Saznajte više o aluminijumu

Sigurno ste bar jednom bili u prilici da čujete kako u vašem gradu „niče“ novi tržni centar i za kratko vreme vidite reklame kako se isti i otvara. Kad pre? Rekli bi brzina svetlosti je u pitanju, zar ne? Zapravo, aluminijum je u pitanju.

Aluminijum je metal koga krase:

Lakoća – metal koji ima malu specifičnu težinu što je doprinelo da aluminijum vidimo na frontovima zgrada, odnosno njenoj fasadi. Naime, lak aluminijum predstavlja malo opterećenje za osnovu, a sa druge strane toliko je lak da sam sebe može nositi. Upravo ta njegova osobina uticala je na stvaranje tzv. aluminijumskih zavesa, visokih modernih zgrada;

aluminijum
Foto: www.pexels.com/Claim Lo – Aluminijum je jedan od najboljih pronalazaka prošlog veka

Otpornost na koroziju – metal koji u kontaktu sa kiseonikom stvara površinski sloj aluminijum – oksida koji ga dalje štiti od vlage i korozije. Upravo ova prirodna reakcija aluminijuma bila je presudna da se on nađe kao zaštita u vidu aluminijumskih zavesa, panela i fasada velikog broja zgrada. Poznato je da danas živimo u ekstremnim vremenskim ne(prilikama) koje u velikoj meri utiču na postojanost fasada i izgled samih zgrada. Kada su aluminijumske fasade u pitanju, to nije slučaj;

supreme s700
Foto: Alumil / SUPREME S700

Čvrstoća – koja je aluminijum predstavila kao adekvatnu zamenu dotadašnjem teškom čeliku. Izuzetna jačina aluminijuma omogućila je stvaranje velikih aluminijumskih profila koji su sposobni da nose velike staklene površine i doprinesu novoj staklenoj eri zgradarstva. Ako ste se ikada zapitali šta drži sve one visoke, „staklene zgrade“, znajte da je aluminijum krivac;

Savitljivost – jedna od osobina, koja je doprinela rađanju ljubavi arhitekata prema ovom materijalu. Izuzetna savitljivost i laka obrada konačno su dala prostora arhitektama da izraze svoju individualnost i stvore najkreativnija dela, koja krase mnoge svetske metropole. Sa druge strane, ta privrženost aluminijumu, uticala je i na stvaranje novih oblika aluminijumskih „građevinskih proizvoda“;

Aluminijum u modernom ruhu, ELVIAL
Aluminijum u modernom ruhu, ELVIAL

Estetski neodoljiv – metalik boja samog aluminijuma daje eksluzivan, moderan, vizuelno dopadljiv izgled svim objektima na kojima se nalazi. Siva boja je boja luksuza, inovacija, tehnološkog buma i razvoja i koja u kombinaciji sa izuzetno tankim, prefinjenim, elegantnim aluminijumskim profilima, daje građevine koje ostavljaju bez daha.

Kada sagledate sve osobine aluminijuma, jasno je zašto ima toliki primat u modernom građevinarstvu. Pored svoje energetske efikasnosti, postojanosti i odličnog izgleda, aluminijum je i izuzetno praktičan materijal. A, evo i praktičnih primera istog.

Tehnomarket Energetski učinkoviti LINEAL THERM 77 sustav prozora i vrata
Tehnomarket Energetski učinkoviti LINEAL THERM 77 sustav prozora i vrata

Sigurno ste bar jednom bili u prilici da čujete kako u vašem gradu „niče“ novi tržni centar i za kratko vreme vidite reklame kako se isti i otvara. Kad pre? Rekli bi brzina svetlosti je u pitanju, zar ne? Zapravo, aluminijum je u pitanju. Iako nema noseću ulogu, aluminijum u ovom slučaju čini najveći deo samog objekta. Koristi se za razdvajanje prostora i stvaranje manjih ili većih celina, koje će veoma brzo biti ispunjeni možda baš vašim omiljenim brendom. I lepo i korisno. Pa, ima li boljeg rezultata?

Dok sedite u svom omiljenom kafiću i uživate u panorami grada, znajte da je baš taj izlog, koji vam pruža prelep pogled i opuštanje, izrađen od aluminijuma. Pa kako ga čovek ne bi voleo. I aluminijum i kafić, razume se.

Složićete se da nema lepšeg osećaja od onog kada u prolazu, na nekoj zgradi vidite svoj odraz i budete zadovoljni. To zadovoljstvo pružili ste sami sebi, ali uz saradnju onog aluminijumskog profila koji nosi to staklo u kome ste se vi ogledali. Radi vam na samopouzdanje? Odlično.

Prozori LINEAL THERM 77 predstavljaju vrhunski model u aluminijumskoj seriji
Foto: Tehnomarket / Prozori LINEAL THERM 77 predstavljaju vrhunski model u aluminijumskoj seriji

Sve ove činjenice navode nas na jedno, a to je da nema aluminijuma, naši tržni i poslovni centri, imali bi potpuno drugačiji izgled. Da li bi to želeli? Zašto bi menjali tim koji dobija, neko je odavno rekao. Pa tako je i sa aluminijumom i sadašnjim vremenom.

Danas je teško pronaći nešto što je prirodno, što je istinski jako, ali prilagodljivo, lako, a snažno, moderno, a lepo. Nešto što će pomiriti novo doba i stara očekivanja. Nešto što će vas uzdići u visine, a ostaviti vas verne prirodi i istinskoj lepoti.

To me sve navodi da se vratim na početak priče i zaključim da je moje vreme sada, baš u ovom modernom aluminijumskom dobu, dobu prirode, energetske efikasnosti, kvaliteta i udobnosti. A, kako je sa vama? Jeste li stigli na ti sa novim dobom?

Prethodni tekstKako izabrati komarnike?
Sledeći tekstPinnacle mobilna aplikacija