Šta je i kako radi biometrijska brava?

Često ste je viđali u filmovima naučen fantastike, ali sada je budućnost zakucala na velika vrata koj se otvaraju baš ovom, biometijskom bravom, najsavremenijim sigurnosnim uređajem. Biometrijsku bravu najčešće koriste preduzeća i vlasnici kuća koji žele uživati u vrhunskom bezbedonosnom sistemu: “Skeniranje je završeno. Molimo Vas da nastavite.”
Prednosti biometrijskih brava
Slika 2 – Prednosti biometrijskih brava

Šta su biometrijske brave?

Ovi uređaji dozvoljavaju isključivo ovlašćenim licima da slobodno ulaze. Ovlašćenje podrazumeva specifične informacije o identitetu osobe koja ima pristup, npr. otisak prsta, karakteristike lica itd. drugim rečima, sa biometrijskim bravama VI postajete ključ.

Biometijska brava na dodir
Slika 3 – Biometijska brava na dodirBiometijska brava na dodir

Na tržištu postoje dva modela biometrijskih brava. Beskontaktne biometrijske brave koriste prepoznavanje oka ili govor, a biometrijske brave na dodir – koriste isključivo otiske prstiju (čitaju otiske prstiju koristeći mali ekran osetljiv na dodir). Prvi sistem je sigurniji. U oba slučaja, ako je osoba prepoznata od strane kompjuterskog sistema koji je povezan sa bravom, vrata se otvaraju.

Prednosti biometrijskih brava

Snimanjem i skladištenjem otisaka prstiju ovlašćenih osoba, ne postoje tasteri ni kodovi. Ovi sistemi nude superiornu zaštitu od krađe. Ne postoji rizik od gubitka svojih ključeva. Pojedine  biometrijske brave otvaraju za manje od jedne sekunde. Korisnici ne moraju da pamte i stalno menjaju pristupne šifre ili lozinke. Sofisticiraniji modeli brava omogućavaju da vidite istoriju ulaska i izlaska korisnika. Biometrijske brave se mogu koristiti u bilo kojoj sobi u kući ili zgradi, tako da se prostor može ograničiti shodno Vašim željama.

U slučaju nestanka struje, nema potrebe za panikom. Biometrijske brave su instalirane sa alternativnim sistemom otvaranja koji zahteva mehanički ključ, digitalni kod ili pristup kartici.