Teslini solarni krovovi konačno stigli na tržište!

Teslina ogromni Gigafactori 2 fabrika je počela da proizvodi solarne pločice za pokrivanje krovova. Kompanija je prošle godine preselila fotonaponsku proizvodnju iz svoje fabrike „Fremont“ u Kaliforniji u „Buffalo“ u Njujorku i zvanično je počela proizvodnju pločica u decembru.

Teslini solarni krovovi
Prednost Teslinog solarnog krova je u tome što se smatra da je jača od tradicionalnog krova

Kompanija „Tesla“ proizvodi svoje fotovoltažne staklene pločice u Buffalu. Još uvek ne znamo koliko su napravili, navodi The Buffalo News, ali su solarni krovovi postavljeni na krovove kupaca za kratko vreme. Preko dvanaest zaposlenih u „Tesli“, uključujući i Elon Musk, ove proizvode su instalirali u svojim kućama tokom pilot programa prošle godine.

Teslini solarni krovovi
Teslini solarni krovovi

Teslin solarni krov

Zaposleni kompanije „Tesla“ su rekli da bi Solarni krovovi mogli koštati oko 10 do 15 posto manje od redovnog krova opremljenog tradicionalnim solarnim panelima. Analitičar Hugh Bromley nije tako siguran. Hugh je za Bloomberg New Energy Finance izjavio da procenjuje da bi Tesla solarni krov na kući od 2.000 kvadrata mogao koštati oko 57.000 dolara. Dok terakotske pločice sa petokilovatnim solarnim sistemom mogu koštati oko 41.000 dolara. Koliko god da koštaju, oni jesu budućnost gradnje i nešto što je ceo građevinski svet sa nestrpljenjem čekao.

Prevedeno sa stranice: inhabitat.com