Brigu o sigurnosti doma počnite od izbora ulaznih vrata

Svaka priča ima svoj početak, a priča o sigurnosti doma počinje od njegovog ulaza, odnosno od modela ulaznih vrata koja su najbolja i najbezbednija za svaki dom. Nije svejedno koja vrata ugrađujemo na ulazu u dom, dom je skrovište naše porodice i iz tog razloga treba dobro da ga obezbedimo, da odaberemo najbolja ulazna vrata za stan ili kuću.

Kako biramo najbolja ulazna vrata za stan ili kuću?

Postoji razlika između vrata koja se ugrađuju na ulaze u stanove od onih koja se ugrađuju na ulazu u kuće, prvenstveno po tome što, ulazna vrata koja se postavljaju na ulaze u kuću, treba da odolevaju svim spoljašnjim uticajima i vremenskim prilikama. Ulazna vrata za kuću su, uglavnom, potpuno ili delimično napolju, što znači da ili nisu natkrivena ili su natkrivena otvorenom verandom tako da nisu baš zaštićena od vremenskih prilika. Međutim, ima i onih stanova koji nisu u zgradi, ulaz nije iz zatvorenog stepeništa ili hodnika, nego postoje stanovi u koje se direktno ulazi sa otvorenog prostora. Lako je zaključiti da prilikom izbora ulaznih vrata nije bitno da li ih kupujemo za stan ili kuću, već da li će ta vrata biti u zatvorenom prostoru ili će biti napolju, potpuno ili delimično. U klimatskim uslovima koji vladaju na našim prostorima očekivane su česte padavine, ali i velika temperaturna razlika između letnjih i zimskih temperatura, pa iz tih razloga i ulazna vrata, koja se nalaze na otvorenom prostoru, treba da budu adekvatna kako bi odolevala i padavinama i razlikama u temperaturi, ali i direktnom uticaju sunca. Najbolja ulazna vrata za stan, ako se uzmu u obzir ovi razlozi, moraju biti napravljena od odgovarajućih materijala, tako da uspešno odolevaju svim spoljašnjim uticajima, a pitanje je: Koja ulazna vrata uspešno odolevaju spoljašnjim uticajima?

Koja ulazna vrata uspešno odolevaju spoljašnjim uticajima?

Ulazna vrata nisu samo tabla na ulazu, već su i zaklon od svega štetnog što može da uđe u dom, zato su pravi izbor sigurnosna vrata kao najbolja ulazna vrata za stan. Sigurnosna vrata imaju posebnu oblogu koja daje odgovarajuću hidroizolaciju, zaštitu od vlage, kiše i snega. Kod običnih vrata, od materijala koji nisu otporni na vodu i vlagu, dešava se da ih padavine brzo unište, da nabreknu i puknu. Da bi bila otporna na vlagu, ulazna vrata od drveta moraju da budu tretirana posebnim vodootpornim premazima. Iz ovog razloga je bolje da se umesto običnih ulaznih vrata nameste sigurnosna ulazna vrata zato što su ona od materijala koji nisu vodopropustljivi.

Zaštita od provalnika

Za one porodice koje često nisu kod kuće, zato što su odrasli dugo na poslu, a deca vreme provode u školi, važno je da stan obezbede dobrim ulaznim vratima. U ovom slučaju sigurnosna vrata su sigurno najbolja ulazna vrata za stan, koja će obezbediti odgovarajući prag zaštite od mogućih lopova. Pošto se stanovi nalaze u zgradama, gde često defiluju stanari, aktivnost provalnika često bude primećena, međutim, danas su lopovi vrlo vešti, profesionalno obijaju brave, pa možda treba savetovati da se i na ulazu stanova postavljaju sigurnosna vrata višeg stepena zaštite.