Značaj ventilacije kupatila

Vlažnost i vlaga u koncentrisanim prostorijama – kupatilu, mogu da budu savršeno plodno tlo za plesni i buđi, što može naškoditi građevinskom materijalu.

Obrambeni sistemi protiv ovih štetnih nuzpojava su svakako – ventilatori kupatila i izduvna ventilacija. Ova mala radna mašina uklanja višak vlage, mirise, pa čak i plesni koje mogu dovesti do zdravstvenih problema.  U nekim delovima prostora su potrebni izduvni ventilatori su potrebni ukoliko operativni prozori ne postoje.

Vrste ventilatora u kupatilu
Slika 2 – Vrste ventilatora u kupatilu

Metode ventilacije kupatila

Postoje dva načina ventilacije kupatila: od prozora ili mehaničkog ventilacionog sistema. Tokom zime kada se prozori drže zatvoreni, koriste se mehanički ventilatora kao što su izduvni ventilatori. Izduvni ventilator uklanja vlažan vazduh i miris iz kupatila. Ovi ventilatori se aktiviraju se kada se tuš uključi, a deaktiviraju kada je tuš isključen. Ventilator ima još jednu funkciju, a to je da se ponaša kao senzor vlažnosti koji održava nivo vlage.

Ventilacija u kupatilima
Slika 3 – Ventilacija u kupatilima

Mehanički ventilacioni sistemi

Mali i nenametljivi, ventilatori kupatila su od novijih tehnologija koje čine rad pametnijim, tišim i efikasnijim nego ikad. Današnje karakteristike uključuju aktivaciju na pokret svetla ili razmene toplote.

Izduvni ventilator
Slika 4 – Izduvni ventilator

Pre izbora izduvnih ventilatora, uverite se da je to onaj pravi koji će biti adekvatan za veličinu vašeg kupatila.

Nažalost, ventilatori kupatila su često postavljeni tako da crpe vazduh u prostoru između tavanskih nosača, posebno ako se kupatilo nalazi na nižem nivou prema sredini kuće. Ventilacija na prostoru između gredica ili u negrejanog potkrovlja predstavlja deponiju viška vlage i buđi koje imaju tendenciju širenja, oštećenja podova, zidova i plafona materijala.

Prozorski ventilacioni sistemi

Iako vaše kupatilo ima prozor koji može da radi svoj posao i ima svoje prednosti, on ne može biti najefikasniji metod tokom cele godine. I pored prozora u kupatilu, i dalje možete raditi na poboljšanju ventilacije instaliranjem ventilatora, gde ćete time mati najbolje od oba sveta.

Prozorska ventilacija
Slika 5 – Prozorska ventilacija