PRESS GLASS SA – Godine razvoja i investicija Evropskog lidera u proizvodnji stakla

Intervju: Tomasz Wozowicz,zamenik predsednika upravnog odbora menadžmenta i direktora prodaje kompanije PRESS GLASS SA

Tomasz Wozowicz,zamenik predsednika upravnog odbora menadžmenta i direktora prodaje kompanije PRESS GLASS SATomasz Wozowicz ima 16 godina iskustva u oblasti procesiranja stakla za građevinsku industriju. Odgovoran je za sveukupan poslovni odnos sa svim Evropskim klijentima kompanije. Takođe je zadužen za sva pitanja prodaje proizvoda i usluga fabrika i kompanija u okviru PRESS GLASS SA. Svoju karijeru je počeo u kompaniji PRESS GLASS SA 1999. godine. Tokom tog perioda bio je na pozicijama: 1999-2004 Menadžer prodaje; 2004-2011 Area Sales direktor; a od 2011. god. – podpredsednik upravnog odbora menadžmenta; direktor prodaje.

Poslednje dve godine, su zaista bile usmerene ka investicijama u PRESS GLASS kompaniji. Ekspanzija na objekat u Radomskom, konstrukcija fabrike u Hrvatskoj i kupovina Britanskog Glass Systems-a.

Kako ste uspeli toliko da proširite kompaniju, za tako kratko vreme?

Tomasz Wozowicz: Ove investicije su omogućene činjenicom da smo razvili svoje veštine i proizvodnji visoko kvalitetnog glačanog stakla, fasadnog stakla i stakla za unutrašnje konstrukcije, ali, takođe i zbog činjenice da dosta pažnje posvećujemo servisnom sektoru – poštovanje rokova isporuke, kvalitet dostave i pakovanje, kao i servisne usluga i nakon obavljene prodaje.

Možemo proizvoditi praktično sve tipove stakla koji su dostupni na Evropskom tržištu
Možemo proizvoditi praktično sve tipove stakla koji su dostupni na Evropskom tržištu

PRESS GLASS se razvijao velikom brzinom zahvaljujući rastu broja naših klijenata. Mi smo uvek tu da podržimo naše saradnike. Želeli smo da doprinesemo optimizaciji naših klijenata, tako što im pružamo najbolju uslugu i proizvod.

PRESS GLASS se razvijao velikom brzinom zahvaljujući rastu broja naših klijenata
PRESS GLASS se razvijao velikom brzinom zahvaljujući rastu broja naših klijenata

Kao rezultat toga, sve više Evropskih proizvođača prozora, kompanija koje se bave konstrukcijom fasada i unutrašnjom dekoracijom i koji imaju visoke zahteve od svojih dobavljača, počinju da sarađuju sa nama povedeni rastom i načinom poslovanja ove kompanije. Staklo je naš najznačajniji proizvod. A prvi, je naša usluga. Sakupili smo finansijski kapital, kao i onaj intelektualni, i osetili sposobnost da proširimo svoje proizvodne kapacitete baš toliko u prethodne dve godine.

Da li ste završili sa investicijama ili planirate još neke?

Tomasz Wozowicz: Možemo reći da je zaključno sa septembrom 2015. godine, naš investicioni plan, koji se tiče objekata u Poljskoj, završen.

Objekat u Radomskom koji ima preko 70 000 m² je postao pravi evropski centar proizvodnje.

Tamo možemo proizvoditi praktično sve tipove stakla koji su dostupni na Evropskom tržištu. To uglavnom uključuje izolacione staklene jedinice i staklo za prozore, fasade i izolacione strukture sa HST sertifikatom kaljenog stakla ili laminatnog stakla.

Štampa - ova promena je još jedna u skladu sa najmodernijim zahtevima tržišta
Štampa – ova promena je još jedna u skladu sa najmodernijim zahtevima tržišta

U fabrici u Radomskom možemo staklu da dodamo još jedan emajl sloj, da uradimo štampu, obradimo ivice, proizvedemo staklo u različitim oblicima, napravimo rupe u željenom obliku. A kao dodatak našoj ponudu, sada možemo da proizvodimo staklo dimenzija 7000×3200 mm. Tako da se može proizvesti staklo još većih dimenzija bez potrebe deljenja. Ova promena je još jedna u skladu sa najmodernijim zahtevima tržišta.

Objekat u Tychy ima sličan raspon proizvoda mada je kapacitet proizvodnje dosta manji.

Fabrika u Tczew ostaje specijalizovana za izolacione staklene jedinice za prozore proizvođača koji se nalaze na području severne Poljske i Skandinavije.

Fabrika u Varaždinu, Hrvatska, je skoro počela sa proizvodnjom izolacionih staklenih jedinica za prozore za proizvođače koji se nalaze u severnoj Evropi.

Izolacione staklene jedinice i staklo za prozore, fasade i izolacione strukture sa HST sertifikatom kaljenog stakla ili laminatnog stakla
Izolacione staklene jedinice i staklo za prozore, fasade i izolacione strukture sa HST sertifikatom kaljenog stakla ili laminatnog stakla

Ova fabrika ima mogućnost širenja proizvodnje bez potrebe da se proširuje objekat. Razvijali smo našu kompaniju tako što smo konstruisali nove objekte, kako bi pokrili što veće tržište sa kvalitetnim proizvodima i kako bi poboljšali svoju uslugu i približili se našim klijentima. Nakon preuzimanja akcija kompanije Glass Systems, koje je vodeća u obradi stakla u Engleskoj, imamo još više mogućnosti razvoja u budućnosti.

Sa ovakvim razvojem, da li uspevate da održite nivo usluge po kom ste najpoznatiji? Da li investicije koje zahtevaju veći broj zaposlenih rezultira slabljenjem operativne filozofije vase kompanije?

Tomasz Wozowicz: Poslednjih 6 meseci jesu, zaista bili najizazovniji za nas – morali smo da obučimo dosta zaposlenih, da ih uvedemo u naše procedure i da restruktuiramo našu internu organizaciju.

To je bio izazov ne samo za nas, već i za naše dobavljače mašina i softvera. Implementirali smo inovativne sisteme koji će osigurati značajan porast kvaliteta usluge u skorijoj budužnosti za naše klijente. Bilo je poteškoća i pomalo saplitanja, ali ceo tim ljudi je bio izuzetno posvećen otklanjanju bilo kakvih problema odmah po njihovom nastanku, tako da većina kupaca nije ni osetila našu unutrašnju reorganizaciju.

Sve investicije su okrenute ka najnovijim potrebama i zahtevima tržišta
Sve investicije su okrenute ka najnovijim potrebama i zahtevima tržišta

Ovim putem želim da se izvinim onim klijentima koji su možda primetili ili doživeli neke neugodnosti, i da se izjasnim, da nastojimo da zadržimo postojeću filozofiju baziranu na razumevanju individualnih potreba naših klijenata. Sve investicije su okrenute ka najnovijim potrebama i zahtevima tržišta prozora i fasada, trendova u arhitekturi, kako bi bili u mogućnosti da odgovorimo i na najzahtevnije.

Trenutno smo angažovani na projektima čija realizacija ne bi bila moguća bez ovih investicija.

PRESS GLASS

PRESS GLASS d.o.o. Hrvatska
Ulica dr. Marijana Mlinarića 5, Poduzetnička Zona Jalžabet, 42203 Jalžabet
T. +385 42 62 90 01
E. varazdin@pressglass.com
W. www.pressglass.com

PRESS GLASS SA Poljska
Nowa Wies, ul. Kopalniana 9 42-262 Poczesna
T. +48 34 327 50 69
E. nowawies@pressglass.com

Prethodni tekstKombinacija drveta i aluminijuma u prozorskim ramovima
Sledeći tekstDrveni prozori – Rigorozniji standardi u budućnosti