U igru je ušao i PVC

Nestandardno veliki prozori i vrata spadaju u najprodavanije proizvode iz ponude stolarije u poslednjih nekoliko godina. Trend ogromnih staklenih površina zaživeo je prvo u poslovnoj i komercijalnoj gradnji, gde smo alu-staklo polja, delove fasada, a zatim i cele fasade viđali na zgradama banaka, osiguravajućih društava, naftnih kompanija, hotela i tržnih centara.

PVC stolarija Deceuninck Elegante
Deceuninck – posebno uzak i minimalistički dizajn sustav Elegante

Ovaj tip fasada i stolarija većeg fomata nešto kasnije su postali zastupljeni na uslužno- administrativnim objektima kao što su pošte, upravne zgrade lokalne samouprave i elektrodistribucije, da bi najzad kao opcija bili ponuđeni klijentima u stambenoj gradnji. I dok kod javnih objekata svoju realizaciju doživljavaju arhitektonska rešenja različitih fasadnih formi, kod rezidencijalnih se pretežno ustalio koncept četvrtastih oblika sa ravnim krovom, gde se ide na pokretne i fiksne prozorske elemente što veće dužine i širine, a neretko čak na staklene zidove koji bukvalno zauzimaju čitavu zidnu površinu po uzoru na zapadnoevropski model kuće.

* Stolarija formata preko 2x2m do skoro je pravljena samo od aluminijuma i upravo je veličina profila, odnosno veličina jedinica, glavni adut aluminijumske stolarije zahvaljujući kome je dugi niz godina bila suverena u konstruisanju i izvođenju velikih svetlarnika, stalenih kupola i staklenih fasada. *

Međutim, lepota konkurentnosti materijala ogleda se u stalnom napretku u okviru, ali i izvan okvira iste klase proizvoda, pa je nakon što smo kao novinu dobili energetski efikasnu aluminijumsku stolariju, došlo vreme da govorimo o PVC stolariji velikog formata.

GEALAN-KUBUS® - PVC stolarija
GEALAN-KUBUS®

Suština mogućnosti tj. nemogućnosti sklapanja prozora i balkonskih vrata nestandardnih dimenzija leži u nosivosti elementa, što će reći “sposobnosti” profila krila da izdrži masu montiranog staklenog panela bez ikakve dodatne podrške. To znači da dati element mora imati odgovarajuću statiku kojoj ključno doprinosi celina rama u smislu sadejstva profila i okova, kako zbog prevelike mase pod uticajem fizičkih sila ne bi došlo do pada stakla.
Sa povećanjem broja panela problem se udvostručava ili utrostručava jer tada masa staklo paketa biva dva ili tri puta veća, a pošto je masa okvira određenih dimenzija konstantna (sastav i gustina profila istog proizvođača su uvek isti) rešenje je pronađeno u promeni načina montaže stakla.

* Inovativna ugradnja staklenih panela u ram radi se po STV metodi (nem. Statische-Trocken-Verglasung) koja se bazira na suvom lepljenju stakla i preklopa krila nasuprot konvencionalnoj, do sada primenjivanoj mokroj metodi. *

Balkonska klizna vrata PVC stolarija
Balkonska klizna vrata PVC stolarija / foto: VEKA

Sistem suvog lepljenja podrazumeva spajanje stakla i krilnih profila pomoću specijalne samolepljive trake za prozore, uz zadržavanje uobičajenog postupka ostakljivanja. Lepljenjem stakla za krilo poboljšava se čvrstoća, a istovremeno stabilnost celog elementa. Princip suvog lepljenja zaista je uneo revolucionarnu, tehnički važnu novinu u proizvodnju plastične stolarije zato što omogućava pravljenje standardnih prozora i vrata bez čeličnog ojačanja unutar profila, a u oblasti posebne proizvodnje (u koju spadaju prozorski lukovi, prozori sa nagibom i stolarija velikih dimenzija), u kombinaciji sa standardnim ojačanjima sklapanje izuzetno stabilnih jedinica željene kvadrature koje se mogu primeniti kao stolarija ili kao fasadni elementi.

* Suva montaža stakla jako je značajna za proizvođače stolarije iz više razloga, a najpre zato što smanjuje ukupne troškove proizvodnje. *

Naime, ostakljivanje sa tečnim lepilom zahteva investiranje u nove mašine, dok se kod STV sistema profili isporučuju odmah spremni za ugradnju stakla sa već integrisanom samolepljivom trakom koju samo treba blago nakvasiti neposredno pre fiksiranja panela. Proces obrade profila takođe ostaje suštinski nepromenjen jer se sečenje, varenje spojeva, glačanje grubih ivica, čišćenje i ostakljivanje uz minimalno prilagođavanje STV tehnici mogu sprovoditi na uobičajeni način.

Terasna klizna vrata PVC stolarija
Terasna klizna vrata PVC stolarija / foto: Profine Group

U više navrata govorili smo o tome koliko je kod ugradnje stolarije bitno kako se odradi montaža da bi vaši energetski efikasni prozori i vrata mogli da imaju 100% učinak i zaista donesu komfor boravka u prostoru i očekivanu uštedu. Sve komponente rađene za STV ugradnju stakla prošle su testiranje i imaju sertifikat o adekvatnosti za montažu po pravilima RAL sistema, tako da ne postoji nikakva bojazan od odudaranja koja bi eventualno izazvala smanjenje termoizolacione moći stolarije. Štaviše, ovakav način postavljanja staklenih panela optimizacijom dihtovanja između rama i stakla, i unutar samog staklo paketa, tu moć povećava: ako uzmemo za primer proizvodnju standardnih prozora formata 1,5 x 1,5m i balkonskih vrata dimenzija 1,1 x 2,3m u beloj boji, tu se zavisno od kombinacije profila Uf faktor (emisija energije kroz okvir) smanjuje za do 0,2W/m2K. Sem toga, lepljenje stakla za prozor doprinosi boljoj zvučnoj izolaciji i znatno otežava razdvajanje komponenti čime pruža bolju protivprovalnu zaštitu, a zahvaljujući manjoj masi elemenata proces montaže je generalno lakši.

* Ono što će naročito obradovati majstore (ali i klijente) jeste da je zamena stakala fiksiranih STV tehnikom vrlo jednostavna i brza jer ne iziskuje dodatno znanje ni materijal. *

STV sistem definitivno je nešto na šta su svi oni koji preferiraju plastičnu stolariju dugo čekali. Iako je ta razlika danas bitno smanjena, poznato je da PVC-U profili najnovije generacije i dalje “beže” aluminijumu po pitanju termoizolacionog učinka. I mada je aluminijum trenutno miljenik projektanata kada je reč o konstruisanju i oblaganju fasada, PVC će uvek imati svoje ljubitelje kojima se dopada baš taj izgled i tekstura, bilo u klasičnoj beloj bilo u nekoj drugoj boji ili efektu. Činjenica da na ovaj način mogu da dobiju oba – i željeni materijal i velike površine pod staklom, znači da neće morati da se odreknu svog prvog izbora.

PVC stolariju u dimenzijama i veličini koja znatno prevazilazi okvire standardnog moguće je dobiti na još jedan način. Umesto menjanja metode montaže stakla ovde se radi o intervenciji na sastavu profila, gde se u plastičnu masu pored PVC-U dodaje fiberglas.

REHAU - razvoj kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO X
REHAU – razvoj kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO X

Ovaj kompozitni materijal nazvan RAU-FIPRO svoju primenu do sada je nalazio u avioindustriji i proizvodnji bolida za Formulu 1, a u oblasti proizvodnje stolarije omogućava pravljenje elemenata bez čeličnih ojačanja (čime se štedi vreme, novac i olakšava montaža), odnosno extra large elemenata ugradnjom standardnih ojačanja bez potrebe za stavljanjem debljeg čelika. Okarakterisan kao materijal vanserijske funkcionalnosti koji objedinjuje najbolje od obe svoje sastavne sirovine, koekstruzijom RAU-FIPRO dobijaju se profili od kojih se može sklopiti, rečju, bilo koji element po narudžbini, pod čime se naročito podrazumevaju ogromne jedinice i lučni prozori i vrata. Staklena vlakna takođe doprinose energetskoj efikasnosti okvira – testovi su pokazali da je već kod šestokomorne stolarije ovog tipa vrednost Uf smanjena na 0,79W/m2K čime je ukupna energetska potrošnja redukovana i do 76%.

Sem toga RAU-FIPRO stolarija duplo je stabilnija nego PVC-U, čvršća je i dugotrajnija, a zbog veće staklene površine pruža šire vidno polje i uživanje u pogledu na panoramu.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstMeđunarodna Velux nagrada za arhitekte „Bringing light to life 2019“ otvorena za projekte
Sledeći tekstKoje zavese da odaberem za poslovni prostor?