Ultra jaki drveni prozori koji se ne mogu slomiti

Kada gradite svoj dom dolazi vreme da se odaberu novi prozori, pa se tako izbor sada svodi na dve opcije: staklo ili drvo. Istraživači na Univerzitetu Merilend otkrili su metodu za stvaranje neverovatno jakih i transparentnih „stakala“ napravljenih od drveta. 

Tim sa Univerziteta Merilend koristi patentirani proces kako bi stvorili prozirnost drveta i povećali njegovu izdržljivost.

Tehničke specifikacije novonastalog materijala

Najčešće korišćeni materijal za čuvanje stakla ima ograničenu sposobnost upravljanja svetlom i lošu toplotnu izolaciju. Po prvi put, transparentno drvo je uvedeno kao građevinski materijal sa sledećim prednostima u poređenju sa staklom: ima visoku optičku transparentnost u odnosu na staklo i može stvoriti jedinstvenu i doslednu raspodelu dnevne svetlosti tokom dana bez efekta sjaja; poseduje jedinstveni efekat odvođenja vode i ima odličnu toplotnu izolaciju sa toplotnom provodnošću.

Tehničke specifikacije drvenih-prozora
Slika 2 – Tehničke specifikacije drvenih-prozora

Staklo kao građevinski materijal

Staklo je prilično krhko i dok je očigledno da drvo u ovakvoj ulozi može pobediti staklo na skali izdržljivosti. Dok su sposobnosti apsorpcije stakla kao materijala bolje od prozirnog drveta. S tim u vezi, prema Biznis Insider-u. tim stručnjaka su ispitivali ponašanje prozirnog drvenog komada prilikom udara čekićem.

Ultra jak materijal
Slika 3 – Ultra jak materijal

Proces kreiranja drvenih prozora nije tako komplikovan kao što možete zamisliti. Drvo se prvo natapa u natrijum hidroksid koji uklanja lignin. Uklanjanje lignina uzima braon boju drveta, a takođe i uklanja mogućnost da insekti unište drvo. Ovaj proces u suštini obuhvata beljenje drveta dogod ono ne postane providno. Nakon što je drvo napravljeno prozirnim, natapa se i prevlači u epoksidu kako bi se ojačale veze i napravila njegova struktura još izraženijom. Krajnji rezultat se može uporediti sa matiranim staklom, a kroz dalji razvoj, mogu se videti i mnoge primene u građevinskoj industriji.