Zaštitna oprema potrebna u svakom majstorskom radu

Opcija „zdravo za gotovo“ nije moguća kada su mnogi poslovi u pitanju, te zaštita prilikom njihovog obavljanja. Zaštita, pre svega života, a onda svih delova tela koji su izloženi određenim opasnostima tokom rada je najvažnija, kako bi se najpre sačuvalo zdravlje i sve sposobnosti, a onda i kako bi se rad obavljao neometano i kvalitetno. Šta je to sve od zaštitne opreme potrebno u skoro svim majstorskim poslovima, bili oni povereni profesionalcima ili amaterima?

Radne cipele

Krećemo od onoga gde se često prave greške, a to je obuća. Navlačeći svu zaštitnu opremu, majstori ipak najmanje pažnje posvete tome da su im potrebne radne cipele, da li prilagođene terenu rada ili potpunoj zaštiti u toku obavljanja posla. Radne cipele su potrebne svakom majstoru, tako da mu pruže udobnost tokom rada, a to je najčešće stajanje, čučanje, povijanje, nakon toga dovoljan protok vazduha, kako bi koža „disala“, a onda i zaštitu prilikom mogućeg udara, pada… Shodno tome kakav posao se obavlja, koliko rizičan, radne cipele se biraju prema određenim oznaka koje dele svu radnu obuću od one koja je slabije do potpune zaštite. Koje god da su vam potrebne, radne cipele su broj jedan stavka koja se mora naći u zaštitnoj opremi.

Šlem i naočare/maska

Šlem glavu čuva, logično! Gde god postoji opasnost od bilo kakvog padanje materijala, drveta, zida, cigli i blokova sa visine, šlemovi su obavezan deo opreme bez kojeg ne treba mrdati. Posebno se to odnosi na gradilišta. Međutim, šlemovi su vrlo korisni i u radionicama, poput stolarski, metaluških, gde se često nešto seče, vari, odskače, pa uz maske za varioce ili zaštitne naočare, pružaju potpunu zaštitu glave i lica.

Radno odelo

Shodno samom poslu bira se i radno odelo, odnosno uniforma potrebna za obavljanje posla. Ovo je i olakšavajuća okolnost, jer ne morate da tražite drugu garderobu koju biste koristili tokom rada. Međutim, radna odela, kada su u pitanju majstori, napravljena su od izdržljivijih, čvršćih materijala, koji ne propadaju tako lako, te su otporni, što štiti kožu u radionicama. Na ovaj način predstavljaju bitan deo zaštitne opreme, ali opet deo opreme koja se nekada zanemaruje, baš kao i radne cipele.

Zaštitne rukavice

U svakom majstorskom poslu najpre stradaju ruke. One predstavljaju glavno oruđe za rad, a tek onda kao sredstva dalja dolaze brojne alatke i mašine. Shodno tome, ruke se najmanje i štite, pa majstori često mogu da se vide kako bez ikakve zaštite za njih vare ili seku neki metal, drvo. Često se mogu videti osobe kako drva stružu bez ikakve zaštite. Zaštitne rukavice su veoma važan deo zaštitne opreme, pa tako imaju one tanje, koje su predviđene za rad u bašti, za neke lakše poslove, dok su rukavice za varioce, recimo, izrađene od otpornijih materijala, kako se ne bi pocepale, kako bi izdržale plamen, ali i materijala koji je otporan na toplotu, te je sam posao na taj način olakšan.
Zaštitna oprema je napravljena po specijalnim pravilima iz jasnih razloga, da se radnik zaštiti od većine potencijalnih povreda, ali i da se sam rad sprovede bez problema kvalitetno i uredno.