Austrija menja zakon da se prilagodi klimatskim promenama

Austrija je jedna od zemalja koja je postavila sebi za cilj ugradnju fotonaponskih sistema na milion svojih krovova, a tom ostvarenju će pomoći najnovije izmene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Pomenuta reforma između ostalog donosi obavezu ugradnje fotonaponskih sistema na svakom novom gradskom krovu.

Naime, najava izmena i dopuna bečkih građevinskih propisa glavnom gradu Austrije treba da donose veću mogućnost zaštite klime i digitalizaciju važnog privrednog sektora, a sam grad i život u njemu čini još pogodnijim za budućnost.

„Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalnije prilagođavanje klimatskim promenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati savremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost“, rekla je Katrin Gal, članica bečkog gradskog veća zadužena za izgradnju stanova.

Fotonaponski panel
Fotonaponski panel

Prema ranijim propisima, obavezna ugradnja FN sistema nije mogla da se primeni tamo gde to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga dok je plan da se u budućnosti u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obaveza će morati da se ispuni na rezervnim površinama, čime se generealno jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije.

Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektor građevinarstva čime će se, po rečima stručnjaka, osigurati administrativno rasterećenje i delotvornije upravljanje u budućnosti.

Izvor:ekapija