Kako izabrati komarnike?

Komarnici su jedan od vrlo popularnih načina zaštite od komaraca (po kojima i nose naziv), ali i drugih insekata, naročito prisutnih u letnjim mesecima. Kako izabrati komarnike kada su to vrlo su jednostavni elementi koji se mogu naći u više oblika, a montirati kako na porodičnim kućama, tako i u stanovima, te i višespratnicama.

Sve doskora su predstavljali plastificirane mreže, uglavnom zelene, pričvršćene na drveni ram, montiran sa spoljne strane, da bi danas bili poluatomatizovane barijere, koje u sebi sadrže i estetske elemente, te kao takvi učestvuju u kreiranju eksterijera.

Od kog materijala su sastavljeni komarnici?

Proizvode se od PVC-a i aluminijuma sa mrežicom od fiberglasa, kako bi bili izdržljivi i trajni jer su, budući da su postavljeni na spoljnoj strani, izloženi vremenskim uticajima. Iako su oba materijala izdržljiva, prednost se daje aluminijumu zbog veće otpornosti na udar.

Kućišta komarnika moraju biti napravljena od tvrdog PVC-a (PVC-u), isti je veoma otporan na vremenske uticaje, naročito na sunčevo zračenje. Može se koristiti u dužem vremenskom periodu bez ikakvih mehaničkih deformacija. Kućište se najčešće proizvodi u beloj boji, koja je otporna na UV zračenje i ne proizvodi dodatne unutrašnej napone.

Komarnici mogu biti isti za sve vrste prozora, ali bi njihov izbor prevashodno trebalo da bude ustrojen namenom prostorije, odnosno frekventnošću otvaranja prozora i vrata. Naime, pored sprečavanja ulaska insekata i prodora prašine i drugih čestica, komarnicima se smanjuje i protok vazduha u prostoriju. Stoga su za prostorije u kojima se mnogo boravi poželjniji pokretni komarnici, koji bi se u skladu sa potrebama mogli otvarati.

Koje vrste komarnika postoje?

Prema načinima pokretanja i ugradnje, razlikujemo nekoliko vrsta komarnika – fiksne, rolo i klizne, koji mogu biti vertikalni ili horizontalni.

Fiksni komarnik
Fiksni komarnik

Fiksni komarnici

Fiksni komarnici predstavljaju najstariji i najjeftiniji model komarnika, koji je neodvojivi deo fasade i koji bi stoga trebalo da se uklapa s njenim koloritom. Mreža je pričvršćena na ram koji se nalazi sa spoljne strane, fiksiran na prozor, postavljen jednom tako da ostaje trajno. Međutim, postoji mogućnost sezonskog montiranja, ali se u toku same sezone ovi komarnici ne mogu skidati i ponovo postavljati. U skladu sa navedenim, trebalo bi ih postavljati prema praktičnim potrebama, a naročito u sporednim prostorijama, poput kupatila, toaleta, radnih delova, vešernica, ostava.

Rolo komarnici

Vrlo popularni, naročito za dnevne i spavaće sobe, postali su rolo-komarnici. Specifikuje ih kutija u koju se urola mreža, kao i vertikalne i horizontalne vođice sa strane prozora kojima se vode. Zbog mogućnosti montaže na veliki broj fasadnih otvora, kao i jednostavnosti primene – pokretanja, odnosno spuštanja i podizanja (gore-dole, levo-desno), kao i primenljivosti kako na prozorima, tako i na vratima, vrlo su zastupljeni na našem tržištu.

Kada su posredi rolo-komarnici na vratima, mogu se ugrađivati sa vertikalnim vođenjem kao kod prozora, ali su daleko praktičniji oni sa horizontalnim vođenjem, naročito ukoliko se vrata često otvaraju tokom dana (što je slučaj sa balkonskim vratima).

Kutija u koju se rolo-komarnik rola postavlja se vertikalno ili horizontalno. Ove komarnike moguće je montirati samostalno ili zajedno sa roletnom, kada je najbolje da budu integrisani u kutiju sa roletnom, budući da se njihova naknadna ugradnja ne preporučuje.

Klizni komarnici

Klizni komarnici idealni su za balkonska vrata. Mogu imati od 2 pa do čak 6 segmenata, koji se kreću po šinama i zatvaraju bočno ili centralno, pomoću magneta. Imaju mali prag, od svega 2 mm, ali ne i vođice, što omogućava neometano kretanje i lako čišćenje. Vrlo dekorativnu notu ima podvrsta ovih komarnika, poznata kao plise komarnici.

Kako izabrati komarnike?
foto: IDECO, plise komarnici

Naime, oni imaju koncept gušće naborane mrežice koja oponaša plisiranu zavesu, te se otvaraju i zatvaraju po sistemu harmonike, tj. slažu kao lepeza, a mogu biti i segmentni nadovezujući, te sastavljeni od čak 6 komponenti.

Zbog svojih svojstava odličan su izbor za velike otvore, poput vrata ili prozora većih dimenzija. Međutim, za vrata se mogu koristiti i komarnici koji izgledaju i kao sama vrata, postavljeni pomoću šarki, koje se nalaze na istoj strani gde su i šarke vrata kako bi njihov rad i funkcionisanje bili neometani. Kod ovih komarnika izuzetno je važan sistem otvaranja, te se u tu svrhu najčešće upotrebljavaju magneti. Često imaju i povratni mehanizam sa oprugom, koja omogućava zatvaranje odmah po otvaranju.

Klizni komarnici za balkonska vrata
Klizni komarnici za balkonska vrata

Komarnici sa čičak trakom

Popularna opcija su mreže koje se postavljaju pomoću čičak traka jer se mogu samostalno zalepiti, tj. ugraditi na prozore i to vrlo jednostavno – uz pomoć olovke i lenjira iscrtaju se konture po kojima se kasnije zalepi komarnik koji se, potom, može i skinuti.

U predelu u kojem živimo, gde su zime sa niskim temperaturama, a leta sa visokim, sa čestim kišama, vetrovima, kao i komarnici bivaju nužni elementi svakog stambenog objekta. Kako su deo eksterijera, važno je da svojim stilom, dizajnom i koloritom budu jedinstvena celina sa fasadom. Prilikom izbora načina ugradnje i pokretanja treba da vodimo računa o nameni prostorije, veličini i vrsti fasadnog otvora, a značajan faktor je i to da li tek gradimo kuću ili ih ugrađujemo u već postojeći objekat, čije karakteristike ponekad mogu opredeljivati naš izbor.