Subotica u službi obnovljivih izvora energije

Odbornici subotičke skupštine usvojili su odluku o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane „Maestrale Ring“, investicije vredne 700 miliona evra.

Naime, finansijska sredstva potrebna za izradu plana obezbediće preduzeće Vetropark „Maestrale Ring“, čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo Fintel Energija, piše portal „eKapija“.

Plan će, inače, izraditi Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica zajedno sa firmom „Projektura doo Beograd“.

Generalni direktor kompanije Fintel Energija, Ticiano Đovaneti najavio je još početkom 2019. da će ovim projektima Srbija biti medju najbržim zemljama koje će se uključiti u energetsku tranziciju, sa fosilnih goriva do čiste energije.

Predviđeno je da se najavljani vetropark instalira u jugoistočnom ataru administrativnog područja Grada Subotica i to između naselja Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, dok će područje vetrogeneratora biće minimalno 1.000 metara udaljeno od građevinske zone naseljenih mesta.

Područje obuhvata površinu od oko 10.800 hektara.

Procenjeno je da će vetropark, koji će da se gradi u Čantaviru, moći da proizvede 600 megavata električne energije, što bi, kako navode lokalni mediji, trebalo da bude dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.

Republika Srbija ima prirodne pogodnosti i dobar potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što bi moglo da doprinese smanjenju uvozne zavisnosti zemlje i umanji štetne efekte staklene bašte, navodi se u Odluci o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane „Maestrale Ring“.