#Žene i stolarija – Ženska psihologija i praktičnost

Prvo da raspravimo jednu stvar, dame: STOLARIJA NIJE STO, NI STOLICA, NI POLICA! STOLARIJA SU PROZORI I VAŽAN DEO ONOGA ŠTO PROZOR ČINI. E, sada možemo dalje. Morali smo ovako jer žene, ne računajući arhitektice, inžinjere i one iz građevinske struke, uglavnom imaju problema već u shvatanju ovog pojma.

Ima još nešto, protivrečno ovoj tvrdnji: Žena hoće da je uključena u sve radove u svom domu. Ona brine o detaljima, ona okreće “vrat” da bi “glava” gledala u dobrom pravcu. Tako i u ovom slučaju. Žene, sve više, učestvuju u menjanju stolarije, na način koji one znaju. A kada ne znaju, nauče. I to je svojstveno ženama. Tako su dame, u svoj svojoj krhkosti, vremenom naučile, i šta je dobra stolarija, da postoji kombinacija aluminijuma i drveta, zašto su “pametne kuće” ustvari pametne, kako se postiže energetska efikasnost i kako da smanje račune za grejanje, odnosno struju.

VELUX krovni prozori za potkrovlje
Foto: VELUX

Tako je bilo i u mojoj kući. Prvo sam primetila da su krovni prozori kvalitetniji, ne propuštaju toplotu, ni hladnoću, odnosno nigde “ne duva” kada su zatvoreni. Ovaj drugi, u dnevnom boravku, ima sve te mane. Zimi sam stavljala peškir na dno prozora, a leti “kompenzovala” toplotu rolo zavesom. Shvatih da je to rešenje samo privremeno, a ovo sa peškirom čak i neugledno. Dakle, ovaj problem nije bio prihvatljiv ni za mene, kao što je vremenom postao neprihvatljiv za bilo koju ženu koja vodi domaćinstvo. I činjenica je, da je 21. vek doneo ženama pored emancipacije i dugo tražene ravnopravnosti, i mogućnost da one sa svojim suprugom ili partnerom dele obaveze u kući. Ovo praktično znači da ako on može da pere sudove, ona može da ide kod majstora da popravi auto ili da zove istog kada se pokvari bilo šta u kući. To je nama naša borba dala. Ravnopravnost i jeste upravo to, jednako angažovanje oba člana, i žene i muškarca, u svim sferama zajedničkog života. Ali vratimo se na prozore. Od početka.

Kako se prozor definiše?

Prozor (ponistra), je otvor na zgradi ili kući, obično na zidu, ali može biti i krovni. Namena mu je da propusti svetlost (služi da se prostorijama obezbedi dovoljna količina prirodnog svetla tokom dana) i da se vrši provetravanje zatvo- renog prostora kroz njega. Deo prozora je prozirna površina kroz koju svetlost može da prođe.

Prozori mogu biti otvorivi, neotvorivi (fiksni) i slepi. Ovi prvi se sastoje od okvira (rama) i krila, kod ovih drugih postoji samo okvir koji je zastakljen, a treći pojam označava prozore koji su zazidani, ali se vide na fasadi ili u unutrašnjosti zgrade. Prozor se, u savremenom građevinarstvu, zastakljuje staklom (jednoslojnim ili višeslojnim), kao i drugim (polu)providim materijalima (npr. polikarbonatnom plastikom). U prošlosti su se prozori na kućama „zastakljivali“ tankim kožama, jer je staklo bilo skupo i nedostupno. Staklo se koristilo samo na dvorovima ili crkvama (gde je obično ugrađivano u vidu vitraža). Istorijatom prozora i materijalima od kojih se pravila stolarija, bavili smo se, detaljno, u jednom od prošlih brojeva našeg časopisa, tako da ćemo se ipak vratiti u sadašnjost. Ali možemo reći da su se prozori, baš kao i sva prava žena u civilizovanom društvu, razvijali postupno i još uvek se nalaze rešenja koja će celu ovu priču dovesti do savršenstva.

PVC stolarija - REHAU
PVC stolarija – REHAU

Kao proizvod ove tvrdnje o savršenstvu nastale su “Pametne kuće”. I njima smo se, od nastanka do danas, bavili u našem prethodnom izdanju, ali zaključak sve te priče je da se ceo koncept ovakvih kuća, njihova “štednja” u vidu računa, ogleda upravo u savršenoj zaptivenosti i funkcionalnosti otvora, odnosno prozora i vrata. Lepa vest je da, iako su u Srbiji ovakve kuće više izuzetak nego pravilo, na svakoj konvenciji ili seminaru u bilo kojoj temi koja se dotiče građevinarstva, okosnica jeste upravo energetska efikasnost, odnosno načini i alati da se ista postigne u svakoj kući, čak i u poslovnim zgradama i industrijskim objektima.

Dakle, svuda gde ima bilo kakvih prozora. Jednostavno rečeno, ne možete sačuvati energiju ni u jednom prostoru ako imate lošu stolariju, bilo lošeg kvaliteta ili loše postavljenu. To je suština. Ta stolarija, za žene dugo nedoumica i nešto “što nije njena stvar”, postala je ozbiljan problem koji utiče na kućni budžet tokom cele godine samo zato što je sve drugo u kući bilo važnije. I istina je. Drugarice će se možda, kada u januaru dođu na moj rođendan, na kratko diviti mojoj rolo zavesi, ali kada prođe ta euforija, primetiće da duva kroz prozor i pomeriće se od istog, bez obzira na lepe zavese, da ih ne bi bolela glava kada odu kući. U jednom momentu i mi žene prestajemo da budemo estete, a postajemo praktična bića koja shvataju da je lepota precenjena ako nema tu stabilnu komponentu koja će i u praksi biti primenjiva.

PVC stolarija - balkonska vrata
PVC stolarija – balkonska vrata

Materijali za stolariju – prednosti i mane

Prema broju krila, prozori se dele na jednokrilne, dvokrilne, trokrilne itd. Krila mogu biti jednostruka, dupla i dvostruka (krilo na krilo). Savremeni prozori su najčešće sa jednostrukim krilima, ali su krila i okviri profilisani tako da omoguće odlično zaptivanje, kako zahvaljujući svom obliku, tako i zahvaljujući zaptivkama od gume ili EPDM. Krila mogu biti obrtna ili klizna.

Materijal za izradu okvira i krila može biti drvo, plastika (obično PVC-U) ili metal (obično aluminijum ili čelik), a da bi se zadovoljili savremeni zahtevi građevinske fizike i arhitektonskog oblikovanja, prave se i od kompozitnih profila (npr. kombinacije metala i drveta). Uz osnovne delove prozora, za njihovu konstrukciju (kod otvorivih) neophodan je i okov, gde spadaju šarke i mehanizam za zatvaranje. Prozori mogu imati i dodatne delove: spoljne i unutrašnje roletne, kapke (žaluzine) i sl.

Da ne bude zabune, svi ovi materijali, kada su dobro urađeni, dovoljno kvalitetni, precizno postavljeni, mogu biti savršeni za vaš prozor. Štaviše, možemo reći da je tehnologija u izradi stolarije toliko napredovala (i još uvek napreduje) da nema materijala za koji možemo da kažemo da je loš za stolariju ili koji je manje dobar da biste ga postavili na svoj prozor i dobili veću garanciju. Hvala nauci i stručnjacima iz ove oblasti što danas izbor stolarije, ako je izabran kvalitet, može biti iliti mora biti isključivo stvar naših afiniteta, odnosno sklonosti ka jednom, drugom ili trećem materijalu Ili njihovoj sjajnoj kombinaciji.

Profili od aluminijuma
Aluminijum za prozore velikih dimenzija

Usled razvoja nove tehnologije, aluminijumska vrata i prozori su značajno unapređeni. Ipak, kao i svaki građevinski materijal i on ima određenih mana i prednosti koje su dobile svoj zaključak u dosadašnjem korišćenju.

Prednosti aluminijumske stolarije su na prvom mestu težina ili u ovom slučaju mala težina. Aluminijum je, bez obzira na malu težinu, vrlo jak metal i dosta je izdržljiv. Teško se lomi i savija, tako da je vek trajanja dug. Poseduje lepu metalnu boju ali je moguće i da se farba po želji. Ne propušta vetar i vlagu. Lako se održava i popravlja.

Mane aluminijuma kao takvog su što je dobar provodnik toplote, a to automatski znači da je i slab izolator, pa prostorije brzo gube svoju toplotu ili hladnoću ako je velika razlika u temperaturama napolje i unutra. Ovaj problem se rešava ugradnjom termo prekida. Ipak njihova energetska efikasnost će i tada biti manja u odnosu na druge materijale koji se koriste kao stolarija. Još jedna mana je pojava kondenzacije. Ova pojava kod aluminijuma je više izražena nego kod PVC-U materijala. Tokom vremena boja na spoljašnjoj strani aluminijuma pomalo gubi svoj sjaj.

Šta je sa drvetom i PVC-om, kako se oni ponašaju?

Odgovoriti na pitanje o prednostima i manama drvenih i PVC-U prozora nije jednostavno. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane i jedni i drugi su dobri i nisu dobri kada pravite odabir za svoj dom. Pogotovo što postoje kategorije koje uopšte ne zavise od materijala od kojeg je okvir napravljen. Recimo, toplotni otpor okvira raste sa njegovom debljinom, tako da moramo da se dovijamo nečim sasvim drugim kada hoćemo da poredimo. Istina je da je drvo prirodni materijal i kao takav u ekološkom smislu ima prednost u odnosu na PVC-U. Prvi PVC-U pozor je napravljen 1954. godine u Nemačkoj. Postoji istorijat ovih prozora preko 60 godina. Proizvodnja i ispitivanja ovih prozora su adekvatno pokrivena odgovarajućim EN i ISO normama. Najveći broj drvenih prozora proizvodi se u Srbiji, dok postoje i respektabilni kapaciteti za proizvodnju PVC-U profila koji iznose 12.000 tona godišnje.

Debljina prozorskih okvira ne zavisi samo od broja komora
PVC stolarija – veliki otvori

Izrada PVC-U prozora je relativno jednostavna (rezanje, varenje, sastavljanje) i zato je povoljnija varijanta u odnosu na drvene prozore. Prolaz toplote prozora uglavnom zavisi od vrste stakala jer su stakla glavni deo površine. Tako približno važi tvrdnja da je prolaz toplote drvenih prozora ekvivalentan trokomornom sastavu PVC prozora. Vazdušna propustljivost drvenih i PVC-U prozora je u funkciji materijala za izradu kao i kvalitetugradnje. Svaki prozor se mora pojedinačno ispitati i utvrditi vazdušna propustljivost.

Zagovornici prirodnih materijala mogu ugraditi drvene prozore koji su na vanjskoj strani zaštićeni aluminijskim profilom. Takav prozor udružuje prednosti drvenoga prozora – toplina drveta, dobra toplotna izolacija, dimenzijska stabilnost, visoka postojanost, zaštita drveta od ultraljubičastih zraka, mraza i vrućine. Vazduh između drvenoga i aluminijskog profila omogućava i dobro provetravanje. Upoređivanje trajnosti drvenih i PVC-U prozora nije jednostavno jer je životni vek pojam koji se teško određuje. Proizvođač prozora mora definisati vek trajanja svoga prozora. To ne znači da proizvod za to vreme sasvim propadne, već je to vreme u kojemu kod proizvoda neće doći do većih promena. Zbog toga je vrlo važno održavanje, posebno kod drvenih prozora (PVC prozori imaju u odnosu na održavanje prednost nad drvenim). Dakle, i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane.

Drvena stolarija
Drvena stolarija

Čini se da još dugo nećemo moći da kažemo koja stolarija je bolja i da čvrsto stojimo iza svojih reči. Za sada, sve je u rangu vašeg ukusa ili meterijalnih mogućnosti, pa se slobodno time i dalje rukovodite pri ovoj, jako važnoj, kupovinu za vaš dom. I još nešto jako važno, a žene će razumeti.

Cena jeste pokazatelj kvaliteta, uglavnom u svemu, pa i u ovom slučaju. Kao što za kožnu kvalitetnu tašnu, pogotovo onu klasičnu koja ide na sve i uvek će valjati uz bilo koju kombinaciju, postoji donja granica ispod koje koža ne može koštati, tako i dobra stolarija, kvalitetno urađena, mora koštati više nego ona lošijeg kvaliteta.

Aluminijum - materijal za proizvodnju profila

Tašnu možete kupiti novu u jednom momentu, a menjanje stolarije se ne radi svaki dan. Štaviše, to bi trebalo biti investicija koju sada radite suprug i vi, a sledeće menjanje bi trebalo da radi naredna generacija, vaša deca i njihovi partneri. Možemo mi žene to i ovako objasniti, ako ne znate koju tašnu da kupite, možete onu koju svi pominju!

Muškarcima ova metoda zvuči površno i bezdušno, ali i oni se time rukovode kada kupuju nov auto ili telefon. Ime se plaća, ali ime se i postiže kvalitetom. I obično je dobar pokazatelj. Ne mora biti, ali da biste našli povoljniju alternativu, morate dobro vladati materijom. Sa tašnom to može, tu smo nekako “svoje na svome”, ali sa stolarijom, ako nemate pored sebe nekog iz struke, ipak idite na provereno. Tu nema šanera, drugaricinog brata koji donosi iz Mađarske pa prodaje jeftinije, ni onog “ako mi baš ne odgovara, prodaću je preko neta”. Stolarija se kupuje od proizvođača ili distributera i za nju je potrebna garancija. Što duža, to bolje i, pokazalo se, kvalitetnije. A o prodaji stolarije, namenjenoj vašem otvoru u stanu, ne možemo pričati, niti je to ikada opcija.

I na kraju, reći ću ono što svi valjani proizvođači stolarije uporno pokušavaju nama laicima, bile to žene ili muškarci, da predoče: Izdvojite danas novac za kvalitetnu stolariju i uopšte prozor da ne biste sutra dočekali sa peškirom na prozoru brojeći nepotreban novac na šalteru pošte kada plaćate račune. A ne morate. Računam na vašu žensku praktičnost. To je, kod nas žena, uvek na snazi. Pre ili kasnije. Potrudite se da ne bude kasnije. Kasnije kupujte tašne….

Piše: Mirjana Makarin-Plavšić, novinar