Aluminijumski profili – Čvrst i postojan materijal odličnih karakteristika

Prozori spadaju u zahtevnije građevinske elemente i stoga je poželjno poznavati karakterstike različitih materijala i znati kako odabrati baš onaj odgovarajući. PVC profili zauzimaju sve veći primat u fasadnoj stolariji, drvo kao prirodni i topli materijal je večno, dok su aluminijumski profili ti koji pružaju veliki pogled u svet.

Prozori spadaju u zahtevnije građevinske elemente

Iako se nekada više sretao nego danas, aluminijum kao materijal u stolariji ima svoju ulogu i mesto. Aluminijum je postojan i čvrst materijal, i poseduje visoke izolacione sposobnosti. Spada u materijale koji, kako svojim estetskim karakteristikama tako i performansama, mogu adekvatno da odgovore na zahteve modernog građevinarstva.

aluminijumska stolarija je prvenstveno lakša od PVC stolarije

Iako je danas najšire korišćen materijal u izradi stolarije PVC jer može da odgovori jednostavno i relativno pristupačno na širok spektar zahteva modernog građevinarstva, aluminijumska stolarija je prvenstveno lakša od PVC stolarije i stoga se najviše koristi za zastakljivanje većih površina.

Tako staklene fasade uglavnom nose aluminijumski profili. Ovaj tip stolarije karatkerističan je za poslovne i komercijalne objekte, dok će se ređe sresti na stambenim.

Ovaj tip stolarije karatkerističan je za poslovne i komercijalne objekte

Takođe, aluminijumska stolarija je tanja i usled toga izgleda elegantnije, što je još jedna od karakteristika zašto se često kombinuje sa staklom i upotrebljava na modernim objektima. Aluminijum ima odličan odnos između snage i težine, te se lako formira u različite oblike i veličine i krasi brojne komercijalne, poslovne i zgrade simbole širom sveta.

 Aluminijum ima odličan odnos između snage i težine

Jedna od karakteristika aluminijuma je da je kao materijal loš provodnik toplote te poseduje niža izolaciona svojstva od PVC-a. Ipak, zahvaljujući razvoju tehnologije, danas se alu stolarija izrađuje sa termo prekidom što joj daje znatno bolje toplotne i zvučne izolacione karakteristike. Alu profili se izrađuju u par varijanti, od kojih su najkarakterističniji aluminijumski profili sa termalnim prekidom (tzv. termo profili) ialuminijumski profili bez termalnog prekida (tzv. hladni profil).

Zahvaljujući razvoju tehnologije, danas se alu stolarija izrađuje sa termo prekidom

Aluminijumski termo profil ima dve odvojene komore između kojih je plastika. Ona služi kao termo prekid i ne dozvoljava da se spoljni vazduh meša sa unutrašnjim. Na taj način se sprečava kondenzacija i dobija se bolja termička izolacija.

Hladni aluminijumski profil koji je lošiji izolator je pogodan za unutrašnje pregrade, lokale ili mesta sa ujednačenom temperaturom.

Aluminijumski prozori su postojani, konstruktivno – nema nikakvih krivljenja vremenom

Aluminijumski prozori su postojani, konstruktivno – nema nikakvih krivljenja vremenom, a i na vremenske uticaje. Može se reći da oni ne stare. Pri tom, laki su i jednostavni za održavanje.

Za razliku od PVC stolarije koju je takođe moguće bojiti po želji, bojenje aluminijumske stolarije ne utiče na njenu cenu.

Bojenje aluminijumske stolarije ne utiče na njenu cenu

Bojenje PVC profila u drugu boju osim bele može povećati cenu ovih elemenata i do 50 posto. Kod aluminijuma to nije slučaj, te se izrađuje u različitim bojama, s visokim spektrom uklapanja.

Aluminijumski profili se površinski obrađuju, boje i zaštićuju eloksiranjem ili plastifikacijom. Eloksirani aluminijum se najčešće farba u inoks boje (od svetle do tamne), bronzanu, zlatnu ili prirodnu boju aluminijuma. Plastifikacijom se aluminijum može obojiti u bilo koju boju sa RAL palete. I pored toga, on se veoma široko primenjuje i u svojoj standardnoj boji, metalnoj, koja je i naročito zahvalna za kombinovanje sa velikim staklenim površinama.

Aluminijumski profili se površinski obrađuju, boje i zaštićuju eloksiranjem ili plastifikacijom

Pored lakoće, jedna od najvećih prednosti alustolarije je što je postojana i duži niz godina. Ovaj materijal se teško lomi i savija i ovakva stolarija ima dug vek trajanja. Lako se održava i nema potrebe za ponovnim farbanjem ni posle dužeg niza godina.

Zahvaljujući tehnologiji poliamida poslednjih godina podiže se kvalitet vrata i prozora od aluminijuma. Ipak, ono što takođe razlikuje aluminijumske od PVC profila je i njihova cena koja uglavnom ide u korist PVC profila.

Takvi prozori poseduju izvestan nivo modernosti, zahvaljujući aluminijumu

Aluminijumska stolarija se na tržištu pojavljuje najčešće sa dva načina zaštite: eloksaža i plastifikacija. Oba ova načina zaštite daju nebrojanu kombinaciju boja i materijala. Ipak, kao najluksuznija varijanta aluminijumskih prozora se sve više ugrađuje kombinacija aluminijum-drvo profila. Takvi prozori poseduju izvestan nivo modernosti, zahvaljujući aluminijumu, uz istovremenu toplotu prirodnog materijala, drveta.

Pored vizuelne, prednost ove alu – drvo stolarije je što u odnosu na standardnu alu stolariju, a zahvaljujući karakteristikama drveta, ima pojačanu termičku izolaciju, i čini još jedan od arhitektonskih elemenata koji je potrebno uzeti u obzir pri izboru stolarije, a naročito kada je poželjno načiniti veće otvore na fasadama.

Jedan od arhitektonskih elemenata koji je potrebno uzeti u obzir pri izboru stolarije