Igra stakla i svetlosti u Vašem domu

Stakleni blokovi su lagani materijali koji se mogu primeniti ne samo u privatnoj kući, nego i u stanu. Treba imati na umu da veliki broj njih još uvek može dovesti do povećanja opterećenja na podu, tako da to treba uzeti u obzir pirlikom njihovog postavljanja.

Stakleni blokovi

Stakleni blokovi imaju glatku teksturu, pa prilikom nanošenja lepka važno je imati na umu da smeša ne sme pasti na prednji deo površine. Ako kojim slučajem dođe do toga, onda se mora odmah oprati sunđerom. Ukoliko se ukloni naknadno, može doći do oštećenja uzorka.

Staklena opeka
Slika 2 – Staklena opeka

Stakleni blokovi su gotovo savršenih geometrijskih dimenzija.

Glatka prednja površina staklenih blokova im ne dopušta postavljanje na pločice ili druge materijale. U tome se ogleda mana ovog materijala.

Međutim, jedno od izvrsnih svojstava staklene opeke jesu njeni geometrijski parametri. Svaka jedinica ima gotovo neprimetne varijacije u pogledu veličine, tako da omogućuje izgradnju savršeno usklađene strukture. Mali sloj lepka ravnomerno raspoređenog po površini, savršeno povezuje sve elemente dizajna stvarajući jedinstvenu celinu.

Pregradni zid između kupatila i dnevnog boravka
Slika 3 – Pregradni zid između kupatila i dnevnog boravka

Stakleni blokovi mogu biti jedan od načina stvaranja pregradnih zidova u prostoru ali i dekorativni deo sobe. Sama kombinacija nekoliko nijansi boja može stvoriti jedinstveno okruženje koje će pružiti dinamiku i originalnost.

Stakleni blokovi koji se postavljaju na zidove imaju jedinstveno svojstvo: prenose svetlost, a pritom se ne provide, tj., kroz njih ne možete videti stvarne konture objekta. Samim tim, pogodni su za zidove između kupatila i dnevnog boravka, ili kuhinje.

Tehnologija okvira

Staklena opeka se može ugraditi tradicionalnom tehnologijom ali i posebnom tehnologijom, tzv. tehnologijom okvira. Ova metoda slaganja staklenih blokova pruža više estetskog. Troškovi njegove primene su veoma visoki dok sam proces zahteva određenu veštinu.

Upotreba staklene opeke u oblikovanju

Stakleni blokovi se mogu koristiti ne samo za izgradnju zidova. Oni se mogu koristiti i za ukrašavanje zidova od cigle ili zidova od blokova. Takođe, može se izraditi i atraktivan nameštaj: stolice, fotelje, i još mnogo toga.

Stakleni blokovi neverovatno lepo prikazuju igru sunca. Kada sunčev zrak prolazi kroz nejednake debljina stakla, on se lomi, što stvara izvanredno ugodan i udoban boravak u stanu, kući ili kancelariji.