ALU stolarija Aluminijum kao odličan izbor

Aluminijum kao odličan izbor

aluminijumski prozori

Prozori od aluminijuma su poslednjih decenija postali veoma popularni. Tokom dugog niza godina aluminijum je smatran materijalom koji ima loše termoizolacione karakteristike, međutim, vremena su se drastično promenila a tehnologije i tehnike izrade ramova za prozore i vrata su značajno napredovali što je čitavu industriju aluminijumske stolarije unapredilo u ogromnoj meri.

aluminijumska stolarija
Jedna od važnih osobina aluminijumskih prozora i vrata je njihova ekološka održivost

Aluminijumska stolarija danas nalazi primenu pogotovo kod primera moderne arhitekture, bilo poslovne bilo rezidencijalne. Upravo karakteristike stolarije koju omogućava sam aluminijum čine ove prozore i vrata toliko atraktivnim kako arhitektama i investitorima tako i korisnicima samog prostora, najviše zbog njihove estetike. Međutim, pored estetike, aluminijumska stolarija danas ima i mnoštvo drugih prednosti.

Kao što je već pomenuto, aluminijum je metal i kao takav odličan je provodnik toplote. Zbog ovoga je tokom istorije aluminijumska stolarija bila izuzetno energetski neefikasna i činila je boravak u unutrašnjim prostorima neudobnim u uslovima ekstremnih temperatura, bilo da se radilo o visokim ili niskim temperaturama. Istovremeno, ovi prostori su zahtevali znatnu energiju za grejanje ili hlađenje u ovakvim uslovima. Danas je situacija sa aluminijumskom stolarijom u ogromnoj meri drugačija.

Aluminijumska vrata
Moderne tehnologije proizvodnje dovele su termoizolaciju aluminijumskih prozora i vrata na zavidan nivo

* Moderne tehnologije proizvodnje dovele su termoizolaciju aluminijumskih prozora i vrata na zavidan nivo. Ovo je postignuto upotrebom ispuna za ramove i termičkih brana koje se danas rutinski koriste u ramovima kao i upotrebom specijalizovanih vrsta stakala koja utiču na poboljšanje energetske efikasnosti.

Zahvaljujući svim ovim poboljšanjima i merama prozori i vrata od aluminijuma mogu postići smanjenje toplotnih dobitaka i gubitaka kroz konstrukciju elementa čak i do 60% što ih u smislu energetske to jest termičke efikasnosti stavlja na isti a u određenim slučajevima i na viši nivo u odnosu na stolariju načinjenu od drugih materijala.

Foto: Alumil - Supreme S650 PHOS-e MOTION
Foto: Alumil – Supreme S650 PHOS-e MOTION

Još jedna osobina koja aluminijum stavlja daleko ispred drugih materijala koji se koriste za izradu prozora i vrata je njegova izuzetna čvrstoća i trajnost. Aluminijum može biti i do tri puta čvršći od vinila, a čak i do pet puta čvršći od drveta. Ova čvrstoća koju aluminijum pruža omogućava da ram od ovog materijala bude veoma tanak što je našlo veoma široku primenu u modernoj arhitekturi i podjednako je zastupljeno kako u arhitekturi poslovnih tako i u arhitekturi stambenih objekata. Upotrebom aluminijumskih profila moguće je postići veoma tanak ram i samim tim maksimalnu staklenu površinu.

Na ovaj način se može korisnicima prostora obezbediti širi pogled na okolinu a istovremeno postići veoma elegantan i oštar izgled prozora i vrata.

Prozori LINEAL THERM 77 predstavljaju vrhunski model u aluminijumskoj seriji
Foto: Tehnomarket / Prozori LINEAL THERM 77 predstavljaju vrhunski model u aluminijumskoj seriji

* Aluminijumske profile je, takođe, veoma lako savijati i prilagođavati zamišljenim oblicima što, uporedo sa čvrstoćom i lakoćom ovog materijala, aluminijum čini veoma pogodnim za ostvarivanje različitih ideja i zamisli.

Završni slojevi i boje koje se danas sreću na prozorima i vratima od aluminijuma su veoma raznovrsni i samim tim mogu se uklopiti u bilo koji stil i dekor. Izbor boja, a kod pojedinih proizvođača čak i izbor dezena, koje se mogu nanositi na ramove aluminijumske stolarije veoma je širok što prozore i vrata od aluminijuma sa estetske i dizajnerske strane čini veoma privlačnim kako za arhitekte tako i za investitore.

Aluminijum u modernom ruhu, ELVIAL
Aluminijum u modernom ruhu, ELVIAL

Aluminijum je materijal otporan na UV zrake i rđu. Ovo ga čini izuzetno otpornim na atmosferske uticaje čak i u surovim klimama. Takođe, aluminijum ne trune niti je podložan vitoperenju. Zahvaljujući ovim osobinama njegova dugotrajnost je zagarantovana, čak i u vlažnoj, kišovitoj klimi sa velikim brojem sunčanih sati. Pored ovoga, aluminijumska stolarija ne zahteva bukvalno nikakvo održavanje osim povremenog čišćenja blagim sredstvom ukoliko korisnici prostora smatraju da je to neophodno. Ovo ga čini ekonomičnim materijalom jer se ugradnjom aluminijumske stolarije ne mora razmišljati niti kalkulisati o budućim troškovima održavanja.

Jedna od važnih osobina aluminijumskih prozora i vrata je njihova ekološka održivost.

Danas se o ovoj stavci veoma vodi računa a mnoge države su donele i zakone koji obavezuju arhitekte i inženjere da unapred razmišljaju o uštedi energije.

Već je pomenuto da su prozori i vrata od aluminijuma koje koristimo danas u mnogo većoj meri energetski efikasna u odnosu na stolariju koja se koristila pre samo nekoliko decenija.

Aluminijumska stolarija
Foto: ELVIAL / Aluminijumska stolarija

Termoizolacione karakteristike aluminijumske stolarije danas su na visokom nivou i ovi prozori i vrata spadaju u veoma energetski efikasne elemente zgrade. Aluminijum je lagan materijal kojeg je lako oblikovati tako da prozori i vrata izrađeni od njega mogu da pruže visok nivo otpornosti na vetar, temperaturne razlike ali i uticaj vlage na unutrašnje prostore. Ovo će u velikoj meri uticati na mikroklimu objekta i, posebno, na račune za električnu energiju, grejanje ili hlađenje.

Osim toga, karbonski otisak stolarije od aluminijuma je veoma mali. Aluminijumski prozori i vrata u roku od godinu dana od ugradnje uštede i do tri puta količinu ugljen-dioksida koja je potrebna za njihovu proizvodnju što ove elemente čini impresivnim. Tokom životnog veka zgrade aluminijumska stolarija uštedi mnogo više energije nego što je potrebno za njenu proizvodnju, u odnosu na klimu u kojoj je objekat kao i vrstu objekta ove uštede iznose 100-300 puta više energije od energija koja je utrošena u proizvodnju prozora i vrata od aluminijuma.

Tehnomarket LINEAL serija prozora i vrata
Tehnomarket LINEAL serija prozora i vrata

Kada se govori o energetskoj efikasnosti mora se pomenuti i činjenica da je aluminijum metal koji se skoro 100% može reciklirati i nije toksičan tako da minimalno utiče na životnu sredinu. Sam proces reciklaže aluminijuma zahteva svega oko 5% energije koja je potrebna za njegovu proizvodnju. Upravo ova osobina izdvaja stolariju od aluminijuma od drugih materijala i čini je ekološki najodrživijom u svetu vrata i prozora.

Tradicionalno, aluminijumski prozori i vrata smatrani su energetski neefikasnim a zbog svog izgleda su tokom istorije najčešće bili korišćeni prilikom izgradnje javnih ili poslovnih objekata. Međutim, tokom vremena je, zahvaljujući modernim tehnologijama materijala i proizvodnje, problem energetske efikasnosti rešen što je stolariji od aluminijuma otvorilo mnoga vrata.

alu stolarija
Elegantan izgled aluminijumske stolarije

* Zahvaljujući svom elegantnom izgledu kao i fleksibilnosti dizajna kada se radi ne samo o obliku ramova već i o boji, kao i veoma niskim zahtevima kada je održavanje u pitanju, danas je stolarija od aluminijuma postala trendi izbor kako na poslovnim tako i na stambenim objektima.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.

Prethodni tekstEuro falc stolarija nema čvorove ni pukotine za razliku od standardne
Sledeći tekstProtiv buke bez po muke: Kako se zaštititi od neželjenog zvuka?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here