Vrata koja osvajaju svet!

Da li ste razmišljali o promeni boje Vaših ulaznih vrata? Ukoliko jeste, znajte da to nije proizvoljna odluka. Sve što je potrebno jeste nekoliko sekundi gledanja u boju vrata da bi ste odlučili da li je ona privlačna, ili ne.

Kada su u pitanju boje vrata, crvena je uvek bila odlična, dinamična opcija. Dosadnu fasadu može osvetliti drugačije, dopuniti arhitektonski pejzaž kuće, ili poslužiti kao savršen akcenat!

Ukoliko pogledate spektar boja, vidite da ima puno nijansi boja i nijansi same crvene boje. Crvena ljubičasta, narandžasto-crvena, plavičasto-crvena…

Simbolika crvenih vrata

Ova živahna primarna boja korišćena je tokom istorije za stambene i javne zgrade.

U Americi su ona bila na ulazima domova i kafića koja su bila sigurna mesta za boravak i odmor. Tokom građanskog rata, izbegli robovi su mogli pronaći sigurnost i utočište u kućama sa crvenim vratima.

Crvena vrata otvaraju i čine živopisnim izgled kuće
Crvena vrata otvaraju i čine živopisnim izgled kuće

U Irskoj, važi verovanje da crvena vrata teraju zle duhove. Ajnšatjnova teorija govori da je ljudima bio problem naći svoju kuću u New Jersey-u, zbog identične gradnje, pa je zato vrata svoje kuće ofarbao u crveno kako bi je lakše pronalazio. Kinezi veruju da crvena boja donosi sreću.

Tokom Kineske Nove godine, domovi su okićeni crvenim ukrasima. Prema Feng Shui-u, veruje se da crvena boja unosi pozitivnu energiju. Tokom perioda prodaja od-vrata-do vrata, oni domovi koji su imali crvena ulazna vrata, prodavci su zaobilazili, jer su ona označavala „zabranjenu prodaju“.

Crvena boja uoči novogodišnjih praznika
Crvena boja uoči novogodišnjih praznika

Crkvena vrata savremenih crkava treba da upućuju dobrodošlicu i simbolizuju svetilište, utočište i bezbednost, i s toga su i ona farbana u crvenu boju.

Crvena vrata su česta u Britaniji
Crvena vrata su česta u Britaniji

Crvena vrata su sjajna za vreme praznika. Odišu toplinom i pozivom na kafu, sedeljku i prijatnu atmosferu sa domaćinima. Isprobajte i sami efekte crvenih vrata, nećete se pokajati!