PVC stolarija – energetski efikasno kvalitetno rešenje

Prilikom gradnje ili renoviranja poslovnog ili privatnog prostora posebno bitan zadatak jeste odabir vrata i prozora. Stolarija treba da ispuni niz važnih kriterijuma kako bi ovaj nemali finansijski izdatak bio potpuno isplativ. Cilj je i njenim izborom obezbediti da prostor bude udoban, komforan i prijatan, pri čemu je važno da stolarija ispuni i sve estetske zahteve, uklopi se sa fasadom objekta i eksterijerom, ali i unutrašnjim uređenjem prostora u kojem živimo ili radimo. Dakle, važno je da dobijemo stolariju koja je funkcionalna, praktična, kvalitetna, izdržljiva, ali i moderna u pogledu dizajna, boje i materijala.

pogled kroz veliki prozor na dvorište iz dnevne sobe
Drvo dekor PVC prozora / Foto: Aluplast

Dilema se često javlja oko izbora samih profila, pri čemu svaki ima niz prednosti. Tako su drveni vrata i prozori sinonim za toplinu i ušuškanost, prirodnih i nežnih boja, izuzetnog kvaliteta. Aluminijumska stolarija je pak oličenje izdržljivosti i trajnosti, posebno podesna za velike fasadne otvore, naročito birana za poslovna zdanja, kao odraz modernosti i minimalističkog stila. Ipak, svojim sjajnim performansama ističe se PVC stolarija, koja je u pogledu tehničkih i vizuelnih karakteristika s vremenom toliko napredovala da je u mnogo čemu nadmašila druge izbore.

kuća sa pvc stolarijom
PVC stolarija / Foto: Betaplast

Uklopiva, trajna, elegantna, poželjan je izbor prostora svih stilova. Danas se javlja i na velikim fasadnim otvorima, prozori su najrazličitijih dimenzija i formi, biva u raznim bojama, dok profili mogu biti vrlo male širine. Za PVC stolariju je danas posebno bitno to što je energetski efikasna i ekološka, te se uklapa u koncepte održivog razvoja.

pogled na zid na kome je prozor, zavese i panel za grejanje
PVC stolarija u boji / Foto: Gealan

Po meri našeg vremena

Osim da bude izdržljiva, otporna i modernog dizajna, za stolariju je danas nužno da bude i energetski efikasna kako bi u potpunosti odgovorila savremenim tendencijama u građevinarstvu. U tom pogledu PVC ispunjava sve potrebne parametre. Višekomorni sistem profila je specifičan za PVC stolariju, obavezno je kombinovan sa dvoslojnim ili troslojnim staklima sa termoizolacionim svojstvima, kao i kvalitetnim okovima. Uglavnom se bira pre drvene ili aluminijumske stolarije kada se razmatra aspekat energetske efikasnosti, a njenom upotrebom smanjuje se potrošnja energije potrebne za grejanje i hlađenje prostora, što će sledstveno dovesti i do manjih troškova. S tim u vezi, prvi su izbor i kod pasivnih kuća i uklapaju se u standarde njihove izgradnje. Štaviše, PVC vrata i prozori su i pri inicijalnoj kupovini povoljniji, a ušteda će se kasnije realizovati i kroz vreme, naročito što im je veoma dug vek trajanja. Otuda i nije neobično što za PVC stolariju važi da predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta.

Dobra izolaciona svojstva u sprezi su i sa ekološkom stranom jer to nadalje znači da je zahvaljujući adekvatnim vratima i prozorima za grejanje i hlađenje objekta potrebno manje energije, koja se ne rasipa, a prostor zadržava željeni stepen temperature. Kako se u tim procesima generalno troši manje energenata i prirodnih resursa, doprinosi se i očuvanju prirodnog okruženja i zdravlja ljudi, a troškovi bivaju smanjeni.

Autor teksta: Sanja Dakić Đurić, novinar