Neke činjenice koje niste znali o aluminijumskim prozorima

Do nedavno, aluminijumski prozori su bili česta pojava na kućama koje su građene u periodu nakon II Svetskog rata. Ali aluminijumski prozori nisu za svaki dom i definitivno nisu za svaki region.

Suština

Pod jačinom aluminijumskog prozorskog rama, podrazumevaju se tanji okvir i veći prozori. Neki prozori nisu aluminijumski uokvireni, ali je drvo obloženo aluminijumom.

Interesantni aluminijumski prozori
Interesantan aluminijumski prozor

Anodiziranjem se prodire u drvo čime se dobija „metalni izgled“ aluminijumskih prozora.

Aluminijumski prozori izrađeni od konstrukcijskog materijala pogodniji su za samu izradu prozora i vrata većih dimenzija od stolarije koja je izrađena od drveta. Kako je metal dobar provodniki toplote, tako aluminijumski prozori imaju loša izolaciona svojstva. Usled ovog, došlo se do ideje za proizvodnju aluminijumskog profila. Aluminijumski prozori bez termičkih prekida mogu se ugrađivati samo u oblastima blažih klimatskih uslova, dok u oštrijim klimatskim uslovima, prozori moraju imati termalni prekid.

Aluminijumski prozori u domu
 Aluminijumski prozori u domu

Većina današnjih aluminijumskih prozora su novogradnja, a ne zamena. Aluminijum se može naći u nekoliko boja. Takođe se može oslikati, što znatno povećava izbor boja.

Ekstrudirani aluminijum

Aluminijum se ekstrudira za prozore još od 30.-ih. Tokom ekstruzije, neformirani deo aluminijuma se prska pomoću pritiska i toplote. Ekstruzija omogućava složenije, jedinstvene dimenzije koje su strukturalno iznad tanke aluminijumske rolne.

Ukoliko vidite ekspanzivne prozore na kućama visokih tavanica, najverovatnije su to prozori sa aluminijumskim ramom.

Moderan izgled aluminijumskih prozora
 Moderan izgled aluminijumskih prozora

Aluminijum pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto.