Industrijska segmentna vrata

Industrijska segmentna vrata su idealno rešenje za zatvaranje industrijskih objekata u specifičnim situacijama prilikom gradnje. Raznovrsnost tehničkih aplikacija segmentnih industrijskih vrata, uslovljena je izradom u dimenzijama prema željama kupaca uz korišćenje specijalnih komponenti.

Danas su segmentna garažna vrata najefikasnija po svojoj konstrukciji, jer su predviđena za sve vrste otvora, kao i za različite vrste knstrukcija objekta. Ova vrata se smatraju najoptimalnijim rešenjem. Otvaraju se vertikalno čime stvaraju više mesta ispred i unutar prostorija, na primer – garaže. Segmenti vrata se ravno slažu ispod plafona, vertikalno preko otvora ili prate krov. Segmentna vrata impresioniraju sve svojim jedinstvenim programom, vrhunskim dizajnom i sertifikovanom bezbednošću.

Izgled ndustrjskih segmentnih vrata
Slika 2 – Izgled ndustrjskih segmentnih vrata

Pokretanje segmentnih vrata moguće je na više načina: ručno sa užetom, lancem za pokretanje, neposrednim osovinskim pogonom (uz prisustvom čoveka) ili automatskim pokretanjem ili sa motorom za povlačenje

Elementi industrijskih segmentnih vrata

U izradi industrijskih segmentnih vrata koriste se najkvalitetniji elementi: „sendvič” paneli, od pocinkovanog čeličnog lima; klizne vođice i elementi od pocinkovanog čeličnog lima; klizni točkići od nerđajućeg čelika i ekstrudirani aluminijumski profili.

Eementi industrijskih segmentnih vrata
Slika 3 – Eementi industrijskih segmentnih vrata

Pored klasičnih „sendvič“ panela ispunjenih poliuretanom, industrijska vrata se izrađuju i od panela izrađenih od aluminijumskih profila sa ispunom od pleksiglasa, leksana ili aluminijumskog lima.

Kriterijumi industrijskih segmentnih vrata

Specijalni sigurnosni sistemi omogućavaju zaštita prilikom korišćenja opreme. Sigurnosni sistem protiv pucanja opruga sprečava propadanje vrata u slučaju kada dođe do kvara na oprugama. Sigurnosni sistem protiv pucanja sajli je standardna oprema za segmentna vrata. Ukoliko dođe do pucanja, sigurnosni sistem se automatski aktivira i sprečava eventualne povrede koje mogu nastati zbog pada vrata. Motor sigurnosnog automatik sistema zaustavlja vrata ukoliko ona naiđu na prepreku, i vraća ih u gornji položaj).

Segmentna vrata
Slika 4 – Segmentna vrata

Termoizolacija kod industrijskih segmentnih vrata je efikasna. Paneli su ispunjeni poliuretanskom penom odličnih izolacionih svojstava. Debljina pene omogućava duplo bolju izolaciju u odnosu na polistiren. Oblik panela je osmišljen tako da se izbegne ukleštenje prstiju pri ručnom upravljanju.

Industrijska segmentna vrata su velikih površina i nije neophodno otvoriti ih potpuno. Za ovu svrhu ugrađuju se pešačka vrata. Postoje dva tipa pešačkih vrata: sa niskim i sa visokim pragom. Kod pešačkih vrata prag je integrisan u segmentnim vratima i podiže se zajedno sa vratima. Pešačka vrata omogućavaju jednostavan pristup prostoriji bez otvaranja kompletnih segmentnih vrata.

Vođenje kod segmentnih industrijskih vrata

Standardni sistem vođenja  koristi se za izradu segmentnih vrata. Sistem opruga se postavlja na nadvratnu gredu.

Standardni sistem osmišljen je kao rešenje u slučaju kada je nadvratna greda  niska. Opruge se postavljaju pozadi, iza kliznih vođica.

Povišeno vođenje omogućava efikasno korišćenje prostora. Paneli su podignuti vertikalno i izlomljni pod uglom od 90˚, gde nastavljaju svoje kretanje horizontalno, odnosno, paralelno sa plafonom.

Sistem praćenja nagiba plafona osmišljen je za industrijske objekte koji imaju plafone pod nagibom ali bez visoke nadvratne grede. U ovom slučaju sistem prati ugao nagiba plafona. Sistem dozvoljava nagib do 45˚. Sa konstrukcije plafona se ne spuštaju nikakvi profili ili kablovi.

Sistem vertikalnog vođenja  se koristi za industrijske objekte sa izuzetno visokim plafonima. Vertikalni sistem podizanja odgovara onda kada je neophodno da kranovi ili druge visoke mašine priđu veoma blizu vratima. Uslov za montažu ovog sistema je da visina nadvratne grede bude veća od duple vrednosti visine vrata + 670 mm. Vrata se podižu paralelno sa nadvratnom gredom.