Aluminijum, pvc i drvo: Prednosti i mane najpopularnijih materijala za prozore i vrata

Zahvaljujući modernim tehnologijama i tehnikama, materijali konstantno evoluiraju, baš kao i građevinski i arhitektonski elementi kao što su prozori i vrata. Često se može postaviti pitanje koji to materijali odgovaraju klimi, budžetu ali i izgledu koji se želi postići.

Kombinovanjem energetski efikasnog i kvalitetnog prozorskog rama ili materijala za vrata sa odgovarajućom vrstom stakla daće dobar rezultat i u estetskom i u funkcionalnom smislu.

Najčešći materijali koji se sreću na prozorima i vratima su drvo, PVC, fiberglas i aluminijum. Svaki od ovih materijala ima dobre strane ali i mane i u ovom tekstu će se upravo govoriti o ovim pozitivnim i negativnim faktorima.

Drvo je tradicija kada su ramovi za prozore i materijali za vrata u pitanju. Ono se koristi maltene od kada i sami prozori i vrata. Godinama ono je bilo jedina opcija kada su materijali za prozore i vrata u pitanju, što je u privatnim, stambenim objektima čak i pojavom modernih materijala dugo ostao slučaj.

Prednosti drveta su mnogostruke. Ono predstavlja prirodni termoizolacioni materijal, jako je i vrlo lako se obrađuje i prerađuje. Takođe, ono se može ofarbati u željenu boju ili jednostavno izbajcovati i zaštititi premazima zadržavajući svoju prirodnu strukturu i teksturu vidljivom.

Ono se savršeno slaže kako sa tradicionalnim tako i sa modernim stilovima i arhitekturom. Enterijeru ali i eksterijeru drvo daje topao i human utisak.

Međutim, drvo takođe zahteva redovno i vrlo ozbiljno održavanje. Bez obzira da li su drveni elementi prefarbani, bajcovani ili na drugi način zaštićeni, potrebno je godišnje jednom se posvetiti njihovom održavanju. Dakle, potrebno je jednom godišnje ponovo ih prefarbati i zaštititi. Naravno, prethodno šmirglanje je obavezno.

Takođe, ukoliko je element – prozor ili vrata – veoma izložen vremenskim uticajima i ne održava se redovno može doći do njegovog truljenja i element tako može vrlo lako izgubiti svoju osnovnu, zaštitnu funkciju. Međutim, ukoliko se redovno i pažljivo održava, drvena stolarija može da traje veoma dugo, što potvrđuju i autentični, originalni drveni prozori i vrata na mnogim istorijskim objektima.

Danas je jedna od omiljenih opcija za prozorske ramove i za vrata, kako ulazna tako i unutrašnja, PVC. Prozori i vrata od PVC-a mogu biti izuzetno povoljni, trajni i energetski efikasni. Prosečnom potrošaču u Srbiji je ova ekonomska dimenzija PVC-a najzanimljivija ali, srećom, ona je često praćena odličnim performansama kada je trajnost u pitanju, kao i energetska efikasnost.

PVC elementi prozora i vrata su, kao što im i ime kaže, napravljeni od polivinil hlorida – PVC-a, materijala koji ima mnoge prednosti. Jedna od prednosti PVC-a je da mu nije potrebno nikakvo održavanje. Iako mogu biti prefarbani specijalnim bojama, prozori i vrata od PVC-a na našem tržištu dolaze najčešće u beloj boji.

Pošto je boja u samom materijalu, ogrebotine i slična veoma sitna oštećenja će na elementu biti gotovo nevidljiva pa zahvaljujući tome on godinama može da izgleda kao nov. Postoje razlike u kvalitetu samog PVC-a od kojeg se prozorski ram ili panel za vrata pravi u zavisnosti od proizvođača. Ovo se dešava zato što proizvođači, da bi postigli određene karakteristike finalnog proizvoda, dodaju razlličite elemente i supstance u recept za pravljenje PVC-a.

Svi ovi aditivi koje različite kompanije koriste zapravo određuju dugoročne karakteristike elemenata, da li će oni biti otporni na toplotu, na mraz ili druge uticaje. Naravno, o ovome kompanije i informišu svoje kupce i često stvaraju svoje proizvode tako da odolevaju lokalnim vremenskim uslovima. Prozori i vrata od PVC-a su strukturalno veoma jaki i zahvaljujući svom preseku koji se razvijao godinama nude jako dobru termalnu izolaciju.

Iako fiberglas nije nov materijal – već decenijama se koristi u izgradnji brodova, automobila i različitih elemenata građevinskih konstrukcija – on je tek nedavno počeo da se koristi za izradu prozorskih ramova i u izradi vrata, i to zahvaljujući inovacijama u tehnici izrade i tehnologiji materijala. Fiberglas je otporan na vlagu, toplotu, hladnoću i UV zrake.

Za razliku od drveta, fiberglas neće popucati i osušiti se pod uticajem toplote i sunca, niti će nabubriti i istrunuti pod uticajem toplote. Pošto je napravljen od staklenih vlakana i smola, on će se vrlo malo širiti pod uticajem toplote i skupljati na niskim temperaturama što će umnogome uticati na trajnost konstrukcije elementa.

Dobra strana fiberglasa je da se, baš kao i drveni prozori i vrata, on može farbati ali nije neophodno koristiti toksične premaze kako bi se zaštitio. Fiberglas se može izraditi sa drvenom šarom i na taj način se toplota i tekstura drveta može dodati u enterijer ali i eksterijer. Na našem tržištu se prozori od fiberglasa još uvek ne mogu naći.

Aluminijumski prozori su oduvek bili veoma pogodni kada se radilo o estetskom izboru. Oni su izuzetno trajni, čvrsti i otporni, ne zahtevaju nikakvo održavanje i ram koji se pravi od aluminijuma je veoma uzan tako da omogućava maksimalan pogled ali i veliku slobodu kada se radi o estetici i arhitekturi objekta.

Ovi prozori su izuzetno lagani, oni ne korodiraju, ne trunu niti menjaju izgled vremenom kao što se to može desiti kod drugih materijala. Ranije je njihova velika mana bila veoma dobra temperaturna provodljivost.

Aluminijum je, kao i svaki drugi metal, odličan provodnik toplote ali i hladnoće. Zbog ovoga je tokom zime i jeseni, hladnoća prolazila kroz prozorski ram i stvarala neprijatnu atmosferu u unutrašnjosti objekta ujedno narušavajući njegovu efikasnost. Slično se dešavalo tokom toplih dana – vrelina je preko prozora ulazila u enterijere i stvarala još topliju, čak neprijatnu atmosferu.

Napretkom tehnologija aluminijumski ramovi dobili su termoizolacione slojeve i toplotne barijere tako da je ovaj problem u velikoj meri rešen. Danas su aluminijumski prozori dostupni u velikom broju finiša tako da, zadržavajući svoj elegantan izgled mogu da dođu u velikom broju boja a, u zavisnosti od proizvođača, neretko i dezena.

Danas se na tržištu može naći širok spektar proizvoda kada su u pitanju materijali za prozore i vrata, te često zapostavljene ali i veoma važne elemente u našim objektima. Kako bi odgovorili potrebama tržišta u kojem vlada sve veći rast cena energenata svi oni su u velikoj meri napravljeni sa energetskom efikasnošću kao glavnim motivom, tako da kupcu često ostaje i opcija da se pozabavi njihovom estetikom.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.