Kada jedna metoda nije dovoljna

Mnoge zgrade u današnje vreme ne mogu da se oslone samo na prirodnu ventilaciju, tako da većina ima neku vrstu sistema mehaničke ventilacije. Savremeni sistemi ventilacije uključuju ventilatore i druge uređaje mehaničke ventilacije koji je čine efikasnijom. Ponekad, kada klimatizacija nije potrebna, iako su prozori otvoreni,  vazduh se teško kreće u objektu koji ima prirodnu ventilaciju.
Sistemi prozorske ventilacije
Slika 2 – Sistemi prozorske ventilacije

Bez obzira na vrstu i namenu objekta, dobar protok vazduha je važan, jer nepravilna ventilacija može dovesti do bolesti  i prouzrokovati štetu usled vlage i gubitka kontrole temperature.

Tipovi ventilacije

Postoje tri osnovna tipa ventilacije. U zavisnosti od tipa i veličine objekta, kao i njegovim zahtevima za ventilacijom, mogu se koristiti sledeće metode, samostalno ili zajedno, kako bi se stvorio dobar protok vazduha.

Prirodna ventilacija se primenjuje kada zgrada pod uticajem spoljašnje i unutrašnje temperature, kao i vetra  stvara potisak i vazdušni pritisak. Vetar i vazdušni pritisak  stvaraju prirodno kretanje vazduha i ventilacije. Zgrada sa dobrom prirodnom ventilacijom zahteva malo pomoći od mehaničke ventilacije.

Prirodna ventilacija
Slika 3 – Prirodna ventilacija

Mehanička ventilacija se primenjuje kada je prirodna venitlacija nedovoljna ili nemoguća. Kretanje vazduha se ostvaruje ventilacionim sistemima.

Mehanička ventilacija
Slika 4 – Mehanička ventilacija

Radna ventilacija predstavlja protok vazduha  koji se usmerava tamo gde je najpotrebnije – u određenom radnom prostoru. Sistem je daleko kompleksniji i skuplji u odnosu na prethodna dva.

Dobra ventilacija je potrebna svakom objektu. Bez odgovarajuće ventilacije, vazduh postaje ustajao i stagnira, što može dovesti do narušavanja zdravog okruženja. Pravilna ventilacija je veoma važna jer vazdušna struja u zgradi utiče na nekoliko stvari. Pošto su objekti uglavnom zatvorenog tipa, prirodna ventilacija je često zabranjena; pa se zato koristi veštačko provetravanje. Postoje različiti načini da se postigne najbolja ventilacija.