Samozamračujući prozori

Potpuno crno staklo za manje od jedne sekunde može postati prozirno! Da, moguće je!

Naime, Trojica hemičara Univerziteta MIT izumeli su revolucionarne prozore. Ovi prozori se sami zamračuju. Bez ikakve upotrebe elektriciteta. Imaju široku primenu u avionskoj industriji (kako bi piloti imali bolju vidljivost iz kokpita) i u stambenim prostorima (smanjuju troškove grejanja i hlađenja).

Hemičari su koristili elektrohromni materijal pomoću kojeg se premošćavaju problem koji se javljaju kod samozamračujućeg stakla. Kod fotosenzitivnog stakla za naočare na primer, postoji mogućnost samozatamnjivanja međutim, sam taj process je veoma spor.

Elektrohromni materijali

Elektrohromni materijali koji menjaju boju ili apsorpciju svetlosti uz primenu struje, spremni su da promene energetsku efikasnost, u obliku pametnih prozora. Nekoliko tehničkih ciljeva moraju biti ispunjeni kako bi se izabrao najbolji elektrohromski materijal Zahvaljujući svom podesivom hemijskom sastavu i strukturi,, metalno -organski okviri (MF) su glavni kandidati za elektrohromne materijale. Metalno-organski okviri sprovode jone i elektrone veoma brzo.

Prozori aviona
Slika 2 – Prozori aviona

Ovom tehnologijom omogućeno je pravljenje prozora koji vrlo brzo mogu preći iz jednog raspoloženja u drugo.

Prilikom tamljenja, ovi prozori postaju potpuno crni Da bi ponovo postal prozirni, dovoljno je uključiti prekidač.

Zamračujuče staklo
Slika 3 – Zamračujuče staklo

Prozori menjaju pogled na svet

Prozori su u ljudskoj istoriji imali nekoliko ključnih faza razvoja. Istorija započinje sa malim otvorima u zidovima, namenjenim prolasku svetla i vazduha. Vremenom, prozori postaju sve veći. Budući da kroz prozore pored svetla ulazi i neželjena toplina, ili pak hladnoća, tehnologija njihove izrade pokušava naći pravo rešenje. Prozori dobijaju vremenom staklene komore u kojima se reguliše količina topline koja ulazi u prostorije. Dvostruka i višestruka stakla sledeća su u tehnologiji termoizolacije. Staklene površine dobijaju različite premazne slojeve kojima se sunčevi zraci uspešno reflektuju.

Tehnologija zatamljenja
Slika 4 – Tehnologija zatamljenja