Kako na jednostavan i povoljan način proizvesti prozore koji zadovoljavaju uslove za pasivne kuće?

U fabrici GEALAN koja je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju sistema prozora i vrata iz PVC materijala u Europi imaju rešenje kako relativno povoljno i jednostavno omogućiti kupcima prozora i vrata da dobiju proizvode koji zadovoljavaju najstrože norme o energetskoj efikasnosti, pa i da ti prozori ili vrata zadovoljavaju standarde propisane za pasivne kuće.

Da bi se određeni prozori mogli ugraditi na pasivnu kuću, potrebno je da oni zadovoljavaju određene uslove, a to je da koeficijent prolaza toplote kroz prozor Uw ne sme biti veći od 0,8 W/m²K.

Kako bi prozori to postigli potrebno je ugraditi staklo koje ima vrhunsku toplotnu izolaciju

Kako bi prozori to postigli potrebno je ugraditi staklo koje ima vrhunsku toplotnu izolaciju, te prozor proizvesti iz kvalitetnih materijala koji isto tako imaju vrhunska izolaciona svojstva. Do sada su se u tu svrhu koristile različite kombinacije materijala: drvo-aluminijum, PVC-aluminijum, aluminijum ispunjen različitim izolatorima itd..

Po pravilu su te kombinacije materijala jako skupe i samim time i krajnji proizvod postaje prilično nedostupan, te namenjen samo za krajnje ekskluzivne objekte.

Tehnologijom ispune jezgra PVC profila posebnom izolacionom penom IKD u fabrici GEALAN su uspeli postići da se sa PVC profilom bez dodatnih skupih dodataka na profilu može postići koeficijent prolaska toplote prozora kada se zajedno sa profilom ugradi i visoko kvalitetno staklo od Uw = 0,8 W/m²K što zadovoljava standard za pasivne kuće.

Kako se postiže zahtevan standard?

Sistem profila GEALAN S 9000 FUTURA ugradne dubine 82,5 mm i 6 vazdušnih komora u kojem je komora unutar okvira dodatno ispunjena izolacionom penom IKD, zajedno sa krilom koje ima standardno čelično ojačanje kako se ne bi narušila stabilnost elementa ima koeficijent prolaska toplote kroz okvir Uf = 0,89 W/m²K.

Kada se unutar takvog okvira ugradi visoko izolaciono 3-slojno staklo dubine 40 ili 44 mm sa Low-E premazom i ispunjeno argonom koje ima koeficijent prolaska toplote kroz staklo Ug = 0,6 W/m²K, dobija se prozorski element koji zadovoljava granicu za ukupan koeficijent prozora već spomenutih Uw od 0,8 W/m²K i manje.

Na ovakav način se sa standardnim profilom koji se jednostavno koristi u proizvodnji, a samo je dodatno ispunjen penom i već sad standardnim staklom iz 3 sloja i dubine 40 ili 44 mm dobija proizvod koji zadovoljava najstrože energetske norme.

Sistem profila GEALAN S 9000 FUTURA


www.gealan.de

GEALAN d.o.o. Predstavništvo za Srbiju
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Batajnica – Beograd
T. +381 11 375 29 03
E. grujo.ristic@gealan.de
W. www.gealan.de

Prethodni tekstKako povećati efikasnost prozora i smanjiti račune tokom zime
Sledeći tekstSklapajuća sobna vrata
GEALAN grupa jedan je od vodećih proizvođača PVC profila za prozore i vrata u Evropi. Kao inovativni proizvođač sistema za PVC profile za prozore i vrata, GEALAN osim toga svojim partnerima nudi brojne usluge. Naša služba za savetovanje arhitekata i građevinsko-tehnička služba pomažu arhitektama i projektantima u svakodnevnom radu. Gealan postavlja temelj za izradu izuzetno lepih, izrazito stabilnih i posebno sigurnih prozora, vrata i modernih kliznih rešenja i njihovo opskrbljivanje vrhunskim vrednostima toplotne izolacije.