Gde se nalazi rešenje i kako do manjih računa za grejanje?

Da bi se tenzija smanjila i konci držali u rukama, barem oni koji od nas zavise, a troškovi sveli na normalnu vrednost, veoma je važno sagledati situaciju u celosti. Šta to zapravo znači kada je grejanje u pitanju, pitate se? To znači da osnovne uzroke velikih troškova grejanja treba tražiti u svom domu. Ovde ne mislimo da uhodite ukućane i proveravate na koliko su navili grejanje, da li su otvorili prozore ili se u majici šetkaju po kući. Fokus stavite na sam objekat i odgovorite na dva veoma važna pitanja:

  • Da li vaš dom ima i ako ima, da li je izolacija adekvatna ?
  • U kakvom stanju je stolarija?

Važnost izolacije objekta

Izolacija predstavlja širok pojam kada pričamo o njoj na nivou jednog objekta. Ona podrazumeva sprovođenje čitavog niza mera, od temelja do krova kako bi mogli reći da objekat ima izolaciju. Pod izolacijom podrazumeva se toplotna izolacija, hidroizolacija i zvučna izolacija. Izolacija ima ključan značaj za objekat iz različitih perspektiva, uključujući energetsku efikasnost, udobnost stanovanja, očuvanje resursa i zaštitu od spoljnih uticaja. Evo nekoliko ključnih aspekata značaja izolacije za objekte:

Toplotna izolacija podrazumeva oblaganje zidova, krova kao značajnih površina nekog objekta kroz koje dolazi do emisije toplote zimi, odnosno puštanja u objekat, leti. Dobro postavljena izolacija značajno smanjuje gubitak energije, što dovodi do smanjenja energetskih troškova i manjih računa koji nas svakog meseca dočekaju u sandučiću.

Hidroizolacija, kako samo ime i kaže, sprečava prodor vode i vlage u građevinski materijal i enterijer, sprečava propadanje objekta i pruža zdravije i komfornije uslove života.

Zvučna izolacija je izolacija novog doba. Da ne bude zabune, ona je uvek bila važna stavka zdravog i ugodnog života. Međutim, danas kada je svet u velikoj meri urbanizovan, kada od buke u saobraćaju i svakodnevnom životu ne možemo da živimo, a još manje da radimo, zvučna izolacija je ozbiljna i važna stavka koja se mora ispuniti, kako bi objekat pružao sve optimalne uslove života i rada.

Benefiti kvalitetne i kompletne izolacije

Udobnost stanovanja – kvalitetna izolacija održava unutrašnju temperaturu stabilnom, pružajući udobnost stanovanja bez potrebe za čestim podešavanjem termostata. Štednja energije – efikasnom kontrolom temperature, izolacija doprinosi smanjenju potrošnje energije za grejanje i hlađenje, što ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i troškove energije. Očuvanje resursa – energetski efikasni objekti sa dobrim izolacionim materijalima smanjuju ukupne emisije CO2, doprinoseći globalnim naporima zaštite životne sredine.

Zaštita od vremenskih uticaja – kvalitetna izolacija štiti objekat od vremenskih nepogoda, sprečava prodiranje kiše, snega i vetra, čime produžuje trajnost građevinskih materijala. Smanjenje troškova održavanja – očuvanjem unutrašnjih uslova, izolacija smanjuje rizik od oštećenja strukture objekta usled ekstremnih temperatura, vlage i drugih nepovoljnih uslova. Uzimajući u obzir ove faktore, investiranje u kvalitetnu izolaciju može dugoročno doneti značajne koristi, kako u ekonomskom smislu, tako i u smislu očuvanja životne sredine i poboljšanja kvaliteta života unutar objekta, lepšoj sadašnjosti i budućnosti.

Adekvatna stolarija

Stolarija, odnosno prozori i vrata su, kao što smo mogli da vidimo na primeru komšija našeg sagovornika, veliki propusnici energije i kao takvi igraju ključnu ulogu u energetskoj efikasnosti doma i značajno utiču na troškove energenata. Evo nekoliko načina na koje kvalitetna stolarija doprinosi smanjenju ovih troškova.

Toplotna izolacija

Visokokvalitetni prozori i vrata sa efikasnim termoizolacionim karakteristikama zadržavaju toplotu unutar doma tokom zimskih meseci, smanjujući gubitak energije kroz staklene površine. Sa druge strane, oni su odlična toplotna izolacija i kada je priliv tople energije leti, čime se smanjuje potrošnja klima uređaja, odnosno troškovi klimatizacije. Niskoemisiono staklo (Low-E staklo): Upotreba niskoemisionog stakla smanjuje prenos toplote kroz prozore, reflektujući infracrveno svetlo i zadržavajući toplotu unutar prostorija.

Višekomorni profili stolarije

Profili prozora koji imaju više od jedne komore poboljšavaju toplotnu izolaciju, stvarajući dodatni vazdušni prostor koji sprečava gubitak toplote. Danas postoje profili koji mogu imati i do sedam ili osam komora. Međutim, važno je naglasiti da izolacija ne zavisi od broja komora koliko od debljine profila i debljine pregradnih zidova između komora. Jednostavno rečeno, možete imati i trokomorni profil sa većom debljinom zidova između komora i većom širinom profila i da takav prozor bude energetski efikasniji u odnosu na prozor sa većim brojem komora i užim profilom.

Zaptivenost i kvalitetni okovi

Dobro zatvaranje prozora i vrata smanjuje propuštanje vazduha, sprečavajući curenje toplote ili hladnog vazduha. Gumeni, zaptivni materijali igraju ključnu ulogu u očuvanju toplotne izolacije.

Solarna dobit

Kvalitetna stolarija može maksimizirati solarnu dobit, tj. apsorbovanje sunčevog zračenja i konverziju u toplotu unutar prostorija, smanjujući potrebu za dodatnim grejanjem tokom sunčanih dana.

Zaštita od niskih temperatura i vetra

Stolarija, zahvaljujući kvalitetnom profilu, visoko izolacionim staklima i pouzdanim okovima koji garantuju dobru zaptivenost, štite dom od niskih temperatura i hladnih vetrova, održavajući temperaturu unutar doma. U prevodu, dok napolju besni zima, unutar vašeg doma vlada jedna prava zimska bajka sa nižim troškovima grejanja.

Inovativni materijali i tehnologije

Upotreba inovativnih materijala kao što su PVC, aluminijum i kombinacija drveta i aluminijuma stvara se stolarija koja doprinosi visokoj izolaciji unutar objekta. Adekvatnim izborom stolarije, stvarate uslove za komforan, ugodan svakodnevni život, sa manjom potrošnjom energije, manjim računima energenata, a sve uz lako održavanje, neodoljiv izgled i uživanje na duge staze. Ulaganje u kvalitetnu stolariju sa dobrom izolacijom predstavlja pametno ulaganje, koje će se vratiti kroz manje račune, bolji i kvalitetniji život i lepšu globalnu budućnost.

Suma sumarum

Sami možete izvući konkluziju. Ako se i stresirali ove zime, ne dozvolite da vam se taj trend nastavi i na leto i novu zimu. Poradite na izolaciji, kvalitetnoj stolariji i još boljoj ugradnji. I živite. Ali stvarno.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar