Moderna gradnja u urbanim sredinama

Ono po čemu su i dobile epitet modernih, urbane vile se razlikuju u odnosu na neke ranije – jeste prisustvo velikih otvora u njihovoj arhitekturi. Drugim rečima, u pitanju su velike staklene površine koje otvaraju stambeni prostor i spajaju ga sa spoljašnjom sredinom, odnosno prirodom. Veliku ulogu u celoj toj priči ima stolarija.

Budući da su veliki otvori glavna karakteristika savremenih vila, jedina stolarija koja je mogla biti adekvatan partner takvoj arhitekturi jeste aluminijum stolarija. Razlozi su višestruki.

Stambene vile novog doba
Stambene vile novog doba / foto: ALUMINCO SRB d.o.o.

• Jačina – jedini materijal koji bez problema može nositi velike staklene površine, koje pored površine imaju i izvesnu težinu. Sa druge strane, ALU stolarija pruža sigurnost i dugoročno korišćenje;

• Veliki profiliveliki otvori zahtevaju i velike profile koji mogu samostalno stajati. Od svih stolarija jedino aluminijum stolarija može pružiti adekvatno rešenje;

• Tanak profil – aluminijum zahvaljujući svoj čvrstini, ali i lakoj obradi pruža mogućnost stvaranja stolarije sa veoma tankim, elegantnim profilima, koji arhitekturi i samom objektu daju moderan, ekskluzivan i jedne vile dostojan izgled. Noviji modeli aluminijum stolarije toliko su postali tanki da su nevidljivi sa frontalne strane na kojoj dominira staklo;

• Inovativna tehnologija – aluminijum stolarija pruža mogućnost stvaranja tzv. staklenih zidova. Smešteni na šinama, redovni zidovi zamenjeni su klizećim, staklenim zidnim površinama koji pružaju stambenom prostoru neograničenu količinu prirodne svetlosti. Sa druge strane, ovi zidovi otvaraju stambeni prostor ka spoljašnjoj sredini, izjednačavajući je i stvarajući utisak jedne celine. To možemo opisati i kao povratak prirodi i slobodi kao iskonskoj potrebi čoveka;

• Lako održavanje – je kao jagoda na šlagu kada je ALU stolarija u pitanju. Naime, pored slobode, lepote, sigurnosti koju pruža, ALU stolarija je nezahtevna kada je održavanje u pitanju. Jednostavno rečeno puno daje, a malo traži. Rekli bi, odlična kombinacija.

ALUMIL inspirativni projekti - Hug House
ALUMIL inspirativni projekti – Hug House

Složićete se da sve zvuči prilično idlično kada je ALU stolarija u pitanju. Pa red je i da tu savršenost presečemo sa jednim ali. Elem, aluminijum je kao što smo istakli veoma čvrst, postojan, elastičan i moderan metal koji u velikoj meri utiče na lepotu, luksuz i eleganciju urbanih vila. Međutim, za aluminijum, kao, između ostalog, i za sve metale važi mišljenje da je hladan. Kao takav tu svoju hladnoću prenosi i na prostor u kome se nalazi. E sada, ukoliko ste senzibilniji i skloniji prirodnim, toplijim tonovima, kada je ova stolarija u pitanju nećete biti potpuno zadovoljni. Ali, za kratko.

Proizvođači aluminijum stolarije su doskočili ovom problemu, uvođenjem tzv. aluminijum-drvo stolarije. U slučaju urbanih vila i svih ljubitelja drveta i topline koje ono pruža u prostoriji, ovo je odlično rešenje. Zašto?

Sa spoljašnje strane zadržan je izgled aluminijuma, dok je sa unutrašnje strane isti taj alu profil obložen drvenom oblogom. Uvođenjem drveta u celu priču, ALU stolarija dobija svoj energetski, ekonomski, estetski, ali i emotivni značaj.

Aluminijumska stolarija
Foto: ELVIAL / Aluminijumska stolarija

Aluminijum stolarija nije samo aluminijum i to je neophodno naglasiti. Sve pozitivne karakteristike ovog materijala bile bi slaba vajda ukoliko se ne bi vodilo računa i o drugim elementima stolarije. A ti elementi, baš kao i kod svih drugih stolarija jesu staklo i okovi. Staklo čini najveći deo prozora i ukoliko je slabijeg kvaliteta i ne pruži odgovarajuću toplotnu, zvučnu i sigurnosnu barijeru, džaba sva lepota i funkcionalnost vile. Jedna od bitnih karakteristika urbanih vila jeste da pružaju visok nivo komfora, sigurnosti, energetske efikasnosti, a ukoliko su stakla loša od te priče nema ništa.

Takođe, bitna karakteristika ALU stolarije jesu i jaki, kvalitetni okovi koji će omogućiti normalno, sigurno i dugoročno funkcionisanje velikih prozorskih površina i zidova. Jednostavno rečeno, kvalitet same vile, zavisi kako od kvaliteta profila, tako i od stakla i okova.

Prethodni tekstRešenje za najveće potrošače električne energije
Sledeći tekstZašto je satelitski snimak ključ za ozakonjenje objekata?