Zamena prozora na objektu od kulturnog značaja

Danas, energetska efikasnost je jedan od ključnih indikatora korišćenih za ocenu održivosti i energetske efikasnosti stambenih i poslovnih objekata. Ako se malo detaljnije upustimo u analizu ukupne potrošnje energije u Srbiji, videćemo da otprilike polovina odlazi na sektor zgradarstva. 65% te energije odlazi na grejanje i hlađenje prostora, u čemu prozori i vrata učestvuju sa 25%. Tek kada sve statističke podatke sagledamo u jednom širem kontekstu moguće je jasno videti kako, iako često neprimećeni, prozori i vrata direktno i značajno utiču na ukupni energetski bilans jednog objekta i ,posredno, na opštu emisiju CO2.

Tehnologija i materijali koji se koriste u proizvodnji prozora i vrata konstantno napreduju, dok avantgardno razmišljanje i pristup rešavanju projektnih zadataka donose nove, kvalitetnije i humanije proizvode. Usled svojih karakteristika, aluminijum je danas jedan od najšire primenjivanih materijala u građevinarstvu i proizvodnji elemenata građevinske stolarije.

Na prvi pogled, ogroman utrošak energije prilikom proizvodnje primarnog aluminijuma, kao i njegova izuzetno dobra toplotna provodljivost ga nikako ne čine pogodnim materijalom za proizvodnju prozora. Međutim, prema podatcima koje nudi IAI Energy and Environment Committee, više od 75% svog aluminijuma ikad proizvedenog se i danas nalazi u upotrebi, dok novi materijali za prekid termičkog mosta obezbeđuje izuzetne performanse.

Profil prozoraAluminijum nudi izuzetnu trajnost i otpornost na atmosferske uticaje, mogućnost primene najsavremenijih troslojnih paketa stakla bez obzira na veliku težinu, kao i vrhunske termičke performanse uz upotrebu novih tehnologija i naprednih tehničkih rešenja. Mogućnosti površinske obrade plastifikacijom ili eloksažom omogućuju gotovo neograničen izbor boja i savršeno uklapanje u projektna rešenja. Takođe, ne smemo zaboraviti ni jednostavnu ugradnju i finalnu montažu elemenata na objektu.
A možda i najvažnije od svega, aluminijum nudi izuzetnu slobodu dizajnerima i arhitektama, kao i neprevaziđenu fleksibilnost u procesu kreiranja novih, efikasnijih i kompleksnijih proizvoda – poput kompozitnih aluminijumskih prozora sa spoljnom ili unutrašnjom drvenom oblogom. I pre nego što se zapitate da li je pominjanje spoljne drvene obloge na aluminijumskom prozoru u prethodnoj rečenici greška – kompanija Tehnomarket d.o.o. je, pored sopstvene fabrike za ekstruziju aluminijuma, na tržištu pre svega poznata po konstantnom razvoju i usavršavanju sistema profila, kao i nestandardnom i kreativnom rešavanju projektnih zadataka.

Ovu činjenicu ćemo najbolje ilustrovati na primeru razvoja potpuno novog i originalnog proizvoda, savremenog aluminijumskog prozora TEHNOMARKET TMD ECOL sa spoljnom drvenom oblogom. Ovaj sistem uspešno objedinjuje moderan i dugotrajan aluminijumski prozor, izuzetno energetski efikasan, vrhunskih termičkih i akustičnih performansi , sa rustičnim izgledom tradicionalnih prozora koji zadovoljava striktne propise o održanju autentičnog izgleda fasada u starim gradskim jezgrima i objektima pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Jednostavno, fundamentalni principi energetske efikasnosti koji prožimaju sve sfere života i okruženja ne dozvoljavaju lako odustajanje na prvoj prepreci koja se ukažeu ovom slučaju vizuelnoj nepomirivosti starog i novog u skladnu celinu.

U radu sa jednim od najprestižnijih Pariskih arhitektonskih biroa sa kojim već dugo uspešno sarađujemo i imamo sjajan portfolio završanih projekata, pojavilo se i usputno pitanje – kako efikasno rešiti pozicije na objektu od kulturnog značaja u samom srcu Pariza, i pomiriti zahtev klijenta koji želi aluminijumske elemente iznutra sa veoma jasnim propisima Evropske zajednice koji specificiraju prozor od masivnog drveta određene profilacije i energetske efikasnosti.

Jedna inicijalna varnica bila je dovoljna da prepoznamo izuzetan potencijal koji bi takav prozor imao i stavimo sve kapacitete u pogon. Nakon nekoliko dana iskusni inženjerski tim kompanije Tehnomarket predstavio je prve skice i konceptualna rešenja koja će kasnije formirati osnovu TMD Ecol sistema profila.

Kako bismo osigurali vrhunske karakteristike proizvoda i primenu najnovijih tehničkih rešenja saradjivali smo sa renomiranim evropskim kompanijama, lokalnim zavodima za zaštitu spomenika kulture i uglednim srpskim arhitektama.

Zamena prozoraItalijanska kompanija ALFASOLARE i nemačka kompanija TECHNOFORM, svetski lideri u proizvodnji poliamidnih traka i sistema za termičke prekide i unapređenje termičkih performansi aluminijumskih profila uključuju se u razvoj TMD Ecol sistema i predlažu neka potpuno nova rešenja za ovaj tip prozora, čijom primenom se dobijaju čak do 35% bolje termičke performanse u odnosu na današnji industrijski standard. Takođe, veoma korisne sugestije dobili smo od Arh Vladimira Lovrića – Beograd, Arh Ognjena Babića – Pariz, i stručnog tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Koncept sinergije i zajedničkog, multidisciplinarnog rada na razvoju TMD Ecol sitema profila se pokazao kao izuzetno uspešan i ubrzo je osigurana prva referenca u Parizu, a nakon toga i prvi projekat u Srbiji na koji smo izuzetno ponosni. Radi se o upravnoj zgradi kompanije STRABAG u Pančevu, gde smo kroz saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture dobili mogućnost da na najbolji način predstavimo ovaj revolucionarni proizvod domaćoj stručnoj javnosti.

Rad na TEHNOMARKET TMD ECOL sistemu profila je još jednom potvrdio kako avangardno razmišljanje i kreativan pristup rešavanju projektnih zadataka, uz korišćenje najsavremenijih tehnologija i međusobnu saradnju vrhunskih stručnjaka raznih profila uvek daje vanserijske rezultate i kroz održiv razvoj humanizuje i približava inače hladne elemente.
Prema našim saznanjima, ovo je za sada jedini proizvod te vrste u Evropi i kao takav je zaštićen.

Prethodni tekstDa li znamo šta je to LEED?
Sledeći tekstKlaes na sajmu građevinarstva