Ne stavljajte ćebad i peškire – promenite prozore

Prozori su izuzetno važan element kada govorimo o energetskoj efikasnosti svakog objekta. Na svakom objektu, najdinamičnija, a po nekim istraživanjima i najslabija tačka kad je toplota u pitanju su upravo prozori.

Grejna sezona je počela, a tokom iste upravo prozori predstavljaju glavni „portal“ za neželjeni gubitak toplote, izvor neprijatnosti ukoliko ne dihtuju dobro (odnosno produvavaju) kao i uzrok problema sa kondenzacijom i samim tim i plesni u prostoriji. Istraživanjima je, čak, utvrđeno da se preko prozora gubi 36% energije potrebne za zagrevanje objekta. Do toplotnih gubitaka dolazi usled kondukcije – prenosa toplote kroz materijal prozora, i usled ventilacije – strujanja vazduha kroz otvoren ili zatvoren prozor. Kondukcijom se gubi oko 22% a ventilacijom oko 14% energije. Za stanove iznad desetog sprata ukupni gubici energije su 47%. Ovako veliki gubici toplote kroz fasadnu stolariju dešavaju se zbog lošeg kvaliteta izabrane stolarije kao i zbog loše ugradnje usled koje se javljaju dodatni procepi i povećava ventilacija i samim tim i toplotni gubici. Ove brojke govore da su prozori dobra prilika za poboljšanje energetske efikasnosti i termičkih performansi objekata.

Prozori-i-vrata-su-izuzetno-vazni-elementi-u-funkcionalnom-ali-i-u-arhitektonskom-smislu

Ljudi u Srbiji problem sa prozorima rešavaju na sebi svojstven način, odnosno na par načina. Jedni kojekakva duvanja vetrova saniraju tako što stave urolan peškir duž ivice i na taj način reše problem loše ili dotrajale drvenarije. Ovi kojima jako greje u stanu, umesto da malo zavrnu radijatore, oni otvaraju prozore i tako postaju osobe kojima se čude svi rođaci u civilizovanom svetu. Tamo je tako nešto nezamislivo. Šta više, čekam moment kada će nas zvati za Ginisa jer vodimo u kategoriji najvećeg rasipanja energije.

A ustvari bismo trebali, umesto što ulažemo novac u nepotrebne ili manje potrebne stvari i žalimo se kako su nam veliki računi za grejanje, a kradu nas jer nije toplo u stanu, da kupimo nove prozore ili promenimo ram istog. Za različite materijale i vrste ostakljenja, različite su vrednosti koeficijenta prolaza toplote. Kada govorimo o ostakljenju prozora, najčešće primenjivan materijal je staklo, međutim, u ove svrhe se može koristiti i plastika. Ovi materijali u prozoru mogu biti providni, obojeni ili prevučeni određenim premazima, a sve u svrhu smanjenja koeficijenta prolaza toplote i povećanja energetske efikasnosti staklene površine. Ostakljenje može biti jednostruko ili se može primeniti više stakala.

PVC prozori

Međutim, čak i ako su u objektu ugrađeni najkvalitetniji prozori, ukoliko je kvalitet ugradnje neodgovarajući, može doći do znatnih gubitaka toplote preko procepa između prozorskog okvira i zida, ili kroz kutiju za roletne. Zbog toga je jako važno pored odabira kvalitetnih prozora obratiti pažnju i na kvalitetnu ugradnju istih.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić