Energetski efikasna stolarija

Pored zidova preko kojih se gubi najviše energije, drugi po redu “rasipnik” na svakom objektu su fasadni otvori. Bez pravilno postavljenih, dobro dihtujućih termoizolacionih prozora i vrata ne možete očekivati da učinak omotača fasade bude potpun.

Uštedite gde je to moguće

Energetski efikasna stolarija u koju se može pouzdati treba da ima barem dvostruko ako ne trostruko staklo, da stakleni paneli na prozorima i balkonskim vratima budu od niskoemisionog stakla koje sprečava prolazak energije u spoljnu sredinu, da krila i štok imaju kvalitetne dihtung gume, a profili dovoljan broj komora. Insistiranje na što više komora unutar profila nije prazna priča jer su one glavni izolacioni element stolarije.

Energetski efikasna stolarija u slučaju PVC-a treba da ima bar šest komora, po mogućstvu sa penastom termo ispunom, dok kod aluminijuma idealno govorimo o tri komore i dva termo prekida, takođe podržano termo ispunom. Svakako, dobar profil ne znači mnogo bez pravilno ugrađenog staklo paketa.

Ako je dvostruki spoljno staklo mora biti niskoemisiono, a ako je trostruki tada i spoljni i unutrašnji panel treba da budu niskoemisioni. Ovaj tip stakla je po površini premazan slojem oksida metala čiji je zadatak da svodi na minimum gubitak energije iz prostora i ulazak hladnog (leti toplog) vazduha od spolja.

Iako traži ozbiljno ulaganje novca, a bogami i vremena, energetska efikasnost je koncept razmišljanja i postupanja koji će imati pozitivnog odjeka na vašu svakodnevicu. Ako uspešno zatvorite krug štednje kao rezultat ćete dobiti savremeni životni prostor u kome je preko cele godine ugodno i vama i vašim gostima.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstALUMIL sistemi odabrani za rekonstrukciju – Hotel Moskva
Sledeći tekstUspešno testiran naknadno ugrađeni SWISSPACER AIR