Ostalo Spušteni plafoni su univerzalno rešenje

Spušteni plafoni su univerzalno rešenje

Spušteni plafoni

Spušteni plafonu su sekundarni plafoni koji se nalaze ispod vašeg glavnog strukturalnog plafona.

Ove vrste plafona su uobičajene u poslovnim zgradama, ali se koriste i u stambenim. Najpre služe za sakrivanje žica ili cevi, pokrivanje oštećenja, ali i za pružanje estetski ugodnog izgleda, kao i za regulisanje akustike. Pored toga, spušteni plafoni stvaraju prostor između strukturalnog plafona i ostatka prostorije ili zgrade i pomažu prilikom popravke i instalacija.

Prednost spuštenih plafona je što se lako održavaju i popravljaju, a i omogućavaju veliku slobodu pri uređivanju. Pored toga, koriste se i u pozorištima jer odlično poboljšavaju akustiku. Svakako, izolacioni materijal može da se doda iznad spuštenog plafona za još bolji kvalitet zvuka u prostoriji.

Spušteni plafoni su nekada bili napravljeni od belih ploča, ali sada postoji mnogo više različitih stilskih opcija. Spušteni plafoni se sada izrađuju od različitih vrsta materijala i dolaze u različitim oblicima, bojama, teksturama i još mnogo toga. Mogu se prilagoditi svim vašim potrebama.

Kako se postavljaju spušteni plafoni?

  • Da biste instalirali spušteni plafon, prva faza je merenje dimenzija prostorije kako biste mogli precizno dizajnirati rešetku spuštenog plafona.
  • Kada su dimenzije tačno određene, potrebno je odrediti pad plafona. Efikasnim merenjem i obeležavanjem pada plafona sprečavaju se bilo kakva neugodna iznenađenja nakon što se rešetka postavi.
  • Kada je rešetka postavljena, može se instalirati osvetljenje, zvučnici, klima uređaj i sve žice/kablove što želite sakriti unutar plafona.
  • Završna faza je postavljanje odabranih ploča u okvir.

Visina plafona od 2,4 metra je minimum potreban za useljive prostorije (spavaće sobe, dnevne sobe i dnevni boravak), dok je za ostale prostore neophodna minimalna visina od 2,1 metar. Razmislite o svojim rasvetnim elementima i drugim plafonskim instalacijama ako se odlučite za ugradnju spuštenog plafona.

Još jedna prednost spuštenog plafona je da se plafonske ploče lako skidaju i omogućavaju trenutni pristup instalacijama, što u velikoj meri pojednostavljuje popravke ili izmene.

Prethodni tekstRekordna cena nekretnina na početku godine
Sledeći tekstCena aluminijuma drastično raste!