Imate potkrovlje? Poštujete feng šui? Evo kako iskombinovati jedno u drugom

Potkrovlja mogu da pružaju osećaj slobode jer je, kada smo u njima, nebo jedini pokrivač. Uglavnom su to, po svojoj raznolikosti, unikatni prostori, veoma dinamični u izrazu, nikada monotoni. Iako smo “pod krovom”, istovremeno smo na vrhu, što nam omogućava bolji pregled i perspektivu.

Termi i hidroizloacija potkrovlja
Foto: Velux

Kakva je situacija u potkrovljima kod nas?

Ono što bi trebalo da bude standard kada su u pitanju potkrovlja je puno prirodnog osvetljenja i ventilacije, kao i kvalitetna hidro i termo izolacija. Vrlo često, na ovim našim prostorima to nije slučaj, pa su potkrovlja prilično nepopularna i na lošem glasu pri odabiru prostora za život ili rad.

Srećom, u poslednje vreme se pojavljuje sve više kvalitetnih proizvođača krovnih prozora i izolacionih materijala, tako da će se, verujem, uskoro taj trend “ozloglašenih” potkrovlja promeniti. Posmatrano iz perspektive terapije prostora, potkrovlja koja ne ispunjavaju osnovne uslove, koje sam prethodno navela, spadaju u grupu nepoželjnih. Nedostatak prirodnog osvetljenja usporava ili u potpunosti zaustavlja energiju prostora.

Kose tavanice, naročito ukoliko su niske, sabijaju energiju ispod sebe i stvaraju napetu atmosferu. Kao posledica toga može se desiti da korisnici prostora imaju probleme sa zdravljem, da su emocionalno nestabilni i pod stalnim pritiskom usled pomanjkanja energije.

Uz krovne prozore sada idu i opšivke otporne na vremenske prilike
Foto: Velux

Uravnoteženje energije u delovima kosih tavanica koje nemaju prozore se postiže na sledeći način:

  • korišćenjem svetlijih tonova (može i sa određenim procentom sjaja, jer sjajne površine vizuelno otvaraju prostor);
  • postavljanjem zidnih murala, foto tapeta, postera sa temom vedrog neba, mekih belih oblaka, uopšte, tema koje će odavati utisak slobode/širine/dubine prostora i tako predstavljati odličnu protivtežu skučenosti izazvanoj kosim tavanicama;
  • izbegavanjem pozicioniranja uzglavlja kreveta ispod najnižeg dela kosine (ovo je na žalost u praksi čest slučaj zbog iskorišćenja prostora);
  • daleko je povoljnije i zdravije da se najniži delovi iskoriste za police, komode, smeštaj stvari, ali ne i ljudi.
VELUX krovni prozori za potkrovlje
Foto: VELUX

Osim kosih tavanica, druga naglašena karakteristika potkrovlja su vidljivi konstruktivni elementi: krovne grede, kosi krovni nosači, stubovi i sl. Njihova monumentalnost istovremeno izražava identitet svakog potkrovlja. Bez obzira na to da li su krovne grede od betona, čelika ili drveta, od presudne važnosti je pravilno rasporediti nameštaj ispod/izmedju njih. Naime, direktno ispod greda treba ostaviti slobodan prostor ili bar pozicionirati delove mobilijara kao što su komode, police, plakari i sl. Svakako je nepoželjno sedeti ili ležati tačno ispod grede jer na duge staze to stvara neprijatan osećaj giljotine iznad glave. Što su krovni nosači veći to je i razmak između njih veći, pa se u tim međuprostorima mogu smestiti kreveti, fotelje, garniture za sedenje, radne stolice.

VELUX krovni prozori za potkrovlje
Foto: VELUX

Kada prostor ne pruža mogućnost da se izbegne sedenje/ležanje direktno ispod grede, onda se interveniše na neki od predloženih načina:

  • pretvaranjem izloženih greda u skrivene, uz pomoć gips karton ploča, naročito ako se nalaze iznad kreveta;
  • povezivanjem/obavijanjem greda labavo postavljenom tkaninom kojom se premosti razmak izmedju dva nosača (smekšana baldahin forma);
  • izbegavanjem prenaglašavanja greda tamnim bojama ili kontrastnim bojama u odnosu na ostatak tavanice;
  • montiranjem nadgradne rasvete na donjoj površini grede, jer će svetlo razmekšati oštrinu konstruktivnog nosača;
  • ugradnjom ugradne podne rasvete na liniji tačno ispod greda čija će svetlost biti usmerena pravo na gore;
  • postavljanjem (ispod greda) saksijskih visokih biljaka sa gustim lišćem ili podnih samostojećih lampi koje bacaju svetlost na gore.
Dekorišite svoje potkrovlje bojama sutrašnjice
Foto: Velux Srbija d.o.o.

Manje prostore sa većim nagibom treba svakako tretirati svetlijim tonovima i sjajnijim površinama. Veći prostori, sa velikim prozorima, mogu podneti i tamnije tonove, naročito ako su južno orijentisani.

Izvor: www.mojepotkrovlje.rs

Saveti: sasaradovic30@gmail.com

Prethodni tekstI liftovi doživljavaju preporod (Video)
Sledeći tekstIzvanredno upravljanje brendom – LiSEC je osvojio German Brand Award 2017