Promovisana prva onlajn platforma za trgovinu biomasom u Srbiji

Privredna komora Srbije promovisala je juče novu digitalnu uslugu – prvu onlajn platformu za trgovinu biomasom u Srbiji, web portal „Zelena energija“(zelenaenergija.pks.rs), sa ciljem da se uspostave standardi u ovoj oblasti, unapredi i poveća trgovina, i objedini ponuda. Do kraja godine preko portala trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Portal Zelena energija koristan je alat za razvoj tržišta biomase

Foto: Prva promocija online trgovine biomasom kod nas

Portal je deo Projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga PKS, UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije. U okviru portala omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrstama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije. Portal „Zelena energija“ kreiran i kao informacioni portal koji sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, zakone, podzakonske akte, propise, standard, kao i nadležnosti institucija, projekte i izvore finansiranja, ali I stručne radove i baze učesnika na tržištu , oglase i druge informacije važne za poslovanje u Srbiji u tom sektoru.Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore, Srbije rekao je da je ovo prva onlajn platforma za trgovinu biomasom u Srbiji i regionu, ali i jedna je od malobrojnih u Evropi. Podseća da je portal „Zelena energija“ deo projekta digitalizacije usluga PKS-a i da je to 19. digitalni servis komore. „Digitalizaciju usluga postavili smo kao jedan od ključnih prioriteta jedinstvenog komorskog sistema i za nepunih godinu dana od uvođenja prvih elektronskih servisa u tome smo postali lider u regionu“, istakao je Miletić.

Projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici
Foto: Projekat „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“

Portal Zelena energija koristan je alat za razvoj tržišta biomase, koje u Srbiji praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni, dok biomasa predstavlja 65 odsto ukupih potencijala za razvoj energije iz obnovljivih izvora. „Onima koji će ubuduće trgovati biomasom i energentima iz biomase – potencijalnim korisnicima portala i potencijalnim učesnicima ovog tržišta, a reč je o više od 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiće brže pronalaženje relevantnih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima“, objasnio je potpredsednik.

Miletić očekuje da će postojanje ovakve baze znanja ubrzati i u narednom periodu uvećati investicije u ovoj oblasti, što je posebno važno jer je od 2,3 milijarde evra očekivanih investicija u OIE do 2020 godine, za sada realizovano tek oko 10 odsto.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike ukazao je da potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji nije dovoljno iskorišćen i da je prioritet Vlade da se u narednom periodu više koriste kako bi se dostigao plan da njihov udeo u bruto finalnoj potrošnji dostigne 27 odsto.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović kazao je da već nekoliko godina taj program Ujedinjenih nacija za razvoj, uspešno sprovodi projekte oko obnovljivih izvora energije u Srbiji, podsetivši da su PKS i UNDP u 2015. potpisali sporazum o dodeli granta za razvoj i uspostavljanje veb portala za OIE. Najavio je i dalju podršku UNDP ovakvim programima.

Portal „Zelena energija“ treba da pomogne u izgradnji i podizanju kapaciteta u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, unapredi konkurenciju i poveže učesnike na tržištu biomase – investitore, projektantske kuće, izvođače radova, distributere opreme, banke, vladin i civilni sektor. Portal i prateće platforme omogućiće kupcima biomase da obezbede pouzdanije snabdevanje, a prodavcima da pristupe širem tržištu i lakše reše pitanje neprodatih zaliha.

Izvor: zelenaenergija.pks.rs

Prethodni tekstIvana Ružić: U receptu uspeha ima puno začina i načina
Sledeći tekstSamozamračujući prozori