Autodeskov 3D – printing

3D štampana kuća je studija štampanih komponenti u 3D obliku. Kuća pokazuje integraciju tradicionalnih metoda i trodimenzionalne građevinske štampane proizvodnje. Dok većina vizija 3D štampanih kuća zahteva izuzetno velik 3D štampač, u ovom slučaju, štampaju se delovi zgrada, cigle i crepa, primenom obnovljivih i inovativnih materijala, kao što su so i jedinstveni cementi polimer.

3D--štampana zgrada
Slika 2 – 3D – štampana zgrada

Autodesk je objavio poduhvat čiji je krajnji cilj da se realizuje investicija od gotovo 100 miliona dolara kompanijama koje se bave 3D-printing tehnologijom. Namera kompanije je da se kroz pružanje podrške svim grupama koje se bave ovom delatnošću dobiju odgovori, tzv. feed-back koji bi doprineli daljem unapređenju softvera.

Enterijer i eksterijer kuće

Spoljašnjost kuće će biti izgrađena 3D-štampom pomoću specijalnih 3D štampanih vlakana cementnog polimera. Šarolik obrazac omogućava poglede i pristup svetlosti u nekim delovima zida, ali ne i u svim. Količina svetlosti i senke se stalno menja preko površine zida sa odlskom dana na počinak. Glavne strukturne komponente kuće se sastoje od livenog betona na licu mesta i gipsa.

Zidovi od 3D-panela od soli
Slika 3 – Zidovi od 3D-panela od soli

Unutrašnjost 3D štampanog fasadnog zida otkriva neravnim površinama osnovnu geometriju – seriju međusobno povezanih pantagona, heksagona i četvorostranih oblika.

Kristalizovana so

Ovaj eksperiment u 3D štampi koristi lokalno dobijenu so iz zaliva San Franciska kako bi proizvela masovnu i laganu strukturu. Oko 500.000 tona morske soli se bere svake godine koristeći energiju iz sunca i vetra. So se uzima od 109 godina starih kristalizovanih komada iz jezera. U ovim jezerima visoko slana voda vrši isparavanje, ostavljajući 8-12 cm čvrste kristalisane soli koja je spremna za industrijsku upotrebu.
Pored toga što je obnovljivi izvor, so se jeftinija u odnosu na komercijalne dostupne materijale.

Ova kuća je prva koja se gradi od soli, ali se pri tome oslanja i na tradicionalne tehnike u izgradnji. Međutim, postoji duga tradicija arhitekture u kojoj su građevine rađene od blokova soli, posebno na Bliskom istoku i u pustinjskim oblastima.

Na mestu gde je sloj soli, postavljaju se vezivna sredstva, pa sloj soli, i tako se proces se ponavlja. Tako povezani paneli zajedno formiraju krutu vezu, dodatno podržavanom lakim aluminijumskim napregnutim šipkama. Svaki panel podseća na kristalan oblik.

3D - štampani paneli
Slika 4 – 3D – štampani paneli

Kompanija je zainteresovana za stvaranje 3D štampane arhitekture, građevinskih elemenata i nameštaja koji se mogu posmatrati kao održivi, povoljniji, jači, pametniji, reciklirani i prilagodljiviji uticaj na životnu sredinu.

Projekat je izložen u Muzeju Craft Design kao deo izložbe pod nazivom Nova dizajn zapadne obale.

Prethodni tekstInoks ograde sa staklom
Sledeći tekstArt deko stilizovana fasada – Louis Vuitton