Direktor Gealana o subvencijama za zamenu stolarije

Kupovina ili zamena stolarije predstavlja ozbiljan i finansijski zahtevan posao i za većinu vlasnika donošenje ove odluke se nameće kao težak zadatak. Međutim, treba uzeti u obzir da zamena stolarije predstavlja jedan od najvažnijih činioca u odražavanju pravilnog funkcionisanja objekta kao celine koja je ekološki prihvatljiva, energetski održiva, zdrava, prijatna i bezbedna za upotrebu.

Obzirom da stolarija predstavlja jedan od ključnih faktora, naročito kada je u pitanju energetska efikasnost objekta, treba gledati u budućnost i uvideti da će uložena sredstva u zamenu stolarije početi da se vraćaju sa računima za struju.

Tako je podizanje nivoa energetske efikasnosti u objektima, počev od državnih i javnih, do poslovnih i porodičnih, jedan od najvažnijih zadataka, koji je sebi postavilo novo rukovodstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

GEALAN-LINEAR® Jednostavno klasa za sebe
GEALAN-LINEAR® je jasan, oštar i beskompromisno moderan sistem profila

Kako navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, do juna će biti formirana Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domovima. Uprava će imati na raspolaganju fond od oko 15 miliona eura namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji.

O ovoj važnoj temi razgovarali smo i sa nekolicinom naših klijenata koji su prokomentarisali odluku Ministarstva rudarstva i energetike o formiranju Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti i dodeli subvencija. Postavili smo im ista pitanja, a za početak vam prenosimo odgovore u celosti koje nam je dao Grujo Ristić, direktor Gealan d.o.o. predstavništva za Srbiju.

GEALAN-CAIRE® smart
GEALAN-CAIRE® smart

Kako komentarišete najavu iz Uprave za energetsku efikasnost koja se odnosi na zamenu stolarije i podršku građanima za povećanje energetske efikasnosti od 50% ukupnog iznosa?

Kao što je poznato stanje postojeće stolarije u Srbiji je jako loše tako da najava Uprave za energetsku efikasnost je nešto što naše tržište očekuje već duži period. Kako god da prođe i koliko god sredstava da se podeli kroz subvenciju je veliki prvi korak u nekoj budućoj masovnijoj zameni stolarije radi povećanja energetske efikasnosti objekata. Očekujem da se Uprava izjasni preciznije oko načina subvencionisanja jer barem za sada koliko sam ja obavešten nije precizirano.

Navodi se primer od 1500 eura za zamenu stolarije u stanu od 60 kvadratnih metara. Koliko je realan ovaj iznos?

Što se tiče najave od 1500 eura mislim da iznos nije realan – niska je vrednost , što može prouzrokovati ugradnju stolarije sa lošim karakteristikama tako da se neće postići efekat koji bi stvarno uticao na energetsku efikasnost objekata. Moje mišljenje je da bi trebalo ozbiljnije pristupiti određivanju karakteristika stolarije koja bi mogla biti obuhvaćena ovim subvencijama da bi efekat bio i vidljiv i značajan.

Šta je vaša preporuka građanima i čitaocima našeg časopisa i portala www.prozorivrata.com?

Moja preporuka vašim čitaocima je da se pre odabira stolarije edukuju, da provere navode iz ponuda i da uporede iste stvari ako imaju više ponuda, da se ne drže samo cene jer cena je samo jedna stavka i sigurno nije presudna za izbor. Stolarija se otprilike menja jednom u životu i treba biti pažljiv prilikom izbora.

Gealan

GEALAN d.o.o. Predstavništvo za Srbiju
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Batajnica – Beograd
T. +381 11 375 29 03
E. grujo.ristic@gealan.de
E. marko.andrejevic@gealan.rs
W. www.gealan.de