Ojačajte drvenariju – jesen joj ne pogoduje

Pada kiša i po svemu sudeći padaće danima. Ipak, to je karakteristika jeseni, pa moramo svoj dom učiniti toplijim sa unutrašnje strane i učiniti ga zaštićenim, sa spoljašnje strane. Što se spoljnih uticaja tiče, sunce, kiša, vetrovi, sneg, zagađene čestice vazduha utiču i što je još važnije, menjaju izgled drvenarije i ako je dobro ne zaštitimo, njen vek trajanja će biti kraći od onog koji smo očekivali.

Za zaštitu drvenarije od oštećenja nastalih vremenskim opterećenjima postoji dosta različitih premaznih sredstava. Koji ćemo premaz izabrati za naše potrebe zavisi od dve stvari, kakav izgled želimo da postignemo i kakvi su vre,enski uslovi kojima je drvenarija izložena (da li živimo kod reke, u centru grada ili na selu). Za drvenariju, pogađate, najopasnija je, ipak vlaga u vazduhu.

Enterijer koji odiše klasikom i pruža dobrodošlicu
Enterijer koji odiše klasikom i pruža dobrodošlicu

Prevelika vlaga uzrokuje dimenzijsku nestabilnost i tzv. unutrašnje naprezanje drveta. Vlaga takođe dovodi do pucanja i ljuštenja premaza pa isti gubi zaštitnu funkciju. Temperaturne promjene utiču na skupljanje i rastezanje filma, a posledica toga je povećana mogućnost ljuštenja. Zato su npr. u planinskim predelima, gde su temperaturne razlike između dana i noći velike, takva oštećenja veća i češća.

Smog i različiti gasovi u industrijskim delovima grada kombinuju se sa kišom i stvaraju kiseline koje opet omogućavaju nastanak korozije i utiču na habanje filma. Premaz treba obnoviti čim se na njemu pojave prva oštećenja jer samo tako možemo osigurati dugotrajnu zaštitu podloge. Drvenariju možemo od takvih oštećenja delotvorno zaštititi kombinacijom konstrukcijske i površinske zaštite. Evo šta nam je na raspolaganju:

Emajli su filmotvorna debeloslojna premazna sredstva kojima potpuno pokrivamo teksturu drvenarije kao i moguće fabričke greške drvenarije. Sadrže velike količine pigmenata pa nude raznobojne nijanse. Njihove su glavne prednosti vodoodbojnost i niska paropropusnost što je za drvo ujedno i nedostatak. U uslovima izloženosti predmeta vremenskim opterećenjima dolazi do propadanja premaza, a vlaga kroz film prodire u drvo. Prevelika se količina vlage akumulira u drvenariji i to dovodi do stvaranja mehura i ljuštenja premaznog filma.

Lakovi su emajli bez pigmenata koje su u prošlosti koristili za drvo u vanjskim prostorima kada je bio cilj zadržati njegov što prirodniji izgled. Kod upotrebe lakova nailazimo na slične probleme kakvi su sa emajlima. S obzirom na to da lakovi ne sadrže pigmente treba drvo (odnosno njegove komponente koje apsorbiraju UV zračenje) zaštititi od sunčeve svetlosti i tamnjenja. Najčešće im se dodaju tzv. UV apsorberi jer su svi glavni sastojci drveta, a u najvećoj meri lignin, osetljivi na UV svetlost.

Glazure su, čini se, ipak najbolje rešenje u našim uslovima, gde svako godišnje doba, ima svoje karakteristike i smenjuju se četiri puta godišnje. Ovi manje pignentirani premazi, koji na drvenariji prave tanki sloj i površinu drveta boje transparentno i sa vidljivom teksturom. Glazure su, ustvari, vodootporne i kao takve, omogućavaju drvetu da “diše”. One postupno eroziraju jer prilikom vremenskih nepogoda , spade sloj po sloj i na taj način čine da zaštita drvenarije duže traje. Ipak, najveća prednost glazure je jednostavnost njihova obnavljanja.

Za koju god zaštitu da se odlučite, a videli ste kako da ih odaberete, uradite to sada, kada nas jesen počasti sa još kojim sunčanim danom. Nemojte dočekati da vam drvenarija propadne da ne biste davali novac za kupovinu novog u situaciji kada ste mogli da produžite vek starom.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić

Prethodni tekstZrak budućnosti – virtuelni prozori
Sledeći tekstSavijanje stakla – ponovo u ponudi kompanije PRESS GLASS