Bakarni paneli – efekat gorućeg plamena

Svaki aspekt koji čini fasadu zgrade u Poljskoj je pokriven listovima sjajnog grebenastog bakra kako bi se stvorio utisak plamena. Krakovski studio je dizajnirao ovaj muzej vatre. Objekat služi kao turistički informacioni i društveni centar, ali i domaćin izložbe lokalne istorije. Ispod ove obloge je ljuska od armiranog betona.

Dizajn zgrade sa bakarnim panelima
Slika 2 – Dizajn zgrade sa bakarnim panelima

Kada je kao srednjovekovni grad osnovan u 12.- om veku, šuma je bila sravnjena kako bi se dobio otvoreni prostor. Ime grada je izvedeno od ranije slovenskog naselja pod nazivom Žar – što znači vatra, gar i plamen. Ona je ta koja je pružila osnovu za dizajn.

Konstrukcija objekta

Krhotine bakra su formirane u obliku plamena. Ispod ove obloge je ljuska od armiranog betona. Postavljena svetla su pozicionirana po obodu zgrade kako bi obasjavali fasadu tokom noċi. Nepravilan oblik zgrade diktiran je ograničenjima lokacije. Ona leži na neobičnoj parceli, u sendviču između benzinske stanice i glavnog prilaznog puta za grad, i izlazi na kraj sa brojnim već postojećim podzemnim objektima. Parcela ima dosta nedostataka – naročito je velik broj podzemne infrastrukture koja je ostavila veoma čudan, nepravilan oblik dela zemlje za izgradnju. Po rečima arhitekti, „Čudan oblik parele odjednom je počeo da liči na plešuċi plamen“.

Izgled bakarnih panela
Slika 3 – Izgled bakarnih panela

Dvougaona metalna rebra projektovana iz jedne strane zgrade prikrivaju klizna staklena vrata glavnog ulaza. Još dva ulaza su postavljena u pukotinama strukture.

Iznutra, elementi bakra mogu da se vide na zidovima, dok plafon upotpunjuje spoljašnji oblik belom presavijenom površinom u vidu žila na listu. Jedna od soba se nalazi izvan glavne recepcije i može da se koristi kao mesto za okupljanje i razgovore. Crne letve stolica prave odličan kontrast i referencu savijenom plafonu.

Unutrašnjost objekta u kontrastu sa plafonom
Slika 4 – Unutrašnjost objekta u kontrastu sa plafonom

Zgrada i pejzaž rade zajedno na stvaranju simbioze prostora koji se sastoji od samog muzeja, pešačke staze koja se provlači kroz paviljon i zelenih pešačkih staza.