Beograd daje opštinama bespovratna sredstva

Kako od pomoćnika gradonačelnika Andreja Mladenovića saznajemo, na narednoj sednici skupštine grada pred odbornike će biti iznet Predlog izmene Odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, čime će se stvoriti uslovi da lokalna samouprava može da finansira tu vrstu radova.

Prema njegovim rečima, pripremljena je i odluka koja se tiče uvođenja urbanističkih zona i blokova što će doprineti tome da gradske opštine budu te koje će raspisivati konkurse i odobravati sredstva za radove na stambenim zgradama. „Veliki je posao pred nama, a stanari i skupštine stanara valjalo bi da budu spremni za to, pripremom tehničke dokumentacije i projekata. Gradske opštine će imati mogućnost da određena sredstva raspodele za tu namenu možda ove, a sigurno sledeće godine. Urbanističkih zona ima koliko i opština, sedamnaest, a nadalje su one podeljene na blokove i celine, što je urađeno u saradnji sa opštinama. Grad do sada nije podeljen na ovaj način, a važno je to što će opštine za blokove moći da raspisuju konkurse“ – obrazložio je Mladenović za RTS.

Energetska efikasnost
Stambeni objekat

Podsećamo, 2018. godine je u gradskom budžetu bilo 770 miliona dinara za uređenje fasada, ove to iznosi 1,4 milijarde dinara, koliko bi trebalo da bude i sledeće, a odluka o bespovratnom sufinansiranju je veoma jasna i precizna kada su u pitanju uslovi po kojima funkcioniše i u okviru kojih se konkuriše, a opštine će doneti pravilnike u skladu sa navedenim. „Gradske opštine će obezbeđivati do 90 odsto sredstava, a skupština stanara, odnosno stambena zajednica deset odsto“ – precizirao je Mladenović.

Kada je reč o radovima na zgradama, Mladenović naglašava da nije bitan samo estetski momentat – naprotiv, bezbednost i energetska efikasnost stambenih objekata su daleko važniji, stoga nije reč o redovnom održavanju, već investicionim ulaganjima koja će daleko unaprediti svojstva stambenih objekata i sam kvalitet života stanara istih.

Izvor: Beoinfo

Prethodni tekstSajam nameštaja u Beogradu – utisci posetilaca
Sledeći tekstPrva crkva neboder- Šta mislite gde je?