Evidentiranje i širenje održivih mera u laboratorijama, administraciji i organizaciji

Građevinski sektor glavni je pokretač širokog raspona uticaja na okolinu, posebno velike potrošnje resursa, korišćenja zemljišta i emisija CO2. Kao rezultat toga, rasprava o održivijoj građevinskoj industriji sve više postaje fokus politike i društva.

Za kompaniju ift Rosenheim, holistički pogled na građevinske komponente i konstrukcije bila je centralna smernica od osnivanja 1966. Kvalitet, upotrebljivost i održivost uvek su razmatrani u međusobnom odnosu. Kao pružalac tehničkih usluga građevinskoj industriji, ift Rosenheim podržava kompanije u sprovođenja ciljeva održivosti. Sada je sistemsko beleženje, planiranje i sprovođenje mera održivosti takođe na dnevnom redu u ift Rosenheimu kako bi opravdao sopstvenu tvrdnju.

Tri stuba održivosti su ekonomija, ekologija i socijalna pitanja. Kao pružaocu tehničkih usluga, za ift Rosenheim to znači kompetentnu i individualnu uslugu za pitanja održivosti, poštovanje potreba svih aktera u lancu vrednosti te radno okruženje koje je prijateljsko prema društvu i zaposlenima. Kao i u velikoj većini kompanija, poboljšanje održivosti je vrlo raznoliko i opsežno i može se njime upravljati samo ako su postavljene žarišne tačke.

pogled na ruke i papire koji se nalaze na stolu

Ovaj zadatak ima visok prioritet u ift Rosenheimu i stoga se sada odvija sistemski razvoj internog koncepta održivosti kompanije. Osnova su Sustainability Development Goals (SDGs) Agende Ujedinjenih nacija (UN) 2030. Polazna tačka bila je anketa zaposlenih kao i druge radionice. Kao rezultat toga, definisano je pet prioritetnih ciljeva održivog razvoja gde Rosenheim ima najveći učinak. To su, silaznim redosledom potencijala uticaja: SDG 12 „Održiva potrošnja i proizvodnja“, SDG 9 „Industrija, inovacije i infrastruktura“, SDG 7 „Pristupačna i čista energija“, SDG 17 „Partnerstva za postizanje ciljeva“ i SDG 4 „Kvalitetno obrazovanje“.

logo agende Ujedinjenih nacija UN 2030

Sa svojim širokim portfoliom usluga i mrežom, ift Rosenheim unapređuje otpornost na klimatske promene, transparentnost i održivost građevinskih proizvoda (SDG 12 i 9) i doprinosi mnogim normativnim telima (SDG 17). Isto tako, značajan doprinos daje se obrazovanju i osposobljavanju stručnjaka u sektoru (SDG 4).

Mnoge mere koje se već sprovode sistemski se prate i dalje razvijaju u okviru izveštaja o održivosti. To uključuje, npr. nove sertifikate održivosti za građevinske proizvode (SDG 12), istraživačke projekte usmerene na praksu za unapređenje održivosti u građevinskoj industriji (SDG 9), intenzivnu saradnju u odborima za norme već 40 godina (SDG 17) kao i sveobuhvatne obrazovne ponude i naučne publikacije (SDG 4).

Na dnevnom redu je i uvođenje sistema za upravljanje okolinom i energijom u ift Rosenheimu, kao i novi dalji kursevi osposobljavanja o temama održivosti kroz ift Akademiju. Rosenheim Window Days takođe će postati održiviji za svoju 50. godišnjicu korišćenjem regionalne hrane i značajnim smanjenjem pakovanja i ostataka materijala.

Budući da je transparentnost važan aspekt održivosti, redovno ćemo izveštavati o novim akcijama.

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de