Energetski efikasna stolarija

Energetski efikasna stolarija za stambene objekte

Pored zidova preko kojih se gubi najviše energije, drugi po redu “rasipnik” na svakom objektu su fasadni otvori. Bez pravilno postavljenih, dobro dihtujućih termoizolacionih prozora i vrata ne možete očekivati da učinak omotača fasade bude potpun.

Uštedite gde je to moguće

Energetski efikasna stolarija u koju se može pouzdati treba da ima barem dvostruko ako ne trostruko staklo, da stakleni paneli na prozorima i balkonskim vratima budu od niskoemisionog stakla koje sprečava prolazak energije u spoljnu sredinu, da krila i štok imaju kvalitetne dihtung gume, a profili dovoljan broj komora. Insistiranje na što više komora unutar profila nije prazna priča jer su one glavni izolacioni element stolarije.

Energetski efikasna stolarija u slučaju PVC-a treba da ima bar šest komora, po mogućstvu sa penastom termo ispunom, dok kod aluminijuma idealno govorimo o tri komore i dva termo prekida, takođe podržano termo ispunom. Svakako, dobar profil ne znači mnogo bez pravilno ugrađenog staklo paketa.

Ako je dvostruki spoljno staklo mora biti niskoemisiono, a ako je trostruki tada i spoljni i unutrašnji panel treba da budu niskoemisioni. Ovaj tip stakla je po površini premazan slojem oksida metala čiji je zadatak da svodi na minimum gubitak energije iz prostora i ulazak hladnog (leti toplog) vazduha od spolja.

Iako traži ozbiljno ulaganje novca, a bogami i vremena, energetska efikasnost je koncept razmišljanja i postupanja koji će imati pozitivnog odjeka na vašu svakodnevicu. Ako uspešno zatvorite krug štednje kao rezultat ćete dobiti savremeni životni prostor u kome je preko cele godine ugodno i vama i vašim gostima.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstALUMIL sistemi odabrani za rekonstrukciju – Hotel Moskva
Sledeći tekstUspešno testiran naknadno ugrađeni SWISSPACER AIR