Časopis PROZORI&VRATA na sajmu BUDMA 2018

BUDMA je vodeći događaj građevinarstva u Centralnoj i Istočnoj Evropi gde su se, i ove godine, od 30. januara do 2. februara, predstavili proizvođači više desetina zemalja iz celog sveta. Sajam je koncipiran tako da ima tendenciju da okupi četiri velike grupe ljudi iz sfere građevinarstva: arhitekte, izvođače, trgovce i proizvođače industrije građevinarstva. Svake godine, više od 800 izlagača se susrelo sa preko 45.000 profesionalaca ove industrije.

BUDMA 2018. u brojevima:

  • Skoro 1.000 izlagača (BUDMA, KOMINKI, INTERMASZ, INFRATEC sajmovi)
  • Preko 150 novih proizvoda
  • 20 premijera u sekciji BUDMA Premiers Club
  • 42 proizvoda su dobila prestižnu nagradu MTP Gold Medals
  • Preko 100 konferencija, prezentacija, sekcija sa obukama…
  • 2700 promo objava, TV informacija , websajt članaka (između 1 septembra i 5. februara)
  • 46.000 posetilaca sajma, tokom 4 dana

Urednik časopisa “Prozori&Vrata”, Predrag Rađen, bio je na ovom sajmu i zaista je impresioniran kako samim događajem, tako i Poljskom u celini, kao post-komunističkom zemljom kod koje je vidljiv veliki napredak. Naime, Višegradska grupa koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, uz dodatak Rumunije, jeste evropski region koji beleži najbrži privredni rast tokom prošle godine, Poljska konkretno preko 4 odsto. Prosečna godišnja plata u ovoj zemlji iznosi 8.222 dolara, a nezaposlenost je tokom prošle godine pala na 7,7 odsto što je najniži nivo u poslednjih 25 godina, pokazuju objavljeni zvanični statistički podaci.

BUDMA 2018 - Predrag Rađen, urednik časopisa PROZORI&VRATA
BUDMA 2018 – Predrag Rađen, urednik časopisa PROZORI&VRATA

BUDMA arhitektura

Sve ono što nas okružuje nije proizvod koincidencije. Svaka zgrada, trg ili park, prvo su nastali u nečijoj mašti, nakon toga vizija se prenela i na papir, dizajnirana i izgrađena. Finalni efekat zavisi od vizije dizajnera ili arhitekte, njegove mašte i usklađenosti sa okolinom. Da li je istina da, prema Mies van der Rohe, „manje je više“, ili je upravo obratno, „Manje je više dosadno“, kao što to tvrdi Robert Venturi?

Da li arhitektura treba, primarno da služi ljudima, da li treba dobro da se adaptira u soju okolinu, da bude funkcionalna, da li treba da se inspiriše prema svojoj prošlosti datog mesta, dok u isto vreme treba uzeti u obzir i budućnost i promene naših navika koje su nastale u međuvremenu – Koji su to trendovi, ideje, projekti…? Ovo su teme kojima smo se bavili, između ostalog, u Poznanu na BUDMA sajmu.

BUDMA 2018
BUDMA 2018

Otkrovenje Baltičke kule u Poznanu

Panorama grada Wielkopolska, u svom samom srcu, otkrila je nedavno novi objekat koji definitovno privlači našu pažnju. Za neke, to je samo zbunjujuća masa, dok je drugi smatraju arhitektonskim remek delom. Međutim, kada se pogleda pobliže, možete vidteti „sitne“ detalje koji otkrivaju ideju iza ovog, veoma interesantnog, objekta u Poljskoj. „kada me pitaju o Baltiku, uvek odgovorim da će u narednih par godina postati simbol Poznana, kao što su to Fair Spire ili gradska kuća.

Baltik nije tipična građevina, ona je više od objekta, ona je struktura koja je nastala po ideji Kaponiera Roundabout projekta.I jeste, zaista neobična struktura, zapanjujuća čak. Preko noći, dok su popaljena sva svetla, podseća na gorionik. Zamišlajm de će izgledati fenomenalno“ objašnjava Piotr Kostka, predsednik SARP-a. „Zgrada ima žljebove na nižim spratovima, koji svakoj strani daju drugačiji izgled. Sama struktura, raspored prostora kao i zatvaranje osa je urađeno veoma promišljeno. Nije tipična, svakidašnja komercijalna struktura fasade“ dodaje Piotr.

Koja je bila ideja kreatora Baltičke kule u Poznanu internacionalnog arhitektonskog biroa? Priča koja stoji iza ovog modernog i smelog objekta bila je ispričana drugog dana sajma BUDMA. Specijalni gost bio je, nemački studio MvTdV, kompanija koja je osvojila mnogobrojne prestižne nagrade, kreirajući neobična dela, koja su uvek započeta od nule, bez korišćenja formi i ekspresija koje su već negde korišćene.

BUDMA 2018
BUDMA 2018

Hajde da pričamo o prostoru

Fiksni elemenat u seriji događaja namenjenim najviše arhitektama tokom BUDMA sajma je Arhitekturalna debata. Tema ovogodišnjeg događaja, kojoj su prisustvovali umetnici koji se bave npr. opis i popularizacija saznanja o arhitekturi i urbanom planiranju, bila je „Telling Space Story“. Pozvani gosti su pokušali da odgovore na nekoliko pitanja, npr. kako razgovarati o prostoru, koji medij koristiti, kojim jezikom se obraćati kako bi se prenele informaije na najbolji način i kome se treba obratiti. Takođe, razgovaralo se i o temi edukacije i nivo znanja o arhitekturi prosečnog Poljskog kupca.

Debatu je vodio poznati i priznati arhitektonski kritičar, novinar Jakub Głaz.

Projekti i implementacija na jednom metru

1m/ARCH je novi projekat BUDMA sajma koji je namenjen ne samo arhitektama, već svima onima koje inspiriše arhitektura, bili mali ili veliki, stambeni ili komercijalni…

Skoro 130 arhitektonskih studija i kompanija predstavilo je svoje projekte uključujuči i: EGO-Studio, Unica Design, ARH Plus, A Plus D, Monikadesign, ELD, eKodama Architektura, Vilanette, BXBstudio, Studio Trzy Czwarte, K-M-A, KULArchitekci, GPT Architekci, Doomo, Metaformalni, APX Architekci, Neo Art, Spacelab, Insomia, URBA kao i mnogu drugi. Ovde ste mogli pogledati arhitektonska rešenje, pričali smo i sa dizajnerima i saznali koji materijali su korišćeni u njihovim projektima.

Tradicionalna arhitektura koja privlači

Sada je već četvrto po redu izdanje Architectural Sketches takmičenja, u kom su se učesnici suočili sa izazovom da rukom nacrtaju i prikažu uticaj tehnologije i materijala na kvalitet, izgled i karakter arhitekture. Ovog puta studenti arhitekture trebali su da prezentuju „Man in Space“, konvencionalnom tehnikom, koristeći olovku, rapidograf, penkali, marker ili krejone.

Od desetine predatih radova, samo deset je izabrano za finale. Tokom BUDMA sajma, tri dobitnika, izabrana od strane stručnog žirija koji se sastojao od vodećih Poljskih arhitekata, grafičkih dizajnera i umetnika, biće predstavlja široj publici. Među nominovanima, imali ste prilike da odaberete vašeg favorita u otvorenom glasanju, a dizajner koji je pobedio, nagrađen je specijalnom nagradom publike.

BUDMA 2018
BUDMA 2018

Izborom žirija, pobednici su:
1. mesto – Julia Niemczyk – University of Arts in Poznań
2. mesto – Sara Drozd – Cracow University of Technology
3. mesto – Izabela Kazimierska – Poznań University of Technology.

A što se tiče nagrade publike, glasalo je preko 3000 ljudi, koji su odabrali rad Izabele Kazimierske.

BUDMA 2018
BUDMA 2018

Događaju posvećeni arhitektama organizovani su od strane Międzynarodowe Targi Poznańskie i Organizacije arhitekata Republike Poljske.

Već danas, pozivamo Vas da učestvujete na 28. BUDMA internacionalnom sajmu građevinarstva i arhitekture koji će se održati od 5-8 februara 2019. godinue u Poznanu.

S obzirom da smo mi izdavači stručnog časopisa, zanimalo nas je i kakva je situacija sa ovim medijima i koliko su časopisi kao takvi zastupljeni u Poljskoj. Iznenadio nas je broj uskoprofilisanih časopisa (više od 15) kako o prozorima i vratima, tako i o drugim granama građevinarstva, pa smo tako naišli na časopis koji se bavi isključivo kaminima, što nam govori da su štampani mediji nešto što se poštuje i razrađuje na svetskom nivou.

Časopis “Prozori&Vrata” pobrao je simpatije koje su nam vrlo eksplicitno iznosili kako izlagači, tako i posetioci koji su imali prilike da ga vide. Oduševljeni su kako kvalitetom štampe, tako i brojem klijenata, od kojih su neki upravo iz Poljske. Mi ćemo se, kao stručni časopis, sigurno vratiti na ovaj sajam, s obzirom da je mnoštvo tema i sama sajamska manifestacija nešto što vredi posetiti.