Provetravanjem protiv(u) kondenzacije

Hladna sreda osvanula. Napolju ledi, unutra magli. Kondenzacija na vašim prozorima vas brine. Nema potrebe, to znači da je sve u redu. Evo zašto. Svaki put kada temperatura napolju padne, vodena para se kondenzuje na unutrašnjoj strani stakla i kaplje preko okna na solbanke. To ne znači da su vaši PVC prozori i vrata loši, već naprotiv da izuzetno dobro dihtuju, što ukoliko provetravanje nije dobro dovodi do prezasićenja vazduha vlagom i stvaranja kondenzacije. 

Kondenzacija je najjača u zimskim mesecima

Kondenzacija na prozorima znači da vam prozori dobro dihtuju

Mogućnost da se pojavi kondenzacija je veća u prostoru gde postoji nekontrolisano isparavanje zbog kuvanja, sušenja veša, vlage u zidovima, povećanog broja saksija sa cvećem i eventualno povećanog broja ljudi u prostoriji.Što je manje više način života svake prosečne porodice kod nas. Znači na sve nas se ovo odnosi. Ipak, kao i za sve, postoji rešenje. Kondenzaciju ćete smanjiti postavljanjem izolacije na zidove, ugradnjom ventilacije kao i ugradnjom PVC prozora. Najbolje je primeniti sve mere, ali ukoliko niste u mogućnosti da to učinite odmah, najbolje je da utvrdite uzrok. Ukoliko ste ugradili PVC prozore, ne možete očekivati da ste ovim zauvek rešili problem kondenzacije. Oni za to ne služe. Ipak, iste prozore treba povremeno da otvarate i povremeno provetravate. Par minuta bi trebalo da bude dovoljno. U toku dugih grejnih perioda treba izbegavati luftiranje pomoću prozora otvorenih na kip. Svež vazduh se najbolje obezbeđuje istovremenim otvaranjem svih prozora u trajanju od 3-4 minuta, koliko je dovoljno da se vazduh izmeni u prostoriji, a da ne dođe do rashlađivanja zidova.

Kondenzaciju ćete smanjiti postavljanjem izolacije na zidove
Kondenzaciju ćete smanjiti postavljanjem izolacije na zidove

Dakle, otvorite odjednom u potpunosti sve prozore i vrata, i u kratkom vremenu napravite promaju tj. potpunu razmenu vazduha u prostoriji bez gubitka toplote u zidovima i nameštaju, kako bi se nakon toga brže povratla željena temperatura vazduha u prostoriji. Kako bi se smanjili energetski gubitci, isključite grejanje tokom provetravanja. Pokušajte postići “poprečno provetravanje“ što znači da biste trebali otvoriti sobna vrata ili prozor na suprotnoj kako bi nastala promaja. Ako se, kao i svi čestiti balkanci bojite promaje, sklonite se sa iste. Tada postupak provetravanja možete ponoviti ( zapamtite dnevno 3-5 puta). Znatno poboljšanje postiže se najčešće nakon dve do tri nedelje. Prostorije koje se nalaze na severnoj strani bi zimi trebalo jače grejati i provetravati jer se one više hlade. Isti slučaj je i sa prostorima sa većim udelom vlage (kupatilo, vešeraj i sl). Efikasno provetravanje smanjuje gubitke energije i ostvaruje uštedu u troškovima grejanja. Savremena istraživanja pokazuju da je u 54% slučajeva nekvalitetnog vazduha u unutrašnjim prostorima krivo nedovoljno provetravanje. Dakle, za komplikovan problem postoji jednostavno rešenje. A mislili ste da će vam trebati dodatni novac. Ipak ne. Vi lepo provetravajte i ove zime, a novac uložite da malo promenite sredinu. Samo, ne zaboravite da provetrite kada se vratite sa puta.