Koliko znate o Alu prozorima?

Alu prozori u današnje vreme imaju široku primenu  iz sledećih razloga: izuzetno su funkcionalni, minimalni za održavanje i dopunjuju dosadne čiste linije dizajna. Skuplji su od PVC prozora, ali su isplatljiviji od drvenih ili čeličnih prozora.

Što se tiče samog izgleda završnice, najbolje varijante su eloksirani aluminijum i bronzani, koji takođe nude predivan pogled pod pravim okolnostima – osvetljenju.  Alu prozori se najčešće primenjuju u garažnim vratima, kliznim i harmonika vratima.

Neizostavni element vašeg doma
Slika 2 – Neizostavni element vašeg doma

Razlozi za br. 1

Alu prozori su energetski efikasniji u odnosu na druge. Potencijalni gubitak energije kroz okvir se kompenzuje kroz trajnost, lako održavanje i estetikom. Korišćenjem kombinacije dvokrilnih i trokrilnih prozora na operabilnim, toplotni most je najveći.

Upotrebom obloga od drveta, koje se postavljaju pre maltera, minimizira se oboga, a samim tim, pogled kroz prozor je jasniji. Uvek se ostavlja manji prostor između unutrašnje drvene obloge i aluminijumskoh okvira, zbog diferencijalnog širenja i skupljanja usled vlage i temperature.

Presek Alu prozora
Slika 3 – Presek Alu prozora

Koristitie tendu za prozore gde je to moguće, a naročito u područjima koja imaju vlažnu klimu i gde se očekuje veča količina padavina po kvadratnom metru.

Alu prozori u domu
Sllika 4 – Alu prozori u domu

Ukoliko su prozorski ramovi ogromni, stakla se postavljaju na licu mesta.

Vrlo je jednostavno, ako su „Oči prozori duše“, treba uložiti u njih i učiniti ih jednim od najvažnijih elemenata u Vašem domu, jer, zasigurno, svaki ulog će se duplo vratiti – najviše u pogledu onog što se ne može kupiti, a to je Vaš emocionalni užitak u posmatranju okoline.