Kako povećati energetsku efikasnost objekta!?

Prateći statistiku, jasno je da pažnju treba usmeriti na termoizolaciju zidova objekta, krovne i podne konstrukcije i sprovesti zamenu dotrajale stolarije.

FASADA

Iako fasada procentualno manje gubi energije u odnosu na stolariju, činjenica je da je njena uloga presudna. Drugim rečima, male su uštede ukoliko zamenite stolariju, a fasada vam ostane ista, gubici energije će i dalje biti veoma veliki. Sa druge strane, danas, zahvaljujući svesti o značaju adekvatne fasade i izolacije objekta, postoji obilje različitih materijala i tehnika postavke, koji ne samo da ulepšavaju objekat, čine ga energetski efikasnijim, tržišno vrednijim i komfornijim mestom za život. Upola manji troškovi grejanja i hlađenja, optimalna i ujednačena temperatura u svim prostorijama i doprinos održivom razvoju, čine se kao dovoljni razlozi za ulaganje u fasadu i izolaciju. Nije li tako?

STOLARIJA

Najveća količina energije gubi se kroz zastarelu i dotrajalu stolariju. Setite se samo koliko zna biti neprijatno kada u zimskim danima sedite pored prozora koji ne dihtuje dobro. Složićete se, osećaj baš i nije tako prijatan. A, ako ste vlasnik objekta sa takvim prozorima, onda znate i ne baš jeftin.

Niskoenergetska kuća je dizajnirana tako da omogući veoma velike uštede u korišćenju energije
Niskoenergetska kuća je dizajnirana tako da omogući veoma velike uštede u korišćenju energije

Velika količina toplotne energije gubi se zimi, ali i ulazi leti preko prozora, i to preko stakla kao najveće površine. Podaci kažu da taj gubitak iznosi oko 40%, što je dosta visoko. Zbog toga danas postoji čitav niz stakala koja svojom debljinom, ali i raznim premazima u velikoj meri sprečavaju prolaz energije kroz njih. Takođe veliki značaj ima, ne toliko broj komora, koliko debljina profila. Sa povećanjem debljine profila, izolacija je veća.

Što su prozori, odnosno stakla i profili kvalitetniji, kažemo da imaju veći procenat toplotne izolacije, odnosno manji koeficijent toplotne provodljivosti. Pa tako, koeficijent se može kretati od 0,8 W/m²K, kod najkvalitetnijih, do 5,2 W/m²K kod starih drvenih prozora sa jednostrukim staklom. Da bi prozor zadržao svoju energetsku efikasnost smatra se da ne treba da pređe granicu od 1,8 W/m²K.

REHAU / EcoPuls PVC stolarija
foto: REHAU / EcoPuls PVC stolarija

Koliko je stolarija bitna govori i činjenica da danas na tržištu postoji širok izbor od najzastupljenije PVC, preko luksuzne aluminijum do tradicionalne drvene stolarije. Svaka od njih dostigla je visok nivo energetske efikasnosti i kao takva postala idealna za svoje korisnike. Stolarija je veoma bitan element svakog objekta, bira se na duge staze i zahteva određena finansijska ulaganja. Stoga, prilikom njenog izbora veoma je bitno pratiti svoje potrebe, potrebe objekta, klimatskih prilika u kome se objekat nalazi, pronaći adekvatno rešenje i ne štedeti, jer istinska štednja se ostvaruje izborom adekvatne stolarije. I ne samo to. Ulaganje u stolariju je ulaganje na duge staze i to u ekonomskom, ekološkom i emotivnom smislu.

POGLED U BUDUĆNOST

Živimo u vremenu velikih klimatskih promena, u vremenu gde je borba za energiju sve očiglednija i vremenu u kome, ukoliko se ne zaustavimo i mućnemo glavom, ostajemo i bez ovo malo prirode koje imamo. Krajnje je vreme da se okrenemo održivom razvoju, obnovljivim izvorima energije, da smanjimo upotrebu fosilnih goriva, smanjimo emisiju CO2 i zagađenje životne sredine.

Klizna vrata od aluminijuma velikih dimenzija
Klizna vrata od aluminijuma velikih dimenzija

Sve je to moguće. Jedan od načina, i to veoma bitan, je i ulaganje u sopstvene objekte, u njihovu izolaciju i stolariju. Izdaci su neminovni, ali i troškovi i gubici energije u zgradarstvu su ogromni. Danas postoje različite subvencije, podsticaji, zeleni krediti, koji nam daju šansu da ulaganjem u fasade, izolaciju i stolariju, ulažemo u sopstvenu budućnost, u zdraviju i bolju budućnost novih generacija i budućnost planete Zemlje.