OKOVI ZA STOLARIJU – Značaj pokretačkog mehanizma za vaše prozore i vrata

Na pomen okova za aluminijumsku i plastičnu stolariju u svakodnevnom govoru, većina nas misli na mehanizam koji se nalazi duž svih ivica posred prozorskog ili vratnog krila i služi za otvaranje i zatvaranje. Iako je ta konstatacija tačna, treba reći da nije kompletna. Osim glavne pokretačke jedinice, pod pojmom okova potpadaju i neki prateći, takoreći pomoćni elementi koji omogućavaju da isti obavlja svoju funkciju, kao što su: ručice, spojnice za vrata i prozore tj. šarke, dodaci za sistem zaključavanja (poput pečurkastih tuljaka koji su sastavni deo za klase sigurnosne stolarije) i takozvani prateći okov koji podrazumeva sve one dodatke koji se postavljaju na prozore i vrata, a nisu neophodni za obavljanje osnovne funkcije. U zavisnosti od vrste elementa postoje i različiti tipovi okova koji se na njega postavljaju.

Ako izuzmemo prve modele koji su omogućavali linearno otvaranje i zatvaranje, već dodatak za funkciju kipovanja bio je vrlo praktična inovacija, jer je to ipak značilo mogućnost otvaranja teško dostupnih prozora koji se iz nekog razloga ne mogu širom otvoriti, a samim tim i provetravanje prostora. Ove pokrete prozora i vrata omogućavaju okretno-nagibni okovi. Oni su, prema nekim statistikama, okovi koji se ubedljivo najviše ugrađuju na prostoru Centralne i Istočne Evrope, a kako predstavljaju azbuku ovog segmenta proizvodnje stolarije, negde je bilo logično da se sa novitetima krene upravo od početka. Noviji model tog tipa okova je roto okretno-nagibni okov, čija tehnologija izrade omogućava okretanje i nagibanje (kipovanje) krila jednim potezom ručice. U ovom sistemu sve unutrašnje i spoljašnje komponente su integrisane i povezane preko centralnog sistema za zaključavanje.

Okovi za PVC stolariju, sistemi zaključavanja

Pogonski mehanizam kod sigurnosne stolarije u sklopu okova ima prihvatnike – metalne uloške sa tuljkom (nekom vrstom reze), koji sprečavaju razdvajanje krila od štoka i obično su zašrafljeni za donju ivicu okova. Roto okov ima tri ugaona prihvatnika sa tuljcima i funkciju zadnjeg zaključavanja, što znači da već u osnovnoj verziji nudi pristojan nivo sigurnosti, odnosno govoreći jezikom potrošača, znači manji trošak jer neće na svim mestima na objektu zahtevati nabavku stolarije koja ima posebno naznačenu neku sigurnosnu klasu. Ceo sistem zaključavanja pokreće se u dva smera duž postavljenog kanala. Lak je za montažu i podešavanje tako da omogućava jednostavno povezivanje mehaničkih i elektronskih komponenti poput protivprovalnog alarma, ali i dodatne opreme za stolariju kao što je termostat i merač kondenzacije ili sistem za kontrolu ventilacije prostora. Roto mehanizam je primenljiv kod prozora gotovo svih veličina i oblika, jedino se ne može ugrađivati kod nekonvenconalnih modela kao što su ugaoni, lučni i kružni prozori, kod kojih je jedino primenljiv klasični stop sistem, odnosno linearno otvaranje i zatvaranje. Još jedna njegova pogodnost je podizač krila koji, pored funkcije podizanja krila koje vremenom blago spadne i vraćanja istog u početni položaj, takođe sprečava nagibno otvaranje ako je element već otvoren u okretnom položaju.

Okov za stolariju

Pored razlika u mehaničkim svojstvima, okovi se uopšteno razlikuju i prema tome za koje elemente se koriste. Paralelni klizni okovi osnova su za klizna balkonska vrata. Imaju univerzalni karakter, što znači da su primenljivi na sve vrste stolarije, kako drvenu, tako plastičnu i aluminijumsku. Ono što krajnje korisnike ponekad odvraća od odlučivanja za klizne balkonske elemente jeste skepsa prema pogonskom mehanizmu, tj. bojazan da će se posle nekog vremena pokvariti od korišćenja. Ovi okovi, međutim, napravljeni su tako da samim sklopom garantuju pravilno korišćenje i nesmetan prolazak, jer u serijskoj proizvodnji podrazumevaju dodatnu zaštitu od nepravilnog rukovanja preko centralnog zatvarača. Rešenje su za elemente širine krila do 2000mm i težine do 200kg, koji se mogu lagano kretati i zauzimati otvoreni ili zatvoreni položaj zahvaljujući kombinaciji novokonstruisane pogonske jedinice makaza sa kugličnim ležajevima koja se montira na gornjoj strani krila i paralelnih klizno-nagibnih kolica koja su postavljena na donjoj strani.

Okovi za ALU stolariju, kvake

Paralelni klizno-nagibni okovi predstavljaju svojevrsni novitet koji omogućava izradu kliznih prozora i vrata koji usto imaju i funkciju nagibnog otvaranja. Takođe su bazirani na principu specijalnih makaza i kolica, koji obezbeđuje stabilizaciju velikih i masivnih krila prilikom provetravanja u nagibnom položaju čak i po olujnom vremenu, zbog komponente kontrole sile koja pri zatvaranju privlači krilo celom širinom i ponovo ga potiskuje prilikom otvaranja. Maksimalan komfor i lakoću korišćenja dopunjava univerzalna ručka kojom se upravlja svim funkcijama.

Za ljubitelje velikih zastakljenih površina koje prostor za stanovanje čine svetlim istovremeno mu dajući jednu atraktivnu i moćnu notu apsolutna neophodnost biće stolarija sa klizno-preklopnim okovima. Oni su specijalizovani za nestandardno velike i teške elemente, što će značiti manji broj elemenata i maksimalnu širinu otvora, koju garantuju vodeći valjci sa gornje i valjci sa kugličnim ležajem i plastičnom oblogom na donjoj strani. Adut ovog sistema, donji okovi, osmišljeni su kako bi se klizno-preklopni elementi mogli ugrađivati nezavisno od stabilnosti njihovog gornjeg kraja i kako bi izvedba spoja sa podom omogućavala kretanje po šinskoj vođici bez zastoja i prepreka, a mogućnost povezivanja do sedam preklopnih krila po jednoj šemi će biti prava poslastica za arhitekte jer otvara prostor za maštovitost i izradu lepezastih staklenih konstrukcija.

Mehanizmi za vrata - PVC stolarija

Podizno-klizni okovi takođe su opcija specijalizovana za balkonska vrata težine veće od standardne dozvoljene, koju odlikuje izuzetno lako rukovanje, dobre protivprovalne preformanse i opcija varijabilnog provetravanja. Izrađuju se za ručno ili motorno aktiviranje sa senzorima, u varijanti vidljivog ili elegantnijeg skrivenog okova, sa limiterom brzine koji ograničava brzinu kretanja krila i samim tim sprečava oštećenja na objektu i omogućava bezbedno rukovanje, naročito važno za decu. Pomoću njih se može i uštedeti energija ako se odlučite za ekstra niski termo prag, za maksimalnu toplotnu izolaciju. Okovi su RC2 klase sigurnosne otpornosti i mogu ići u kombinaciji sa rešetkastim elementom za provetavanje prostora i ugrađenim komarnikom.

Jedan neobičan podmodel okova koji se zbog svoje nesvakidašnje koncepcije ne koristi baš često i realno ima pre svega dekorativnu ulogu je vertikalno-rotacioni okov. Može se postaviti na elemente do 175kg koji rotiraju po vertikalnoj osi, sa težištem pomerenim od središta ka levoj ivici krila.

Okovi za stolariju, terasna klizna vrata

Savršeno funkcionalno provetravanje prostorija koje su konstantno izložene vlagi i specifičnim mirisima poput kuhinje i kupatila, moguće je pomoću zakretnih prozora.

Praksa izrade izrazito malih prozora za ove prostorije je stvar prošlosti, jer zahvaljujući zakretnim okovima veliki pravougaoni i okrugli prozori do 300kg postaju stvarnost.

Dvosmerni sistem funkcionisanja ustajali vazduh iz prostorije usmerava naviše, istovremeno propuštajući svež vazduh u prostor sa donje strane, nudeći vrlo jednostavno i iznad svega praktično rešenje za problem cirkulisanja vazduha.

Piše: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstKompanija „Aluroll“ vam čestita predstojeće praznike
Sledeći tekstZaptivni profili od TPE-a pogodni za boje i lakove na vodenoj osnovi