„Pametna“ zavesa aktivira alarm kada otkrije provalnika

Komad tkanine bi uskoro mogao zameniti skupe protivprovalne sisteme. Međutim, nemojte da vas zavara njen monotoni izgled. Razvijen od strane Fraunhofer instituta za pouzdanost i mikrointegraciju IZM iz Berlina, materijal sadrži preciznu rešetku provodnih niti rasutih među poliesterska vlakna.

Kada se tkanina preseče ili probije, ugrađeni mikrokontrolor aktivira alarm koji obaveštava obezbeđenje i policiju o tačnoj lokaciju provale. Dok bi pametan tekstil mogao biti koristan za pokrivanje kućnih i poslovnih sefova, dragocenih umetničkih dela ili tereta u zadnjem delu prikolice ili kamiona, IZM je postavio mnogo veći cilj: zaštitu čitavih objekata.

Komad tkanine bi uskoro mogao zameniti skupe protivprovalne sisteme

Tkanina može da se koristi za implementaciju potpuno novog, nevidljivog sigurnosnog sistema za objekte

kaže menadžer projekta u IZM institutu Erik Simon. Tekstil, sugeriše on, može biti primenjen na lukovima krova, integrisan u betonskim i blokovskim zidovima, ili korišćen kao prateći materijal za podne obloge u kombinaciju sa senzorom pritiska, kaže Simon i navodi juvelirnice, banke i muzeje kao najbolje kandidate za ovu tehnologiju.

Za razliku od sadašnjih rešenja na tržištu, koji uključuju složene mreže optičkih vlakana, Fraunhoferov sistem je relativno jeftin za proizvodnju. Proces koristi standardne materijale i komponente kao što su srebrom obložene provodničke niti i „jednostavan, ali robustan sistem evuluacije signala“, kaže Simon.

Dodatna prednost? Provodne niti mogu biti integrisane u poliestersku podlogu pomoću procesa standardnog industrijskog tkanja tekstila. Rezultat su namoti materijala koji se mogu iseći na bilo koju dužinu i prilagođenu za površinu bilo koje veličine.

Kako bi proverili pouzdanost i izdrživost tkanine, posebno sa električnim kontaktima, Fraunhhofer institut IZM je stavio sistem na niz iscrpljujućih testova. Prvo, on je tretiran i ispreturan u mašini za pranje veša na 40 stepeni Celzijusa. Zatim je izložen vremenskim uslovima u periodu od 1.000 sati pri relativnoj vlažnosti od 85% i temperaturi od 30 stepeni.

I na kraju, istraživači su ga smestili u peć, gde je potvrgnut hiljadu temperaturnim ciklusima u rasponu od -40 do +30 stepeni Celzijusa. Pametni tekstil je izdržao sve ove testove odlično, kaže Simon dodajući da „on ni u jednom trenutku nije popustio“.

Izvor: Daily Mail

Prethodni tekstKako inoks bravarija od nerđajućeg čelika pomaže modernizaciji prostorija
Sledeći tekstJapanski paneli na prozorima