Drvena stolarija Ultra jaki drveni prozori koji se ne mogu slomiti

Ultra jaki drveni prozori koji se ne mogu slomiti

Velike prozorske površine

Kada gradite svoj dom dolazi vreme da se odaberu novi prozori, pa se tako izbor sada svodi na dve opcije: staklo ili drvo. Istraživači na Univerzitetu Merilend otkrili su metodu za stvaranje neverovatno jakih i transparentnih „stakala“ napravljenih od drveta. 

Tim sa Univerziteta Merilend koristi patentirani proces kako bi stvorili prozirnost drveta i povećali njegovu izdržljivost.

Tehničke specifikacije novonastalog materijala

Najčešće korišćeni materijal za čuvanje stakla ima ograničenu sposobnost upravljanja svetlom i lošu toplotnu izolaciju. Po prvi put, transparentno drvo je uvedeno kao građevinski materijal sa sledećim prednostima u poređenju sa staklom: ima visoku optičku transparentnost u odnosu na staklo i može stvoriti jedinstvenu i doslednu raspodelu dnevne svetlosti tokom dana bez efekta sjaja; poseduje jedinstveni efekat odvođenja vode i ima odličnu toplotnu izolaciju sa toplotnom provodnošću.

Tehničke specifikacije drvenih-prozora
Slika 2 – Tehničke specifikacije drvenih-prozora

Staklo kao građevinski materijal

Staklo je prilično krhko i dok je očigledno da drvo u ovakvoj ulozi može pobediti staklo na skali izdržljivosti. Dok su sposobnosti apsorpcije stakla kao materijala bolje od prozirnog drveta. S tim u vezi, prema Biznis Insider-u. tim stručnjaka su ispitivali ponašanje prozirnog drvenog komada prilikom udara čekićem.

Ultra jak materijal
Slika 3 – Ultra jak materijal

Proces kreiranja drvenih prozora nije tako komplikovan kao što možete zamisliti. Drvo se prvo natapa u natrijum hidroksid koji uklanja lignin. Uklanjanje lignina uzima braon boju drveta, a takođe i uklanja mogućnost da insekti unište drvo. Ovaj proces u suštini obuhvata beljenje drveta dogod ono ne postane providno. Nakon što je drvo napravljeno prozirnim, natapa se i prevlači u epoksidu kako bi se ojačale veze i napravila njegova struktura još izraženijom. Krajnji rezultat se može uporediti sa matiranim staklom, a kroz dalji razvoj, mogu se videti i mnoge primene u građevinskoj industriji.

Prethodni tekstNepostojanje prepreka predstavlja standard za heroal
Sledeći tekstInternacionalni Sajam građevinarstva i arhitekture BUDMA