Kakve brave na vratima mogu učiniti Vaš dom bezbednim?

Na izbor brave utiče nivo zaštite koji želite postići, kao i vrsta vrata (duplo šperovana, drvena, metalna itd.). Postoji niz ograničavajućih parametara od kojih zavisi izbor brave kao što su: kvalitet i vrsta okvira, debljina vrata, udaljenost vrata od zida, vrsta poda itd. Uvek je moguće izabrati adekvatnu zaštitu koja bi umanjila rizik od obijanja stana, tj. provale.

Standardne brave – cilindrične

Standardne brave nazivaju se još ciindrične i instalirane su kao jedinstvena celina u sklopu vrata. Spoljno dugme ima ključni pogon u vidu cilindra, a  u unutrašnjosti se nalazi taster ili okretna poluga koja otpušta rezu. Kod ovakvog tipa zaključavanjausled forsiranja otvaranja, može se desiti da se spoljašnje dugme pokida usled jačine udarca.

Standardne brave
Slika 2 – Standardne brave

Prikrivajuće brave

Prikrivajuće brave ideane su za drvena i duplošperovana vrata. Ove brave se postavljaju na vrata i mogu biti: dvostrane, jednostrane brave illi dodatne brave sa različitim nivoom sigurnosti. Pored dodatne brave, preporučuje se i zaštita cilindra tj. osnovne brave.

Usadne brave

Usadne brave se preporučuju kod metalnih vrata. Zaključavanje se vrši tako što klinovi brave ulaze u metalni okvir vrata, a zaključavaju se specijalnim ključem.

Sigurnosne brave

Jednostrane sigurnosne brave se postavljaju iznad osnovne brave i zaključavaju klinom. Zaključavaju se specijalnim ključem.

Brave mogu biti Vaš najbolji izbor za bezbednost
Slika 3 – Brave mogu biti Vaš najbolji izbor za bezbednost

Ove brave mogu biti Vaš najbolji izbor za bezbednost Vaše kuće. Budite sigurni da potencijani lopovi neće moći obiti bravu koja odgovara vašem stilu života, bitno je da proverite da li je pravilno instalirana od strane stručnjaka zaduženih za maksimalnu sigurnost.