Kompanija Ford dizajnirala pametno staklo za slepe (Video)

Kompanija Ford izumela je inovativno taktilno rešenje koje slepim ljudima omogućava da dožive pejzaž oko sebe preko automobilskih stakala.

Algoritam Fordovih pametnih stakala zasniva se na posebno dizajniranom taktilnom jeziku čiju „azbuku“ čini 27 sivih tačaka. Ove taktilne tačke ređaju se tako da tokom vožnje predstavljaju sve ono pored čega se prolaze – bilo to planine, doline ili vodene površine. S dlanom na prozoru, korisnici konačno mogu da osete pejzaž koji se menja pored njih.

Foto: Ford

Koncept Feel the view razvio je Fordov italijanski tim zajedno sa GTB Roma i Aedom, lokalnim startapom koji se specijalizuje za razvoj uređaja za osobe sa oštećenim vidom.

Svaka nijansa pretvara u vibraciju različitog inteziteta na prozoru automobila pomoću čega slepi mogu bukvalno da osete kako izgleda okolina.

Zahvaljujući pomenutim tačkama, ovaj uređaj transmituje preko 225 nivoa vibracija na staklo automobila. To funkcioniše tako što ugrađena kamera snima realističnu sliku pejzaža, koja se onda konvertuje u sliku u različitim nijansama sive. Svaka od ovih nijansi sive se pretvara u vibraciju različitog inteziteta na prozoru automobila pomoću čega slepi mogu bukvalno da osete kako izgleda okolina.

Uz to, virtuelni asistent povezan s audio opremom automobila putem online veštačke inteligencije pomaže korisnicima da ono što osete stave u određen kontekst. Drugim rečima, asistent je tu da slepima rečima objasni ono što se nalazi pred njima. U nastavku pogledajte video koji podrobnije pojašnjava ovu tehnologiju i iskustva prvih korisnika:

Taktilni dizajn i upotreba materijala specifičnih struktura odavno se primenjuje u arhitekturi, naročito kada je u pitanju usmeravanje kretanja osoba sa oštećenim vidom. Najčešći primeri vide se u dizajnu zidova i podova javnih hodnika, kao i rukohvata. Ukoliko Ford ovu ideju ipak odluči da plasira na tržište, nesumnjivo je da će ona naći svoju primenu i u dizajnu pojedinih rezidencijalnih objjekata i, još bitnije, škola za slabovide.

Izvor: www.gradnja.rs