Prozori na kući ili nešto više?

Svako zamišlja svoju kućicu snova na različit način. Neke će uvek biti nedostižne, a za neke, materiala ima u izobilju.

Nekad je ideja ispred Vas samo je treba uočiti, i – uglavnom je, banalna. Upravo je to slučaj sa mladim parom, Nikom i Lilom, iz Virdžinije koji je svoju kuću izgradio od materijala koji sui m nadohvat ruke. Najzastupljeniji element na kući je  – prozor!

Projekat Zapadne Virdžinije

Nik i Lila su se vodili sopstvenim emocijama i načinom na koji oni vide svet, željom da pripadaju prirodi, i to sve na neobičan i luckast način.

Čitava fasada kuće je napravljena od recikliranih prozora. Tokom višegodišnjih putovanja, mladi par je uspeo da sakupi dovoljno prozora. Skidali su ih sa ambara, uzimali na raznim dvorišnim i garažnim rasprodajama, pronalazili po antikvarnicama…

Ideja kojom su se vodili je bila da isprate zalazak sunca koji neće obasjavati samo jedan deo kuće. Na mestu gde su prvi put izašli, podigli su zajedničku kuću.

Prizor zalaska sunca unutar kuće
Slika 2 – Prizor zalaska sunca unutar kuće

Veliki broj prozora omogućava ulaz obilju prirodne svetlosti unutar prostorija koji se veoma lepo uklapa sa retro nameštajem i recikliranim drvetom.

Prilikom izgradnje rukovodili su se Lilinim stavom i željom da žive u svetu u kome su “glavne vrednosti dokazi dela stvorenih ljudskom rukom.“

Kuća od prozora
Slika 3 – Kuća od prozora

Jedan od načina povezivanja sa prirodom svakako jeste upotreba ekoloških i eko-prijateljskih materijala. Svakako, treba uzeti u obzir već postojeće, koji se uz minimalnu obradu mogu pretvoriti u nešto što sigurno ne bi ste očekivali od njih! – Vašu sponu ka prirodnoj sredini.