Kako odabrati najbolju bravu za vaša vrata?

Odabir adekvatne brave za vaš dom je odluka koju ćete morati doneti prilikom zamene, postavljanje novog ili nadogradnje starog hardvera vrata. Postoji mnogo izbora za procenu. Tip odabira zavisi od veličine sigurnosti koju želite sprovesti na Vašim vratima.

Kvake na vratima

Iako možete očekivati kvake okruglog ili kvadratnog oblika, može se destit da to uopšte i ne budu kvake, već „set ručica“ koji predstavlja kombinaciju ručke koja se koristi na spoljašnjim ulaznim vratima. Ručice su lakše za hvatanje zbog svog pristupačnog dizajna. Kvake nisu pogodne za ovu upotrebu jer zahtevaju čvrsto hvatanje, urezivanje ili uvrtanje zgloba radi rada. Ovi standardi pristupačnog dizajna su korisni ako osoba koja je vezana za invalidska kolica tu živi ili posećuje Vaš dom. U svakom slučaju, ručice olakšavaju otvaranje vrata, posebno osobama sa artritisom.

Sjajni, zlatni tonovi mesinga čine da kvaka izgleda pomalo staromodno
Mesing je ponovo u upotrebi

Takođe, treba napomenuti da postoje različiti načini da kvaku vežete na set za zaključavanje. Na starijim vratima brave su pričvršćene pomoću vijka koji pričvršćuje kvaku na kvadratno navojno vreteno. Kada se okrenu, kvadratno vreteno se rotira i upravlja mehanizmom zatvaranja. Nedostatak ovog tipa (pored besprekorno podešenog zavrtnja) jeste da se vijak u obliku vretena često oslobađa i okreće. Trenutno popularna metoda za pričvršćivanje brave na mehanizam za postavljanje zaključavanja uopšte ne koristi nikakav vijak, već poseban skriveni uređaj. Ovaj tip „no-screw“ vrata se lako skida pomoću posebne tehnike.

Tipovi zaključavanja

Postoje beskonačne varijante završnih obrada i dizajna ručki, ali svi se svode na četiri osnovna tipa.

Elektromehanička brava
Elektromehanička brava

Tip bez zaključavanja se koristi za pristupna vrata plakara, hodnika i soba. Brava se na zaključava a pokreće se lako.

Mehanizam zaključavanja bez ključa je tip brave koji se koristi za pristup prostorijama kojima je potrebna privatnost, kao što je spavaća soba i kupatilo. Brave se zaključavaju pokretanjem mehanizma. Postoji mala rupa u ručici sa druge strane brave koja omogućava upotrebu malih ključeva za slučaj opasnosti ukoliko je potrebno otvoriti vrata.

Mehanizam zaključavanja sa ključem je tip brave koja se zaključava sa obe strane i može se koristiti sa unutrašnje ili spoljašnje strane. Može da se zaključava ili otključava pomoću tastera na spoljašnjoj strani ili iznutra, pomoću kvake za okretanje.

Najbolja brava za Vaš dom

Dakle, odlučite se za tip ručke na vratima koja najbolje zadovoljava Vaše potrebe za dizajnom, a zatim izaberite svoj tip zaključavanja na bazi sigurnosne funkcije koju želite. Posle toga, ostaje samo pitanje izbora završne obrade novog hardvera i Vašeg uređaja!