Zaštita od kapilarne vlage i izolacija krova

Sa nastupanjem konstantnih klimatskih promena čiji smo višegodišnji aktivni svedoci, a koje u poslednje vreme odlikuje brisanje granica između godišnjih doba i njihovo svođenje na oštru zimu i tropsko leto, pojačano se iskazuje potreba za energetskom efikasnošću.

“Štedljiva” kuća ili zgrada ima temelj zaštićen od vode i vlage (i podrumske prostorije ako su predviđene projektom), sazidana je od energetskih blokova, u njoj je izvedena termička izolacija podova tj. plafona i hidroizolacija krova.

Kako je direktno izložen dejstvu vlage iz tla i povremenih ili stalnih podzemnih voda, a u nekim slučajevima i tečnosti u konstrukciji (kada u objektu postoji bazen ili rezervoar vode), temelj je deo građevine koji zahteva specifičnu zaštitu.

Za efikasnu zaštitu od kapilarne vlage i prodora vode neophodna je kvalitetna horizontalna i vertikalna izolacija koja se ranije izvodila premazivanjem dna i bočnih strana bitumenom, a danas se radi pomoću premaza na poliuretanskoj, polimercementnoj ili akrilnoj bazi, odnosno postavljanjem sintetičke hidroizolacione membrane.

Zaštita temelja od vlage može biti problem kod već sagrađenih objekata, jer se neretko dešava da je loše urađena ili ni ne postoji. U tom slučaju moguće je izvesti naknadnu hidroizolaciju ili odraditi sanaciju na par načina: kopanjem rova oko temelja radi aplikacije izabranog sredstva, iz podruma injektiranjem elastičnog gela na bazi poliakrila u rupe izbušene u temelju, ili metodom presecanja zidova.

Adekvatna izolacija krova

Dalje, deo zgrade ili kuće koji je najizloženiji vremenskim uticajima, a kome se neretko poklanja najmanje pažnje, jeste krov. Bio ravan, kosi ili četvorovodni, krov je površina koju je bez pogovora potrebno izolovati kako ne bi predstavljala večito slabu tačku koja će svake zime i tokom kišne sezone praviti probleme. Ako je reč o ravnom krovu, ovakav tip krova spolja se mora zaštititi od vode, a tome služi jednoslojna krovna membrana na bazi sintetičke gume ili PVC-a.

Izolacija krova
Izolacija krova

Što se tiče termoizolacije, zaštite od buke i požara, najbolje rešenje je sistem unutrašnje izolacije koji redom obuhvata paropropusnu-vooneporopusnu foliju (kod kosih i razlomljenih krovova se postavlja na crepove), ploče kamene vune, potom sloj panela staklene vune, preko kojih ide parna brana u vidu tanke folije koja se po ivicama lepi specijalnom dvostruko lepljivom trakom.

Energetski efikasan objekat u današnjem smislu reči je onaj koji je pre svega sagrađen od kvalitetnih materijala sa izraženim izolacionim svojstvima, dobro zaptiven i uz ugrađenu odgovarajuću klasu stolarije, te onaj na kome je izveden dovoljno debeo termoizolacioni omotač fasade koji efikasno smanjuje gubitak toplotne i rashladne energije.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstKvalitetno izvedena kontaktna fasada
Sledeći tekstKako zamena prozora može ulepšati, ali i narušiti izgled vaše kuće?