Dizajn fasada današnjice – zavesni sistemi

Pojedine novoizgrađene zgrade primenjuju zavesne zidne sisteme, kako u standardnom obliku, tako i kod složenih rešenja da bi se prilagodile širokoj upotrebi stakla na projektu. Fasada uključuje na stotine dijagonalnih sekcija koje predstavljaju stilsku osobinu svakog dizajna zgrade.

Fasade prilagođene po meri

Sistem zavesnog zida ima širok spektar profila tako da se može stvoriti pravo malo bogatstvo dizajnerskih konstrukcija. Zahvaljujući širokoj lepezi u dizajnu, ovaj zavesni zid može biti lako prilagođen svakom dizajnu.

Staklena fasada
Slika 2 – Staklena fasada

Termičkim povećanjem performansi sistema, konstrukcija postaje idealna za sve pasivne kuće ili energetski efikasne zgrade.

Noviji, poboljšani profili izolacije mogu postići impresivnu izolacionu vrednost. Pogodni su za mnogo veće panele i za trostruka zastakljivanja, što omogućava ekološki efikasnim zgradama više svetlosti nego ikada pre.

Noviji poboljšani sistemi izolacije
Slika 3 – Noviji poboljšani sistemi izolacije

Otvaranje tipova kao što su prozori sa visokim visinom, paralelni otvoreni prozori, skriveni ventili i okretni prozori i poklopci za ugradnju na krovove za integraciju u krovne aplikacije mogu se besprekorno integrisati unutar poboljšanih profila izolacije. Dizajnerske varijante nude zavese za eksterijer kao i enterijer zgrade.

Štapićasti sistemi

Štapićasti sistemi su izgrađeni od dugih vertikalnih ekstruzija koje su pričvršćene za strukturu zgrade, sa kraćim horizontalnim elementima koji se protežu između vertikalnih i na taj način stvaraju okvir. Materijali za obloge se ugrađuje u ramove. Ekstruzije mogu biti proizvedene u objektu, ali sva montaža, ugradnja i zastakljivanje se odvijaju na terenu.

Detalj moderne fasade
Slika 4 – Detalj moderne fasade

Svakodnevno savremena arhitektura teži ka novitetima i modernizaciji objekata. Novi fasadni dizajn poseduje estetske i funkcionalne zahteve koji su sve izraženiji za visoke kriterijume koje nameće samo tržište.